Μόνο στο eirinika: Σας αποκαλύπτουμε ποιο είναι το «Αγόρι» που έγινε 56 ετών! Με τις διάσημες ρακέτες «Αγόρι», μεγάλωσαν γενιές & γενιές που παίζουν φανατικά στις ελληνικές αμμουδιές (φωτό & βίντεο)

«Το αγόρι» γεννήθηκε το 1958. Ολα άρχισαν στην παραλία, όταν ο Δημήτρης Φερεντίνος (το αγόρι) πήγε για μπάνιο και είδε δύο ανθρώπους να παίζουν ρακέτες..

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο κατάστημα στην Καλιθέα που στην αρχή δεν σου γεμίζει και τόσο το μάτι. Ένα τυπικό, συνοικιακό ξυλουργείο, στο οποίο όμως κατασκευάζονται οι καλύτερες ρακέτες της αγοράς. Γνωστές για την ανθεκτικότητα και την ποιότητά τους, οι ρακέτες «Το αγόρι», που κάθε καλοκαίρι κατακτούν τις ελληνικές παραλίες, κατασκευάζονται εκεί για πάνω από μισό αιώνα.

Αγόρι ρακέτα

«Το αγόρι» γεννήθηκε το 1958. Ολα άρχισαν στην παραλία, όταν ο Δημήτρης Φερεντίνος (το αγόρι) πήγε για μπάνιο και είδε δύο ανθρώπους να παίζουν ρακέτες. «Του άρεσε τόσο πολύ που σκέφτηκε να κατασκευάσει ο ίδιος ρακέτες, καθώς ήταν επιπλοποιός και είχε σχέση με το ξύλο», μας διηγείται η Μαρία Παπαναστασίου, η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης εδώ και 35 χρόνια και  επί πολλά χρόνια σύντροφός του πρωτοπόρου στην κατασκευή ρακέτας, που μετά τον αιφνίδιο θάνατο του, συνέχισε να τη λειτουργεί με το ίδιο μεράκι.





«Οταν τις έφτιαξε, κατέβηκε με ένα φίλο του στην παραλία και άρχισαν να παίζουν. Οι ρακέτες τότε ήταν απομίμηση του τένις. Σιγά σιγά, καθώς του άρεσε πολύ ως σπορ, σκέφτηκε πώς να τις βελτιώσει, να τις ελαφρύνει, να κοντύνει τη λαβή και έτσι επινοήθηκε όλη αυτή η τεχνοτροπία με τα κενά αέρος. Μέσα σε μία δεκαετία σταμάτησε να ασχολείται πλέον με τα έπιπλα και το χόμπι της ρακέτας έγινε επάγγελμα».
Η πρωτότυπη ονομασία για ρακέτα προέκυψε πάλι στην παραλία, μας ανέφερε η κ. Παπαναστασίου, όταν ο κ. Φερεντίνος αποφάσισε να αρχίσει να πουλάει ρακέτες, τις οποίες κουβαλούσε μέσα σε μία τσάντα. «Κανείς δεν ήξερε το όνομά του και όλοι φώναζαν "αγόρι, έλα από εδώ, θέλουμε ρακέτες"! Ε, "αγόρι" ο ένας, "αγόρι" ο άλλος, τελικά το έκανε λογότυπο»!



Όπως μάλιστα μας αποκαλύπτει η... γυναίκα πίσω από το «Αγόρι»,  ο ίδιος μάλιστα ήταν φανατικός του σπορ: «Ήταν ο καλύτερος παίκτης ρακέτας. Πολλές φορές τον έψαχναν στο μαγαζί, αλλά εκείνος ήταν... συνέχεια στην παραλία και έπαιζε! Είχε όμως ήδη δημιουργήσει πολύ καλό όνομα, οπότε και ο κόσμος τις ζητούσε ανελλιπώς».



Στο σημείο αυτό, κοντοστέκομαι να παρατηρήσω το κατάστημα στην οδό Φραγκούδη 26, μέσα σε έναν χώρο «στολισμένο» από αναμνήσεις και ενθύμια. Από τις πρώτες ρακέτες που φτιάχτηκαν μέχρι και τις πιο εξελιγμένες, παλιές φωτογραφίες, αλλά και μία μεγάλη φωτογραφία από το αυθεντικό «αγόρι», τον Φερεντίνο. Μέσα σε έναν μικρό χώρο οι αναμνήσεις συναντούν το σήμερα δημιουργώντας την αίσθηση μίας οικογενειακής ατμόσφαιρας στον πελάτη.





«Για μας η ρακέτα σημαίνει τα πάντα. Αν κόψουμε μία φλέβα, δεν θα βγει πλέον αίμα, αλλά πριονίδι», λέει χαρακτηριστικά η κα Παπαναστασίου. «Ολη μας η ζωή είναι αφιερωμένη στη ρακέτα, στο να την κατασκευάζουμε, αλλά και να παίζουμε». «Αυτό που κάνουμε το αγαπάμε, αγαπάμε τη ρακέτα, το παιχνίδι. Εξάλλου είμαι και εγώ δεινή παίκτρια»



«Το καλοκαίρι τρέχουμε στις παραλίες, απολαμβάνουμε τη θάλασσα, τον ήλιο και συχνά ένα καλό παιχνίδι με ρακέτες. Η ανταπόκριση του κόσμου στην ελληνική αγορά είναι πολύ καλή», μας λέει η κα Παπαναστασίου. «Η δουλειά πάει ακόμη καλά. Δεν μας έχει επηρεάσει πολύ η κρίση, αν και λόγω της οικονομικής κατάστασης «κάναμε και εμείς λίγο πίσω στις τιμές. Νομίζω ότι το να πάρει κανείς μία ρακέτα είναι εφικτό ως προς το κόστος να πάει σε μία παραλία, και ανοργάνωτη ακόμα χωρίς να πληρώσει είσοδο, να καθίσει όλη μέρα και να παίξει. Άλλωστε οι δικές μας ρακέτες, κρατάνε και πολύ μάλιστα! Ουκ ολίγοι πελάτες μας, έχουν ισχυριστεί πως έχουν την ίδια ρακέτα εδώ και 20 ή 25 χρόνια»!


Κάπου εκεί δεν αντέχω και σκέφτομαι ότι κι εγώ που έχω τις ίδιες ρακέτες (ασφαλώς και είναι «αγόρι») εδώ και 5-6 χρόνια, δεν έχουν πάθει τίποτα απολύτως παρά τις πτώσεις, το νερό και την κακή μεταχείριση! «Αλήθεια, αυτό σας συμφέρει;», την ρώτησα. «Η ανθεκτικότητα είναι και το χαρακτηριστικό του προϊόντος» μου αποκρίθηκε, «εμπορικά μπορεί αυτό να μην είναι προς όφελός μας, αλλά όταν έχεις κουραστεί να φτιάξεις κάτι τόσο καλό, δεν μπορείς να το χαλάσεις μετά. Το όνομα χτίζεται με την καλή δουλειά και τη συνέπεια ενός επαγγελματία».



Πού μπορείτε να προμηθευτείτε τις ρακέτες «αγόρι»

Τις ρακέτες, με την επωνυμία «το αγόρι», μπορεί να τις βρει κάποιος σε όλη την Ελλάδα. Μετά από χρόνια δουλειάς, η επιχείρηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα (INTERSPORT, Fokas, Peter sport).



Τι είδους ρακέτα να χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν τέσσερα είδη ρακέτας και έντεκα διαφορετικά βάρη. «Τη βαριά ρακέτα θα την πάρει ένας αρχάριος να παίξει, καθώς σπρώχνει την μπάλα εύκολα. Οταν μάθει, θα κατεβαίνει και σε βάρος», πληροφορηθήκαμε από την κα Παπαναστασίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι «στις οργανωμένες παραλίες υπάρχει ειδικός χώρος με δίχτυα για να μη φεύγουν οι μπάλες. Στις ελεύθερες πλαζ υπάρχει θέμα. Χτυπάνε τον κόσμο, κάποιοι είναι και απρόσεκτοι…»



Η ιστορία και ο τρόπος κατασκευής της ρακέτας



Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα «το Αγόρι»

Επιμέλεια: Χάρης Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ