Το OTE HISTORY μας ταξιδεύει στην Ξάνθη και την αρχαία Μεσσήνη - Highlights προγράμματος ΟΤΕ TV

Το ΟΤΕ HISTORY με την εκπομπή «Ελλάδα από το Α ως το Ω» αυτή την εβδομάδα μας ταξιδεύει στην πολυπολιτισμική Ξάνθη, ενώ το βραβευμένο ντοκιμαντέρ: «Από το μηδέν στο είναι» του καθηγητή Πέτρου Θέμελη επιχειρεί ένα ταξίδι στην Αρχαία Μεσσήνη. 

Ξεχωρίζει ακόμη το αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο με δύο ντοκιμαντέρ την Παρασκευή 18 Μαρτίου, επέτειο του θανάτου του το 1936. 
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Ελλάδα από το Α ως το Ω», την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 21.00, ανιχνεύεται η ιστορία της Ξάνθης, από τα αρχαία Άβδηρα ως την εποχή του καπνού και από την Μπελ Επόκ ως σήμερα και αποκαλύπτονται σπάνιες πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μάνου Χατζιδάκι στην όμορφη γενέτειρά του.

Με τη συνδρομή σημαντικών εκπροσώπων των τεχνών και των γραμμάτων, το OTE HISTORY περιηγείται σε μια πόλη χωρίς σύνορα. Από τη γειτονιά Σαμακώβ, «το παρατηρητήριο της πόλης» ο Βασίλης Αϊβαλιώτης ρίχνει φως στο πώς διασώθηκε η παλιά πόλη, ενώ ο Πασχάλης Ξανθόπουλος μας ξεναγεί στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου του 1877, και σήμερα «σπίτι» του Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή  ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια της θρακικής μουσικής και ο γεννημένος στην Ξάνθη μουσικός Σταμάτης Χατζηευσταθίου μιλά για το πολυπολιτισμικό παζάρι της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ξενάγηση της Εμινέ Μπουρουτζή στα δικά της Πομακοχώρια, στον πολιτισμό των Πομάκων και στα τραγούδια τους. 
Την ίδια μέρα, ξεχωρίζει το αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο με 2 προβολές, στις 19:30 του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σγουράκη «Βιογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου», που  σκιαγραφεί την πολύπλευρη προσωπικότητα και τη δράση του Έλληνα πολιτικού, και στις 22.00 του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Βασίλη Μάρου «H Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου», το οποίο καταγράφει την πορεία του, από το 1909, όταν τα σύνορα της Ελλάδας έφταναν ως τη Λάρισα, μέχρι το θάνατό του, το 1936 στο Παρίσι. 
  
Την Κυριακή 20 Μαρτίου, συντονιζόμαστε στο ΟΤΕ HISTORY στις 21.00 για να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ Αρχαία Μεσσήνη: «Από το μηδέν στο είναι», που μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό και με οδηγό τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, μας μεταφέρει σε ένα μαγευτικό «ταξίδι» στο χρόνο, στους χώρους θέασης και ακρόασης της Αρχαίας Μεσσήνης. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ