Καιταιγιστικές εξελίξεις: Ακυρώθηκε το Μνημόνιο της Ελλάδας με το ΔΝΤ - Έρχεται νέο πρόγραμμα

Δεκτό έγινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2012.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται το πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα θα εξέπνεε στα τέλη Μαρτίου 2016 ενώ το υπουργείο οικονομικών, με επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα - όπως και όλα τα κράτη σε πρόγραμμα -  συνάπτουν ξεχωριστό μνημόνιο με ΔΝΤ. Το μνημόνιο αυτό παρέμενε ανενεργό τον τελευταίο χρόνο και το υπόλοιπο διαθέσιμο δόσεων ήταν στα 16 δισ. ευρώ. 

 

Ετσι, αν υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο που ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ