Φρέσκα κρουασάν - Ο Ακης Πετρετζίκης μας «ταξιδεύει» στο Παρίσι με την υπέροχη συνταγή του!

Ο μοναδικός Άκης Πετρετζίκης μας δίνει σήμερα τη συνταγή για Γαλλικά κρουασάν. Συνοδέψτε τα με βούτυρο και μαρμελάδα!




Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το www.akispetretzikis.gr για την παραχώρηση της συνταγής!

Υλικά γιά την ζύμη:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ γάλα
50γρ ζάχαρη
30γρ βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1,5 κ.γ. αλάτι

Για τη στρώση βουτύρου:
270γρ παγωμένο βούτυρο

Μέθοδος Εκτέλεσης:
Σε ένα κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά για την ζύμη με τον γάτζο  (τα 270γρ βούτυρο τα αφήνουμε στην άκρη για μετά) σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι που η ζύμη μας να ομογενοποιηθεί. Αν η ζύμη μας  κολλάει    πάρα πολύ στα τοιχώματα τού κάδου βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας παραπάνω αλεύρι , ίσα-ίσα για να ξεκολλήσει. Πρέπει η ζύμη μας σε αυτό το σημείο να είναι αρκετά μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας.
Βάζουμε την ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, καλύπτουμε καλά με μία μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 12ώρες, η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάρει την γεύση από την μαγιά.
Παίρνουμε τα 270γρ βούτυρο από το ψυγείο και το ανοίγουμε με τον πλάστη ανάμεσα από δύο λαδόκολλες  ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο βούτυρο 15εκ. Χ 15εκ. Σε περίπτωση που δεν είναι εντελώς τετράγωνο, κόβουμε τις άκρες τις τοποθετούμε στην μέση κι ξανανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματίσουμε το τετράγωνο 15εκ. Χ 15εκ ακριβώς. αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα διότι όσο έχουμε το βούτυρο στα χέρια μας θα λιώσει και θα γίνει πιο δύσκολη η διαδικασία για να το ανοίξουμε. Σε περίπτωση που λιώσει επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι που να σχηματίσουμε το τετράγωνό μας 15εκ. Χ 15εκ. Βάζουμε στο ψυγείο ώσπου να κρυώσει καλά.
Βγάζουμε την ζύμη απ το ψυγείο, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και την ανοίγουμε τετράγωνη 25εκ. Χ 25εκ. Σε περίπτωση που είναι δύσκολη να την ανοίξουμε ακριβώς τετράγωνη , πιέζουμε με το πίσω μέρος του μαχαιριού τις άκρες απ το ζυμάρι για να δημιουργήσουμε ένα τετράγωνο σχήμα. Σε περίπτωση που το ζυμάρι κολλάει πάνω στον πλάστη πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι για να γίνει πιο εύκολο το άνοιγμα του ζυμαριού. Πάνω στο τετράγωνο ζυμάρι 25εκ. Χ 25εκ τοποθετούμε στο κέντρο το βούτυρο 15εκ. Χ 15εκ και γυρίζουμε τις άκρες του ζυμαριού ώστε να καλύψει και το πάνω μέρος από το βούτυρο σαν φάκελος ( όλες οι κινήσεις μας με το ζυμάρι πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα για να μην λιώσει το βούτυρο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε γάντια για να μην περνά η θερμοκρασία από τα χέρια μας στην ζύμη . τέλος διαλέγουμε ο πιο κρύο μέρος του εργαστηρίου ή του σπιτιού για να ανοίξουμε το ζυμάρι)
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας παραλληλόγραμμο 15εκ. Χ 50εκ. , το διπλώνουμε στα 3 σαν ένα γράμμα βεβαιώνοντας να ξεσκονίσουμε με ένα πινέλο το παραπανίσιο αλεύρι που έχει μείνει πάνω στην ζύμη. Βάζουμε σ ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 με 45 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ανοίγματος και διπλώματος άλλες 3 φορές αφήνοντας για 30 έως 45 λεπτά στο ψυγείο . την τελευταία φορά που θα το ανοίξουμε και θα το διπλώσουμε αφήνουμε το ζυμάρι μας στο ψυγείο για 6 ώρες σκεπασμένο πολύ καλά.
Μετά από 6 ώρες βγάζουμε το ζυμάρι απ το ψυγείο και το χωρίζουμε στα 2 με ένα μαχαίρι, βάζουμε το ένα στο ψυγείο και ανοίγουμε το άλλο πάνω στο πάγκο μας παραλληλόγραμμο 18εκ. Χ 50εκ. Βεβαιωθείτε πως είναι σωστό το μήκος και το πλάτος του ζυμαριού διότι απ αυτό θα εξαρτηθεί το μέγεθος και ο χρόνος που θα ψηθούν τα κρουασάν στον φούρνο. Σε περίπτωση που δεν είναι ακριβές παραλληλόγραμμο κόψτε με ένα μαχαίρι τις άκρες για να ισιώσετε όλες τις πλευρές.
Κόβουμε την λωρίδα στα 5 ώστε να σχηματίσουμε παραλληλόγραμμα   10εκ. Χ 18εκ. Ξεσκονίζουμε οτιδήποτε αλεύρι παραπανίσιο με ένα πινέλο και κόβουμε το κάθε παραλληλόγραμμο διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε 10 τριγωνάκια. Παίρνουμε μπροστά μα ς το κάθε τριγωνάκι, ξεσκονίζουμε καλά ώστε να μην έχει παραπανίσιο αλεύρι και αρχίζουμε να τυλίγουμε απ την πλευρά των 10 εκ. Για καλύτερο αποτέλεσμα στο σχήμα του κρουασάν μας με την βοήθεια ενός μαχαιριού κάνουμε μια τομή μήκους 3 εκ κάθετα στην πλευρά των 10εκ. Ακριβώς στην μέση και τυλίγουμε τραβώντας λίγο τις άκρες από την βάση για να μην μαζευτεί όλο το ζυμάρι στην μέση. Βεβαιωνόμαστε ότι στο τέλος η μύτη απ το τρίγωνο θα έρθει ακριβώς στο κέντρο από το κρουασάν δίνοντας ωραιότερο σχήμα στο κρουασάν . τέλος τραβάμε λίγο τις 2 άκρες από το κρουασάν και τις ενώνουμε πιέζοντας λίγο με τα δάχτυλά μας . κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τριγωνάκια και στην συνέχεια την ίδια διαδικασία και στο ζυμάρι που αφήσαμε στο ψυγείο.
Στο σημείο αυτό μπορούμε είτε να βάλουμε τα κρουασάν στην κατάψυξη τυλιγμένα πολύ καλά πάνω σε ένα ταψάκι , είτε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως αφού πρώτα τα αφήσουμε να φουσκώσουν πάνω σ ένα ταψάκι περίπου μια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου (θα φουσκώσουν λίγο αλλά μην περιμένετε να διπλασιαστούν) . στην άλλη περίπτωση που τα βάλουμε στην κατάψυξη τα βγάζουμε και τα αφήνουμε απ το προηγούμενο βράδυ να ξεπαγώσουν και να φουσκώσουν πάλι σε θερμοκρασία δωματίου σ ένα ταψάκι 6-8 ώρες. Και στις 2 περιπτώσεις φροντίζουμε τα κρουασάν να είναι καλυμμένα με μια μεμβράνη ή με μια λαδόκολλα
Χτυπάμε 2 κουταλιές της σούπας γάλα μ έναν κρόκο αυγού και αλείφουμε τα κρουασάν με ένα πινέλο .
Βάζουμε τα κρουασάν σ ένα αντικολλητικό ταψάκι αφήνοντας 5 εκ κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν (6 σε κάθε ταψί) . ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά και στην συνέχεια χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο χαμηλώνουμε στους 180 για 15 με 20 λεπτά.Σερβίρουμε με την αγαπημένη μας γέμιση πραλίνα, μαρμελάδα ή βούτυρο.


Who is Who:




Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ