Κώστας Καραφωτάκης: Ξένοι επενδυτές και funds αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα-Τι τους ελκύει και τι τους απωθεί στη χώρα μας

Το πλάνο μοιάζει φιλόδοξο, αλλά όπως εξηγεί ο Κώστας Καραφωτάκης, γενικός διευθυντής του Olympia Group, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, και το παράδειγμα του κ. Γερμανού για επενδύσεις στην Ελλάδα ετοιμάζονται να ακολουθήσουν πολλοί ξένοι επενδυτές που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πλάνο μοιάζει φιλόδοξο, αλλά όπως εξηγεί ο Κώστας Καραφωτάκης, γενικός διευθυντής του Olympia Group, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, και το παράδειγμα του κ. Γερμανού για επενδύσεις στην Ελλάδα ετοιμάζονται να ακολουθήσουν πολλοί ξένοι επενδυτές που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



Συνέντευξη στο imerisia.gr και στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΛΑ

Πριν από μερικούς μήνες, η Olympia ανακοίνωσε μία διόλου ευκαταφρόνητη επένδυση στην Ελλάδα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν σε αυτή την κίνηση;

Θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή,καθώς είχε εκλείψει ο κίνδυνος της εξόδου από την Ευρωζώνη και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Με αυτά τα δεδομένα αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη χώρα. Και αυτό δεν ήταν μόνο δικό μας πιστεύω, αλλά φάνηκε ότι ήταν και η άποψη πολλοί σοβαρών επενδυτών από το εξωτερικό που διερευνούν πλέον επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Είναι πολύ λογικό να επενδύσεις σε μία χώρα που λειτουργεί με όρους του δυτικού κόσμου, έχει σημαντικές προοπτικές και δείχνει σημάδια επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης εντός των επόμενων 2-3 ετών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πλάνο της Olympia;

Τον Νοέμβριο του 2012 είχαμε ανακοινώσει την πρόθεσή μας να επενδύσουμε αρχικά 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και στη συνέχεια άλλα 30 εκατ. ευρώ μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Οι επενδύσεις αυτές αφορούσαν στο σύνολο των θυγατρικών της Olympia. Οι δύο αυξήσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί, και έχει ήδη δρομολογηθεί μία νέα επένδυση στη Sunlight ύψους 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα προχωρήσαμε σε απορρόφηση των retail σημάτων μας οι οποίες, με βασικό όχημα την Public, αποτελούν πλέον θυγατρικές της Olympia. Να σημειωθεί ότι ο κ. Γερμανός είναι μοναδικός μέτοχος της Olympia με 100% συμμετοχή. Το πλάνο της Olympia είναι πενταετές και ο στόχος μας είναι -εντός αυτής της πενταετίας- να έχουμε ηγετική θέση στους χώρους όπου δραστηριοποιούμαστε, δηλαδή στη εξειδικευμένη λιανική πώληση προϊόντων (Public), στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (Sunlight) και στη διανομή προϊόντων τεχνολογίας (Westnet).

Θα αποχωρήσετε πλήρως από τις επενδύσεις σας σε άλλες χώρες;

Πλέον, η μόνη επένδυση της Olympia στο εξωτερικό είναι η Play, ο 4ος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην πολωνική αγορά. Μιλάμε για μία εταιρεία που την αποκαλούν παιδί «θαύμα», καθώς κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να κερδίσει 18% μερίδιο και 10 εκατ. συνδρομητές σε μία κορεσμένη αγορά. Η Play είναι εταιρεία-πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το πλάνο μας για την επόμενη τριετία δεν περιλαμβάνει την αποχώρησή μας από εκεί. Ουσιαστικά, η Play διοικούμενη από μία εξαιρετική ομάδα στην Πολωνία, σημειώνει εκπληκτική πορεία και έτσι εμείς έχουμε στρέψει την προσοχή μας στην Ελλάδα όπου θέλουμε να ενδυναμώσουμε τη θέση μας.

Υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα;

Αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή και μάλιστα από πολύ σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια. Πριν από μερικούς μήνες, θα έλεγα ότι υπήρχε ενδιαφέρον μόνο από distress funds, αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει και οι ξένοι επενδυτές αναζητούν σοβαρές, μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα μας δεδομένης της αλλαγής του επιχειρηματικού και πολιτικού κλίματος. Οφείλω να ομολογήσω ότι όταν εμείς ανακοινώσαμε ότι επιστρέφουμε τα κεφάλαιά μας στην Ελλάδα, δεχτήκαμε πολλές κλήσεις από μεγάλα επενδυτικά funds, που είδαν πολύ θετικά την κίνησή μας.

Τελικώς, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις ή όχι;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ορισμένα βήματα, ιδίως σε τομείς όπως είναι το εργασιακό. Αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη βήματα για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε σοβαρές επενδύσεις. Όπως προανέφερα πρέπει να περιορίσουμε την πολυνομία όσον αφορά στα φορολογικά θέματα και να υπάρξει μία σταθερότητα για πέντε δέκα χρόνια. Επίσης, είναι απαραίτητο να ορθολογικοποιηθούν οι τρόποι με τους οποίους η γραφειοκρατία, δηλαδή το Δημόσιο, αντιμετωπίζει μία επένδυση. Βέβαια, τα βήματα αυτά θα πρέπει να γίνουν σταδιακά, γιατί δεν έχουμε τις υποδομές άλλων χωρών ώστε να αντέξουμε τα άλματα.

Γενικότερα, πιστεύω πως η Ελλάδα θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να είναι επενδυτικός παράδεισος. Σημαντικά θετικά στοιχεία αποτελούν η γεωστρατηγική της θέση, το καταναλωτικό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα, και το υψηλά καταρτισμένο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δυστυχώς πλέον φεύγει εκτός συνόρων. Αυτό, το ανθρώπινο κεφάλαιο, ίσως αποτελεί και τη μεγαλύτερη απώλειά μας αυτή την περίοδο. Για να μείνουν, όμως, αυτοί οι άνθρωποι αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη, και σύσσωμοι το Δημόσιο, οι επιχειρήσεις και οι σχετικοί φορείς να βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

Επενδύσεις
Τι έλκει και τι απωθεί

Τι είναι εκείνο που κάνει την Ελλάδα ελκυστική για μία επιχείρηση; Και από την άλλη, τι είναι εκείνο που απωθεί τους επενδυτές;

Οι επενδυτές εν γένει, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, διερευνούν όλους τους τομείς που θεωρούν πως υπάρχει αξία. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας αυτοί είναι ο τουρισμός, η εξαγωγική βιομηχανία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και γενικότερα οι υπηρεσίες. Αυτό που απωθούσε μέχρι πρότινος τους ξένους επενδυτές ήταν η πολιτική αστάθεια, πρόβλημα που έχει μειωθεί αισθητά. Παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε να έχουμε σοβαρά προβλήματα, κυρίως φορολογικά, που προβληματίζουν κάθε επενδυτή Έλληνα ή ξένο.
Ως εκ τούτου θα θέλαμε να δούμε στην Ελλάδα, πιο σταθερές δομές, μείωση της γραφειοκρατίας, και γενικά ένα προσανατολισμό φιλικό προς τις επιχειρήσεις που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και αυτό με τη σειρά του θα δώσει ώθηση για συνολική ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού.
Η Ελλάδα θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις- να είναι επενδυτικός παράδεισος. Σημαντικά θετικά στοιχεία αποτελούν η γεωστρατηγική της θέση, το καταναλωτικό μοντέλο που υπάρχει στη χώρα, και το υψηλά καταρτισμένο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δυστυχώς πλέον φεύγει εκτός συνόρων.
Στα 130 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της Olympia στην Ελλάδα τους τελευταίους 19 μήνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ