Ο ''λευκός ιππότης'' που θα ξαναπάρει το Πεντελικόν είναι ο Έλληνας ομογενής Θ. Δουζόγλου

Όταν την περασμένη Δευτέρα οι τουρίστες που είχαν καταλύσει στο ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι άκουγαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους και να βρουν άλλη στέγη, δεν πίστευαν στ' αυτιά τους.

 

Το ίδιο και οι 120 εργαζόμενοι οι οποίοι, αν και γνώριζαν τα οικονομικά προβλήματα που βάρυναν την επιχείρηση, δεν περίμεναν ότι θα μπει ξαφνικό λουκέτο σε ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί επί 88 χρόνια.

Πλέον, οι ελπίδες όλων για να «λάμψει» ξανά το κόσμημα της Κηφισιάς στρέφονται σε έναν «λευκό ιπ- πότη» που έρχεται από τη Βενεζουέλα. Η οικογένεια Δουζόγλου -ομογενείς που πέτυχαν στη ζωή τους χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο που κρύβουν οι Ελληνες σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκονται- εμφανίστηκε διατεθειμένη να αναλάβει την ξενοδοχειακή επιχείρηση αφού προηγουμένως η Alpha Bank είχε προχωρήσει στις 22 Απριλίου σε πλειστηριασμό με τίμημα 23 εκατ. ευρώ, αν και οι φήμες έλεγαν ότι η πραγματική τιμή του θα μπορούσε να είναι διπλάσια.

Αν θα ήθελε κάποιος να αναζητήσει πληροφορίες για την οικογένεια Δουζόγλου πέφτει σε... τείχος. Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τους ομογενείς που διαπρέπουν επιχειρηματικά σε μια χώρα η οποία κυριαρχείται από τον τσαβισμό και σε μια κλειστή αγορά η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και σίγουρα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για επιχειρηματική δράση, ιδίως από ξένους. Ακόμα και στον Τύπο της Βενεζουέλας δεν υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα για τους Δουζόγλου. Ενα από τα ρεπορτάζ όπου εντοπίζεται το όνομά τους, αφορά έναν γάμος το 2009 του Διογένη Δουζόγλου με την δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι που «πραγματοποιήθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας παρουσία και του Θεόδωρου Δουζόγλου.

Η οικογένεια του Θεόδωρου Δουζόγλου έχει καταγωγή από τη Ρουμανία. Πριν από 50 χρόνια τα μέλη της μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα.  

Επίσης, ο Τύπος της χώρας είχε και αφιερώματα στον πατριάρχη της οικογένειας Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη, όταν πέθανε το 2005. Τέλος, η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη, που σπούδασε και έζησε ένα διάστημα στη Βοστόνη, έχει το δικό της μπλογκ -πολιτικού περιεχομένου- το οποίο και αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, συχνά με «πύρινα» άρθρα. 

Ωστόσο, η μυστηριώδης αυτή οικογένεια των επιχειρηματιών, η οποία σημειωτέον δεν έχει κάνει ποτέ ενεργή την παρουσία της στην ελληνική αγορά, φαίνεται ότι τα κατάφερε και τώρα εμφανίζεται έτοιμη να επεκταθεί.

Πάντως, πριν από μια 15ετία, το 2001, είχε προκαλέσει έκπληξη το γεγονός ότι στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην οδό Μιχαλακοπούλου, ξεκίνησε η ανέγερση ενός αγάλματος. Ηταν η προτομή του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750 -1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι χορηγοί ήταν Ελληνες, και μάλιστα οι αδερφοί Δουζόγλου, μαζί με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Οι παντελώς άγνωστοι στην Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα γνωστοί επιχειρηματίες στη Βενεζουέλα, αδελφοί Δουζόγλου δραστηριοποιούνται στη Νότια Αμερική με εταιρείες στον χώρο του εμπορίου ενώ έχουν κάνει ανοίγματα και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η καταγωγή τους είναι από τη Ρουμανία καθώς εκεί γεννήθηκαν αλλά η οικογένεια μετανάστευσε πριν από 50 και πλέον χρόνια στη Βενεζουέλα όπου και πρόκοψε.


Η Νταϊάνα Κριστίνα Δουζόγλου, αδελφή του νεότερου Διογένη.

Στο Καράκας βρίσκεται η εταιρεία Indian Especieras Company Limited, η οποία σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνονται σε ιστοσελίδες από τη Βενεζουέλα, ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη με κύριο στόχο την κατασκευή και συσκευασία ειδών όπως σάλτσες και τσάι, καθώς και την αγορά και την πώληση των άλλων εγχώριων και εισαγόμενων αγαθών. Πριν από μια δεκαετία, ο «πατριάρχης» της οικογένειας μοίρασε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στα παιδιά του.

Ακούραστος

Ο Διογένης Δουζόγλου με τη δικηγόρο Ζορζέτ Κορονάδο Βαγκόγκνι. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Φλόριντα της Βενεζουέλας.

Ο Διογένης Δουζόγλου-Αντωνιάδης υπήρξε δραστήριο μέλος της ελληνικής κοινότητας, ιδρυτής της Ορθόδοξης Κοινότητας της Βενεζουέλας, ακούραστος σε ό,τι αφορούσε τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου μεταξύ των ομογενών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια σκεφτόταν τον τελευταίο καιρό να διευρύνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και στην Ελλάδα, με το «Πεντελικόν» να φαντάζει ως ιδανική ευκαιρία.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα οδηγούν τους επιτυχημένους ομογενείς με την ισχυρή κεφαλαιακή βάση να επενδύσουν στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ωστόσο, η αχλύς του μυστηρίου που κρύβει η κίνηση της οικογένειας Δουζόγλου να μπει στην ελληνική αγορά θα φουντώνει μέχρις ότου φανερωθούν οι πραγματικές προθέσεις τους για το «Πεντελικόν». Εχουν σκοπό να ανοίξουν ξανά το ξενοδοχείο; Ποια είναι η κεφαλαιακή τους δυνατότητα και ποια η πείρα που έχουν από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις; Θα λειτουργήσει με την ονομασία «Πεντελικόν»; Αγόρασαν τόσο το ακίνητο όσο και την επωνυμία; Και γιατί οδηγήθηκαν στο ξαφνικό λουκέτο προκαλώντας ζημιά στο όνομα της επιχείρησης; Είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει σύντομα να απαντηθούν.


Οι αδελφοί Δουζόγλου χρηματοδότησαν την κατασκευή της προτομής του Βενεζουελανού αγωνιστή Φρανσίσκο ντε Μιράντα στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Η ανακαίνιση-εξπρές και οι επαφές με τους 120 εργαζομένους
Το ξενοδοχείο-κόσμημα με ιστορία 88 ετών, παρά τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, παραμένει ένα εντυπωσιακό κτίριο το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν προδίδει την κατάσταση που επικρατούσε. Η πλήρης ανακαίνιση που είχε γίνει από το 2002 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με μια επένδυση άνω των 17 εκατ. ευρώ, είχε καταστήσει το «Πεντελικόν» συνώνυμο της πολυτέλειας και της αριστοκρατίας.

Τίποτε δεν προμήνυε τα όσα θα συνέβαιναν τα επόμενα χρόνια όταν και η οικονομική κρίση θα έπληττε τον ιδιοκτήτη Χ. Βάρδη, ομογενή από την Αυστραλία, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και ανέλαβε να αναστήσει το ξενοδοχείο. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ιδιοκτήτρια εταιρεία έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση, ωστόσο, τα χρέη «γονάτισαν» το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα 4 νεοκλασικά κτίσματα, μέσα στον κατάφυτο κήπο των 3.500 τ.μ. Οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη βρήκαν τον δρόμο για το άρθρο 99 και έκτοτε ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια.

Και ενώ οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι ασχολούνται με τον ξενοδοχειακό κλάδο περίμεναν μέχρι τη Δευτέρα την «ανάσταση» του ξενοδοχείου, μετά την εξεύρεση νέου ιδιοκτήτη, ήρθε το ξαφνικό λουκέτο και η εκδίωξη των τουριστών, ένα γεγονός που αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην υπέρλαμπρη ιστορία του «Πεντελικόν».
Η πλευρά Βάρδη υποστηρίζει ότι είχε έρθει σε συνεννόηση με τον νέο ιδιοκτήτη για την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησεις, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης. Αφήνει, όμως, να εννοηθεί ότι υπήρξε ασυμφωνία χαρακτήρων και ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει σε άλλο χώρο, εκτός της Κηφισιάς και του νεοκλασικού κτιρίου.

Φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά λένε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Χ. Βάρδη και του νέου ιδιοκτήτη Θ. Δουζόγλου για να μην κλείσει το ξενοδοχείο ούτε λεπτό και να συνεχίσει να λειτουργεί με το ίδιο μάνατζμεντ, ωστόσο, η πλευρά του ομογενούς φέρεται να άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να κάνει «έξωση» στον παλαιό ιδιοκτήτη. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση αφορά μόνο το ακίνητο που φιλοξενεί το ξενοδοχείο, ενώ η επιχείρηση και το brand «Πεντελικόν» εξακολουθούν να ανήκουν στους παλαιούς μετόχους.

«Ετοιμο σε έναν μήνα»
Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Δουζόγλου θα προχωρήσει σε εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου και διαμόρφωσης των 7 στρεμμάτων του οικοπέδου και σε ένα ευρύ πρόγραμμα προβολής της επιχείρησης προκειμένου να κερδίσει νέους πελάτες. Η πλευρά του νέου ιδιοκτήτη ήρθε σε επαφή και με τους 120 εργαζομένους διαβεβαιώνοντας ότι το πολύ σε έναν μήνα θα ανοίξουν ξανά οι πύλες του «Πεντελικόν». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά διαβεβαίωση για την καταβολή αποζημιώσεων ή την πληρωμή των δεδουλευμένων που για αρκετούς φτάνουν τους 10 μήνες.
Οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν μετά από 21 χρόνια απόλυτης πολυτέλειας στα χέρια του ομογενούς επιχειρηματία από την Αυστραλία, Χαράλαμπου Βάρδη. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το «Πεντελικόν» θα υποδεχθεί από το 2016 ξανά τους πελάτες του, παρότι τα οικονομικά βάρη είναι πολλά.

Πηγή: Ethnos.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr