Ψωμί με σύκο, καρύδι, διάφορους σπόρους, ρικότα και φρούτα-Το ιδανικό πρωινό μας ετοιμάζει ο Άκης Πετρετζίκης

Συστατικά

400 ml  ζεστό δυνατό μαύρο τσάι
100 γρ. αποξηραμένα σύκα χωρίς κοτσάνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
140 γρ. σουλτανίνα
50 γρ. βρώμης
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής αλέσεως
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια )
1 κ.σ. λιναρόσπορο
1 κ.σ. σουσάμι
25 γρ. σπόρους κολοκύθας
1 μεγάλο αβγό
για την εξωτερική πλευρά ( για πασπάλισμα )

50 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
2 κ.γ. σουσάμι
για το σερβίρισμα ανά άτομο (μερίδα)

25 γρ. τυρί ρικότα ή τυρί κρέμα
μέλι



Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τσάι, τα σύκα, τις σουλτανίνες, τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να απορροφήσουν.
Εν τω μεταξύ καλύπτουμε τη βάση και τα πλαινά μιάς μακρόστενης φόρμας με λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
Χτυπάμε το αβγό και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα σύκα που πια έχει κρυώσει.
Στο μείγμα με τα υγρά συστατικά προσθέτουμε το μείγμα με τα ξηρά συστατικά.
Γεμίζουμε με το μείγμα τη φόρμα διαστάσεων 36x13 με τη λαδόκολλα μέχρι επάνω και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι.
Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να βάλουμε ένα σουβλάκι στη μέση του καρβελιού και θα βγαίνει καθαρό.
Μετά αφαιρούμε από τη φόρμα για να κρυώσει αλλά δεν αφαιρούμε τη λαδόκολλα μέχρι να  κρυώσει καλά.
Κόβουμε σε φέτες, αλείφουμε με ρικότα και μέλι ή τυρί κρέμα και σερβίρουμε με φρούτα.
Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα ή στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ