10 κινήσεις για... απόλυτο safe sex: Nα το διαβάσουν όλες οι νέες κοπέλες και τα νεαρά αγόρια! Γράφει ο Βασίλης Κελλάρης!

«Αφού χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό… πώς κόλλησα ή γιατί έμεινα έγκυος»; Αυτή είναι μία ερώτηση που αν δεν την έχεις κάνει εσύ η ίδια στον εαυτό σου (το αντεύχομαι), σίγουρα θα έχεις ακούσει από κάποια γνωστή σου. Και παρόλο που η μεγαλύτερη μερίδα του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού σήμερα γνωρίζει ότι το προφυλακτικό είναι το απόλυτο must για ασφαλή ερωτική πράξη, καθώς προφυλάσσει ταυτόχρονα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αλλά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να μην είναι αρκετό.

«Αφού χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό… πώς κόλλησα ή γιατί έμεινα έγκυος»; Αυτή είναι μία ερώτηση που αν δεν την έχεις κάνει εσύ η ίδια στον εαυτό σου (το αντεύχομαι), σίγουρα θα έχεις ακούσει από κάποια γνωστή σου. Και παρόλο που η μεγαλύτερη μερίδα του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού σήμερα γνωρίζει ότι το προφυλακτικό είναι το απόλυτο must για ασφαλή ερωτική πράξη, καθώς προφυλάσσει ταυτόχρονα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αλλά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να μην είναι αρκετό.



Άρθρο του Κελλάρη Δ. Βασίλειου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, health4you.gr

Το προφυλακτικό εξάλλου εξασφαλίζει προστασία με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται σωστά, δηλαδή σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή και από την αρχή μέχρι το τέλος. Ωστόσο, για ασφαλέστερες επαφές ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε θέματα υγιεινής και παραμέτρους που αφορούν το ερωτικό παιχνίδι. Ορίστε λοιπόν τι χρειάζεται να ξέρεις για να απολαύσεις φέτος το καλοκαίρι απόλυτα safe sex:

Ερωτικά παιχνίδια

Συμβάλλουν θετικά στη σεξουαλική διέγερση των συντρόφων. Επειδή όμως κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα, είναι δυνατόν να μεταδοθούν με τα χέρια, όταν προηγουμένως έχουν έρθει σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή (έμμεση επαφή) ή με την άμεση επαφή και τριβή με τη μολυσμένη περιοχή.

Κάντο safe: Πριν αγγίξεις στις ευαίσθητες περιοχές στον ερωτικό σου παρτενέρ και μετά τον εαυτό σου θα πρέπει στο ενδιάμεσο να φροντίσεις τα χέρια σου να είναι καθαρά.

Στοματικό σεξ

Υπάρχουν κάποια αφροδίσια νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού έρωτα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει κάποια ανοιχτή πληγή στο στόμα, όπως ο ιός HPV που μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στο λάρυγγα. Επίσης, αν κάποιος έχει εμφανίσει επιχείλιο έρπητα, είναι δυνατό με το στοματικό έρωτα να τον μεταδώσει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του συντρόφου του.

Κάντο safe : Με τη χρήση προφυλακτικού, ιδιαίτερα αν έχεις επαφή με ερωτικό σύντροφο που δε γνωρίζεις καλά, αλλά ακόμα και αν πρόκειται για τον σύντροφό σου για τον οποίο γνωρίζεις ότι έχει κάποιο αφροδίσιο νόσημα.

Πρωκτικό σεξ

Η μετάδοση οποιασδήποτε λοίμωξης ή νοσήματος είναι ιδιαίτερα εύκολη με την πρωκτική συνουσία, αφού λόγω του μεγάλου κινδύνου τραυματισμού - ως συνέπεια ρήξεως του βλεννογόνου του ορθού - υπάρχει περίπτωση να εκλυθεί ποσότητα αίματος. Επίσης, στο έντερο υπάρχουν μικρόβια τα οποία ο άνδρας μπορεί να μεταφέρει στον κόλπο της γυναίκας σε περίπτωση που μετά την πρωκτική επαφή ακολουθήσει κολπική επαφή. Τα ίδια μικρόβια μπορεί να προκαλέσουν ανάλογη φλεγμονή και στο γεννητικό σύστημα του άνδρα.

Kάντο safe: Το ασφαλές πρωκτικό σεξ προϋποθέτει τη χρήση ανδρικού προφυλακτικού, λιπαντικά με βάση το νερό (όχι βαζελίνη ή κρέμες σώματος γιατί καταστρέφουν το προφυλακτικό), καθώς και την αποφυγή της κολπικής επαφής μετά την πρωκτική επαφή. Επίσης, πρωκτική επαφή καλό είναι να αποφεύγεται όταν υπάρχει πόνος, παρουσία ραγάδων, αιμορροΐδων ή κάποιου βαθμού πρόπτωση του εντέρου.

Έντονο σεξ

Εγκυμονεί κινδύνους γιατί εκτός από τους πιθανούς τραυματισμούς, είναι πιο εύκολη η μετάδοση οποιασδήποτε λοίμωξης, εξαιτίας της αιμορραγίας που μπορεί να προκληθεί..

Κάντο safe: Μην το κάνεις ή κάντο μέχρι τα όρια που δεν υπάρχουν πόνος και τραυματισμοί.

Εναλλαγή ερωτικών συντρόφων

Η εναλλαγή συντρόφων θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης κάποιου νοσήματος, γι’ αυτό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η τήρηση των κανόνων σεξουαλικής υγιεινής.

Kάντο safe : Εκτός από το προφυλακτικό, που είναι απαραίτητο σε κάθε επαφή, θα πρέπει να φροντίζεις να εφαρμόζεις και όλες τις υπόλοιπες αρχές του safe sex που αναφέρονται στο άρθρο.

Σεξ χωρίς προφυλακτικό στη μόνιμη σχέση

Αν υπάρχει μια σωστά δομημένη σχέση η οποία στηρίζεται στην επικοινωνία, τη συναισθηματική ασφάλεια και την ειλικρίνεια, μπορείτε να αποφασίσετε με τον σύντροφό σου να μη χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Και σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν προϋποθέσεις.

Κάντο safe: Πριν συναποφασίσετε με τον σύντροφό σου να έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό θα πρέπει και οι δύο να έχετε προβεί στις κατάλληλες εξετάσεις ώστε να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αν έστω ο ένας από τους δύο φέρει κάποιο ΣΜΝ θα πρέπει να αποφεύγετε τις ερωτικές επαφές και τα ερωτικά παιχνίδια την περίοδο που έχει διαπιστωθεί η νόσος και έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα αυτής. Επίσης, εφόσον δε θέλετε να τεκνοποιήσετε, θα πρέπει να φροντίσεις με κάποιον άλλο τρόπο για την αντισύλληψή σου. Τέλος, σε περίπτωση συνεύρεσης με άλλον παρτενέρ είναι σημαντικό να προστατέψει ο καθένας τον εαυτό του αλλά και τον μόνιμο σύντροφό του χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε προφυλακτικό.

Υπογονιμότητα και χρήση προφυλακτικού

Έχει διαπιστωθεί ότι τα ΣΜΝ (Χλαμύδια, Γονόκοκκος κ.α) ευθύνονται για τη δυσλειτουργία –καταστροφή των σαλπίγγων που έχει ως αποτέλεσμα υποτροπιάζουσες σαλπιγγίτιδες, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID) και τελικά υπογονιμότητα λόγω του σαλπιγγικού παράγοντα συν του ότι αυξάνεται το ποσοστό των εξωμητρίων κυήσεων.

Safe sex με λίγα λόγια...

1. Ποτέ σεξ χωρίς προφυλακτικό όταν έχουμε εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.

2. Το προφυλακτικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται από την αρχή μέχρι το τέλος της ερωτικής πράξης κι όχι μόνο την ώρα της εκσπερμάτωσης.

3. Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για την αποφυγή της μετάδοσης κάποιου λοιμώδους νοσήματος. Καλό είναι να αποφεύγεται και η άμεση επαφή ή τριβή της ευρύτερης περιοχής των γεννητικών οργάνων.

4. Όχι φιλιά και στοματικός έρωτας αν υπάρχει κάποια ανοιχτή πληγή στο στόμα.

5. Διείσδυση δαχτύλων στα γεννητικά όργανα μόνο με καθαρά χέρια και λιμαρισμένα τα νύχια.

6. Αποφυγή του σεξ όταν υπάρχουν συμπτώματα αφροδίσιου νοσήματος.

7. Πρωκτικός έρωτας πάντα με προφυλακτικό και ποτέ επακόλουθη κολπική επαφή.

8. Αποφυγή του βίαιου σεξ που προκαλεί τραυματισμούς και αιμορραγία.

9. Άρση του προφυλακτικού με τον μόνιμο σύντροφο αφού έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις και έχει ληφθεί εναλλακτική μέθοδος αντισύλληψης.

10. Αυτοϊκανοποίηση πάντα με πολύ καθαρά χέρια και ποτέ με ερωτικά βοηθήματα που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ