Αποκλ. Made in Greece τα φωτιστικά Tarapera: Φωτίζουν Λονδίνο, Άμστερνταμ και τα θαυμάζει η Αμερική

Μια ομάδα νέων δημιουργών από την Πάτρα κατακτά με τα ξύλινα και μεταλλικά, χειροποίητα φωτιστικά της τις καρδιές σε κάθε γωνιά του κόσμου. 

Το 2014 ο αρχιτέκτονας Χαράλαμπος Ταραπέρας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δικό του Design Brand. Γοητευμένος από την ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα παιχνίδια του φωτός και της σκιάς, και την επίδραση που έχει στην διάθεση των ανθρώπων, θέλησε να φέρει μια νέα νότα εκλεπτυσμένης ποιότητας και σχεδιασμού στον χώρο των φωτιστικών συσκευών. 

Η Tarapera κατασκευάζει μοναδικά φωτιστικά, παντρεύοντας τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο, με την τεχνολογία, την βιομηχανική σχεδίαση, την τέχνη και την χειροποίητη εργασία. 

Με την βοήθεια νέων ανερχόμενων σχεδιαστών, με πολύ όρεξη και δημιουργικότητα, οι χειροποίητες δημιουργίες της Tarapera έχουν καταφέρει να κάνει τα πρώτα της σημαντικά βήματα στο εξωτερικό. Η τελευταία τους δουλειά εμπνέεται από τους Ελληνικούς χορούς και ετοιμάζεται να εντυπωσιάσει ξανά όλο τον κόσμο. 

Ο Χαράλαμπος Ταραπέρας μίλησε στο Eirinika.gr και μας παρουσιάζει την ιστορία πίσω από την “Made in Greece” επιχειρηματική του εμπειρία. 

Ειρήνη Νικολοπούλου: Τι ήταν αυτό που σας έδωσε έμπνευση για να ασχοληθείτε με την σχεδίαση φωτιστικών;
Χαράλαμπος Ταραπέρας: Ο φωτισμός ενός χώρου επηρεάζει τη διάθεση των κατοίκων του. Η πεποίθηση αυτή στην ουσία με ώθησε να ασχοληθώ με το αντικείμενο.
Πάντα με γοήτευε ο χαμηλός φωτισμός - το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, που δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.


Τόσο στους χώρους που έχω επιμεληθεί, όσο και στο σπίτι και στο γραφείο-εργαστήριό μου δε θα δεις ποτέ κάποιο κεντρικό φωτιστικό οροφής να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ... η μάλλον όταν το δεις, θα είναι γιατί ένας ροοστάτης θα έχει προστεθεί, προκειμένου να "πειράξει" τη φωτεινότητα. Πάντα υπάρχει ένα επιδαπέδιο, ή επιτραπέζιο φωτιστικό αναμμένο σε κάποια γωνιά, προκειμένου να δημιουργήσει μια πιο "χαλαρή" διάθεση.

Ε.Ν: Και η Tarapera; Πώς ξεκίνησε ως μια ξεχωριστή επιχειρηματική πρωτοβουλία;
ΧΤ: Έχοντας αυτά στο μυαλό, γύρω στο 2014 επεμβαίνει καθοριστικά η (φίλη) Πένυ. Ένα ενθουσιώδες - δημιουργικό πνεύμα που επιμένει πως η ατμόσφαιρα που δημιουργώ είναι το βασικό χαρακτηριστικό της δουλειάς μου και πρέπει να "βγει προς τα έξω".


Αυτό μάλλον αποτέλεσε και το εναρκτήριο λάκτισμα της επιχείρησης. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε με στόχο την κατασκευή προϊόντων που αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, δίνοντας ταυτότητα στην ατμόσφαιρα του χώρου στον οποίο “ζουν”. Φυσικά υλικά επεξεργάζονται μέσα από μια διαδικασία που “παντρεύει” το βιομηχανικό με το χειροποίητο και αποδίδει μοναδικά αντικείμενα που σχεδιάζονται για να ιντριγκάρουν.


ΕΝ: Ποια είναι τα υπόλοιπα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από την Tarapera; 
ΧΤ: Μαζί μας είναι η Ναυσικά Γαλανάκη, με σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία και μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαπολιτισμική προσέγγιση των γλωσσών, αναλαμβάνει τον τομέα της οργάνωσης της επιχείρησης και της "επικοινωνίας" των προϊόντων. Με ένα ιδιαίτερο χειρισμό του λόγου, προβάλλει το concept που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του κάθε αντικειμένου - την ιδέα που θέλουμε να μετουσιώσουμε.

Παράλληλα, έχοντας ως στόχο την ιδιαίτερη σύντηξη του χρηστικού αντικειμένου με την τέχνη, εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με Έλληνες καλλιτέχνες, ενσωματώνοντας στις δημιουργίες μας έργα των ανερχόμενων contemporary artists Blemobill και Ourania. Τα χαρακτηριστικά μοτίβα των καλλιτεχνών φιλοτεχνούνται από τους ίδιους πάνω σε επιλεγμένα αντικείμενα, χαρίζοντάς τους την αξία του μοναδικού.


Τέλος, τη συνολική εικόνα μας, αναλαμβάνουν οι φίλοι φωτογράφοι Ολίβια Ανθοπούλου και Βασίλης Κυριαζής. Τους εμπιστευόμαστε απόλυτα, καθώς κοινός μας στόχος είναι όχι μόνο η παρουσιάση των προϊόντων , αλλά η ανάδειξη της “αίσθησης” που αυτά αποπνέουν στο χώρο.

ΕΝ: Υπάρχει απήχηση της δουλειάς σας στο εξωτερικό και ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;
ΧΤ: Τα προϊόντα μας πωλούνται στο διαδίκτυο μέσα από την Ελληνική εταιρεία "Qrator", την Ολλανδική "Crowdy House", με έδρα στο Άμστερνταμ, και την Αγγλική "a splashof colour" με έδρα στο Λονδίνο και πρόσφατα από το “dekoera” με έδρα στη Ρίγα της Λετονίας. 

Το 2015, η δημιουργία μας "mum never made me cupcakes" εκπροσώπησε, μεταξύ άλλων επιλεγμένων προϊόντων, την εταιρεία "Crowdy House" στη διεθνή έκθεση του Μιλάνου "Milan Design Week".Το “stand by me” έχει παρουσιαστεί από πολλά blogs – sites του εξωτερικού.

Η νέα μας δημιουργία "Primrose", που μόλις κυκλοφόρησε, είναι υποψήφια προς παρουσίαση από το Αμερικάνικο περιοδικό "INTERIOR DESIGN", στα πλαίσια παρουσίασης των καλύτερων νέων προϊόντων της χρονιάς. Lest's Cross our fingers - που λένε και οι φίλοι Αμερικάνοι!

Τα προϊόντα της Tarapera θα τα βρείτε στα: 

Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα)
[Γκάζι] Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων (Αθήνα)
Free Thinking Zone (Αθήνα)
Ντινγκ [ding] (Αθήνα)
[SAF] Santorini Arts Factory (Σαντορίνη)
Voreina Gallery Suites (Σαντορίνη)
Γκαλερί Παλίσσανδρος (Πάτρα)
Γκαλερί Παλίσσανδρος (Σπέτσες)

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους:  tarapera.com καθώς και τις σελίδες στο facebook :tarapera.design και το instagram : tarapera

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ