«Γλυκό» Αποκλειστικό: Γνωρίστε το «Despi-licious»: Δέσποινα Ματθαίου, η ζαχαροπλάστης που ύμνησαν οι Γάλλοι σεφ, επέλεξε ο διάσημος Nobu & τώρα στην Ελλάδα δημιουργεί delicious αριστουργήματα!

Μολονότι έχει σπουδάσει ψυχολογία και κλασικό μπαλέτο, για καλή μας τύχη, τίποτα από τα δύο δεν μπόρεσε να κρατήσει τη Δέσποινα Ματθαίου μακριά από τη ζαχαροπλαστική! Έτσι, φτάσαμε να μάθουμε το Despilicious και να ανακαλύψουμε τα πεντανόστιμα γλυκά του!

Μολονότι έχει σπουδάσει ψυχολογία και κλασικό μπαλέτο, για καλή μας τύχη, τίποτα από τα δύο δεν μπόρεσε να κρατήσει τη Δέσποινα Ματθαίου μακριά από τη ζαχαροπλαστική! Έτσι, φτάσαμε να μάθουμε το Despilicious και να ανακαλύψουμε τα πεντανόστιμα γλυκά του! Με μεράκι, μεγάλη επιμέλεια και προσοχή στις λεπτομέρειες, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η Δέσποινα Ματθαίου είναι αυθεντία στη γαλλική ζαχαροπλαστική και όχι μόνο! Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, επικοινώνησαν μαζί της μαθαίνοντας όλα τα... μικρά μυστικά της!





*********
Χάρης Αποστολόπουλος: Πρώτα απ' όλα θέλω να σας ρωτήσω για το όνομα «Despilicious»! Να φανταστώ πως είναι λογοπαίγνιο με το μικρό σας όνομα;

Δέσποινα Ματθαίου: Ναι ασφαλώς και είναι λογοπαίγνιο με το «Δέσποινα»! Όλα ξεκίνησαν όταν φοιτούσα στο Παρίσι, στη σχολή «Cordon Bleu», όπου και γνώρισα μια Βραζιλιάνα η οποία με το που άκουσε το όνομά μου, μου είπε «Δηλαδή... "Despilicious"»! Έτσι και έμεινε! Μάλιστα καθιερώθηκε τόσο, ώστε όλοι στη σχολή με αποκαλούσαν έτσι!




ΧΑ: Ας σταθούμε λίγο εδώ! Θέλω να μας μιλήσετε για το πώς ξεκίνησαν όλα, καθώς επίσης και το τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη ζαχαροπλαστική!

ΔΜ: Είναι μια ολόκληρη ιστορία καθώς εγώ δεν ξεκίνησα εξ αρχής με στόχο την καθιέρωση στη ζαχαροπλαστική, αλλά ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία! Την αγαπούσα πολύ και μου άρεσε ανέκαθεν να ετοιμάζω γλυκά στο σπίτι και να καλώ κόσμο για να τα δοκιμάσει, αλλά ομολογώ πως τότε δεν είχα κατά νου να το κάνω επάγγελμα! Πιθανότατα μάλιστα να με επηρέασε και ο παππούς μου ο οποίος ήταν μάγειρας και πάντοτε με γοήτευε να τον ακολουθώ και να μαγειρεύω μαζί του ή έστω να τον παρακολουθώ εν δράσει!





Σπούδασα λοιπόν Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αφού πήρα το πτυχίο μου, πήγα σε μια σχολή για κλασικό μπαλέτο καθώς ο χορός ήταν πάντοτε κάτι που με συνάρπαζε! Όπως καταλαβαίνετε, μόνο με τη ζαχαροπλαστική δεν ασχολούμουν! Έχοντας λοιπόν τελειώσει και με τις 2 σχολές, εργάσθηκα σε ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης με αντικείμενο τον χορό, ωστόσο όλα άλλαξαν όταν πήγα στο Παρίσι για να συναντήσω τον αδερφό μου! Εκεί, είδα τα ζαχαροπλαστεία αλλά και την αγάπη των Παριζιάνων για τη ζαχαροπλαστική, ε και ψάχνοντας λίγο στο Ίντερνετ και ανακαλύπτοντας τη σχολή Cordon Bleu, δεν ήθελε και πολύ! Γράφτηκα σε αυτήν και όλα πήραν τον δρόμο τους!




ΧΑ: Τι μπορεί να βρει κανείς στο Despilicious; Τι θεωρείτε ότι σας κάνει να ξεχωρίζετε;

ΔΜ: Καταρχάς, να τονίσω πως ό,τι κάνω γίνεται με αγνά σπιτικά υλικά και δεν χρησιμοποιώ καθόλου μείγματα όπως στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία. Όλα γίνονται με βάση τα «θέλω» των πελατών! Εμένα ο στόχος μου π.χ., είναι πέραν από μια όμορφη τούρτα, να φτιάξω ένα όμορφο δώρο! Θέλω να προσφέρω με πολλή αγάπη, μια όμορφη στιγμή σε αυτόν που θα με εμπιστευτεί!





ΧΑ: Δηλαδή πώς δουλεύετε; Πώς μπορεί να προνηθευτεί κάποιος κάτι από εσάς; Δουλεύετε αποκλειστικά με παραγγελίες;

ΔΜ: Θα σας πω. Αφού γύρισα από το Παρίσι, εδώ και έναν χρόνο δηλαδή, εργάστηκα στο NOBU, στον Αστέρα Βουλιαγμένης και ήμουν υπεύθυνη στο ζαχαροπλαστείο. Εκείνο το διάστημα λοιπόν, άρχισα να δέχομαι πληθώρα παραγγελιών από φίλους και γνωστούς για παιδικά πάρτυ και τέτοια πραγματάκια. Παραγγελία με την παραγγελία λοιπόν και επειδή δεχόμουν πάρα πολλές, αποφάσισα να αφήσω το ρεστοράν και να ασχοληθώ αποκλειστικά μαζί τους! Ήθελα να δω πως θα πάει, μέχρι τουλάχιστον να φτιάξω τον δικό μου χώρο κι έτσι ξεκίνησα πειραματικά σε ένα μικρό εργαστηριάκι που έχω κάτω από το σπίτι μου και άρχισα σιγά σιγά να δέχομαι ολοένα και περισσότερες παραγγελίες! Ε μπορώ να πω πως μέρα με τη μέρα, το Despilicious, γίνεται ολοένα και πιο γνωστό στο ευρύ κοινό.





Ναι, δουλεύω αποκλειστικά παραγγελίες. Δεν έχω κάποια πράγματα ήδη έτοιμα για να προμηθεύσω κάποιον,ουτε με ενδιαφέρει να συνεργαστώ με κάποιο ζαχαροπλαστείο για να μείνει εντελώς προσωπικό και ιδιαίτερο αυτό που κάνω.





ΧΑ: Τι είναι αυτό που σας ζητά κυρίως ο κόσμος;

ΔΜ: Μου ζητούν από cup cakes μέχρι macarons. Βέβαια να σημειώσω πως εγώ κυρίως έχω να κάνω με τη γαλλική ζαχαροπλαστική! Εξ αρχής, δεν έφτιαχνα γλυκά με ζαχαρόπαστα αλλά επειδή αρέσει πολύ στα παιδάκια και μου τη ζητούν ακόμα περισσότερο, μπήκα στη διαδικασία!



Μου αρέσει πάρα πολύ να προσέχω την εμφάνιση κάποιου γλυκού, ώστε να είναι και όμορφο εξωτερικά αλλα θεωρώ πως το παν είναι η γεύση! Δεν φτάνει να το δει κανείς και να χαρεί, αλλά να το δοκιμάσει και να του μείνει αξέχαστο!





ΧΑ: Εσείς, πού έχετε αδυναμία; Πού νιώθετε πως δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό, όταν ετοιμάζετε κάτι;

ΔΜ: Μμμ, δύσκολα μου βάζετε αλλά οφείλω να ομολογήσω πως η αδυναμία μου έχει να κάνει με οτιδήποτε σχετίζεται με τις ζύμες! Ό,τι έχει να κάνει ας πούμε με μιλφέιγ, όπου φτιάχνω μάλιστα μόνη μου και τη σφολιάτα! Μεγάλη λατρεία επίσης έχω και στα κρουασάν, τα οποία τα κάνω στο χέρι και απαιτούν πολύ χρόνο, αλλά είναι μια διαδικασία που μου αρέσει και την ευχαριστιέμαι!





ΧΑ: Ποια είναι η πιο αλλόκοτη παραγγελλία που σας έχουν κάνει;

ΔΜ: Μου έρχεται στο μυαλό μια περίεργη τούρτα από ζαχαρόπαστα, στην οποία έπρεπε να φτιάξω έναν χιονισμένο πύργο και να «δείξω» και τις χιονιστιβάδες! Κάτι τέτοια τα ζητάνε πολύ τα παιδάκια για τα πάρτυ τους! Νομίζω πως το πιο ιδιαίτερο είναι όταν γενικά έχω να κάνω με τη ζάχαρη, όχι τη ζαχαρόπαστα αλλά την καθαρή ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσω ως καραμέλα. Όπως μια ιδιαίτερη παραγγελία που είχα για έναν γάμο με το λεγόμενο croquembouche, το οποίο είναι ένα πολύ περίεργο γαλλικό εδεσμα σαν ένας πύργος από καραμελωμενα choux βανιλιας και για να το φτιάξεις πρέπει να... κατακαείς! Μου αρέσει όμως να μην επαναλαμβάνομαι και να μπαίνω για κάθε παραγγελία σε διαφορετικά «μονοπάτια», τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά!



ΧΑ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Πότε θα νιώσετε πως... πετύχατε;

ΔΜ: Στόχος μου είναι να με εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι για την ποιότητά των προϊόντων μου και να καθιερωθεί το γλυκό γενικά ως κάτι το σπιτικό, το χειροποίητο και όχι το τυποποιημένο. Ναι μεν ο κόσμος δεν αγοράζει εύκολα πλέον γλυκά,αλλά όταν το κάνει να το απολαμβάνει στο έπακρο και να έχει το «στίγμα» του σπιτικού!



Παράλληλα, η φιλοδοξία μου είναι να ανοίξω ένα δικό μου bistro, όπου ο κόσμος να μπορεί να περάσει ένα όμορφο διάστημα κατά την επίσκεψή του σε αυτόν και να μπορεί να απολαύσει τη σοκολάτα ή τη λιχουδία που επιθυμεί στον υπέρτατο βαθμό! Θα ήθελα επίσης αυτό το bistro, να είναι γεμάτο και από παιδικές παρουσίες και φωνούλες, καθώς τα παιδιά είναι κάτι που λατρεύω!







Σημείωμα της Ειρήνης Νικολοπούλου: Η κόρη μου, Έλενα, και η ανηψιά μου, Μαρίνα, ανακάλυψαν το Despilicious και το πρότειναν για την τούρτα τους στις 27 Αυγούστου, που γιόρταζαν και οι δύο την ίδια μέρα, τα γενέθλιά τους! Η Άννα - η αδελφή μου - κι εγώ, βλέπετε γεννήσαμε την ίδια μέρα με διαφορά δύο ετών! Τα κορίτσια μας λοιπόν, μας έδειξαν ποια είναι η νέα ζαχαροπλάστης που πρέπει να εμπιστευθούμε για τη μεγάλη τους μέρα! Η Δέσποινα Ματθαίου, η Despilicious, μας εντυπωσίασε όλους με τη homemade τούρτα που φάγαμε το βράδυ για να σβήσουμε τα κεράκια των δύο θυγατέρων μας!



Επικοινωνία:

Δέσποινα Ματθαίου - Despilicious
Τηλέφωνο: 6974436999
Blog: http://despiliciousss.blogspot.gr/
Facebook: facebook.com/Despilicious/info

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ