Για πρώτη φορά ο κορυφαίος Έλληνας γκαλερίστας Β.Καπόπουλος, «βαθμολογεί» το top 10 της τέχνης: Pavlo, Φασιανός, Σάμιος, Μυταράς - Πώς θα τους στείλει στα πέρατα της Γης μέσω Μυκόνου, Σύμης & Ίντερνετ

Εrro, Pavlos, Φασιανός, Μυταράς, Φιλοπούλου, Γέρος, Καλογεροπούλου και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσει για πολλές σειρές ακόμα... Πρόκειται μόνο για μερικά από τα δεκάδες ονόματα, που εκθέτει η αίθουσα τέχνης KAPOPOULOS FINEarts, η οποία δημιουργήθηκε το 2003 από το μεράκι δύο ανθρώπων για τα εικαστικά δρώμενα, του Βαγγέλη και της Μαρίνας.

Με μεγάλη χαρά φιλοξενώ στο site μου τον κορυφαίο Έλληνα γκαλερίστα που με πάθος και πολλή δουλειά αναβαθμίζει , στηρίζει και ανανεώνει την αγορά της ελληνικής τέχνης διεθνώς.Τιμή μου να παραχωρήσει αυτήν την εκ βαθέων συνέντευξη στο eirinika, που έχει στόχο να αναδεικνύει όλους όσοι θέτουν ως στόχο να εξάγουν τον πολιτισμό και με το «Μade in Greece» ως σημαία 
Μεγάλοι Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως ο Pavlo ο Φασιανός, ο Σάμιος, ο Μυταράς και πολλοί άλλοι που ο κ. Καπόπουλος με ζέση στεγάζει στη Μύκονο, στη Σύμη στην Αθήνα και σύντομα στο ebay  με μεγαλύτερη επιμέλεια.

Παράλληλα η επιλογή και εκλεκτών σημαντικών καλλιτεχνών στο portfolio του "περνώντας από τις γκαλερί του, μας πείθουν ότι το δαιμόνιο του Καπόπουλου σοφά τον οδηγεί σε συνδυασμό Ελλήνων κ ξένων εικαστικών. 

Ειρήνη Νικολοπούλου

***************

Εrro, Pavlos, Φασιανός, Μυταράς, Φιλοπούλου, Γέρος, Καλογεροπούλου και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσει για πολλές σειρές ακόμα... Πρόκειται μόνο για μερικά από τα δεκάδες ονόματα, που εκθέτει η αίθουσα τέχνης KAPOPOULOS FINEarts, η οποία δημιουργήθηκε το 2003 από το μεράκι δύο ανθρώπων για τα εικαστικά δρώμενα, του Βαγγέλη και της Μαρίνας.

http://www.kapopoulosart.gr/flashgallery/kalogeropoulou_2011/pictures/photos/DSC_1730-BIG-ERGO-72.jpg

Παράλληλα, ο Οίκος Δημοπρασιών «Ευ. Καπόπουλου» (1991), εδώ και δυόμιση περίπου δεκαετίες, έχει εμπιστευθεί την ελληνική ζωγραφική και έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να δημιουργηθεί μία σοβαρή αγορά τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχοντας στο ενεργητικό του σπουδαίες δημοπρασίες με ακόμα σπουδαιότερα έργα Έλλήνων αλλά και ξένων, διεθνώς καταξιωμένων ζωγράφων, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του σύγχρονου, πολυάσχολου κοινού που θέλει να έρθει σε επαφή με την τέχνη, να ενημερωθεί και να αποκτήσει τα έργα της αρεσκείας του, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης. Έτσι, η σύγχρονη ζωγραφική βρίσκει τη θέση που της αξίζει στις δημοπρασίες εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.


Βαγγέλης Καπόπουλος, Λενιώ Παπαντωνοπούλου, Χρίστος Καράς, Μαρίνα Καποπούλου

Το eirinika.gr και ο Χάρης Αποστολόπουλος, ήρθαν σε επικοινωνία με τον πετυχημένο γκαλερίστα, Βαγγέλη Καπόπουλο, ρωτώντας για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει κάθε καλλιτέχνη τόσο για την γκαλερί, όσο και για τον Οίκο Δημοπρασιών του, τι ξεχωρίζει σε αυτούς αλλά και τι τον δένει μαζι τους.

********************

Xάρης Αποστολόπουλος: Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να μας πείτε κατά πόσο οι τουρίστες της χώρας ή οι ξένοι γενικότερα μέσω ebay, επιλέγουν να αγοράσουν έργα Ελλήνων ζωγράφων;

Βαγγέλης Καποπουλος: Προς το παρόν είναι μικρό το ενδιαφέρον για αγορά έργων μέσω του συγκεκριμένου τρόπου. Στο επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούμε κι εμείς περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση των ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω Ιντερνέτ. Ωστόσο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά των τουριστών, Ελλήνων και από το εξωτερικό, για απευθείας αγορές από την γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη χώρα –Κεντρικό Ματογιάννι της Μυκόνου, που λειτουργεί στο νησί εδώ και δέκα χρόνια, όσο και στη νέα μας γκαλερί που άνοιξε στη Σύμη τον Ιούνιο. Και στις δύο γκαλερί προσφέρουμε έργα κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών ζωγράφων.


Με το γιο του Γρηγόρη, τη σύζυγό του Μαρίνα και τον Βέλγο ζωγράφο Erro

Πιστεύουμε και στηρίζουμε την συμπόρευση μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, στο πλαίσιο της Ηνωμένης Ευρώπης. Αυτή η συμπόρευση στην τέχνη μόνο να ευνοήσει και τις δύο πλευρές μπορεί. Στηριχτήκαμε σ αυτό το εγχείρημα περισσότερο από μια δεκαετία. Διαβλέποντας τα καλά της συνύπαρξης Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, φροντίσαμε να φέρουμε εγκαίρως έργα διεθνών καλλιτεχνών στις γκαλερί μας. Οι ξένοι τουρίστες βλέποντας και αναγνωρίζοντας έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως του Αρμάν, του Σεγκί, του Ερρό, νοιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τον χώρο μας και καταλαβαίνουν ότι αγοράζουν από μια γκαλερί με διεθνείς προδιαγραφές.


Με τον Pavlo Διονυσόπουλο στη Μύκονο

 Γι αυτό και ανοίξαμε φέτος τη νέα μας γκαλερί στη Σύμη και θα ακολουθήσουν και άλλα ανοίγματα νέων χώρων που θα προσφέρουν υψηλής αισθητικής και ποιότητας έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Στην προσέλκυση ξένων τουριστών έπαιξαν ρόλο και οι περιοδικές εκθέσεις μεγάλων καλλιτεχνών που έχουμε οργανώσει στην Πάρο, τη Σύρο, τη Μύκονο. Πιστεύουμε στον καλό ελληνικό και ξένο τουρισμό και στην συμπόρευση καλλιτεχνών εγνωσμένης αξίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με τα εγκαίνια και άλλων χώρων.


http://2.bp.blogspot.com/-vmR7XUq1rIs/TqGvWei9eMI/AAAAAAAAGdU/-Vl5qXDNfoo/s1600/2.jpg
ΧΑ: Ποιος είναι καλλιτέχνης στην Ελλάδα που έχει τα πιο... περιζήτητα έργα;

ΒΚ: Στη χώρα μας ο πλέον περιζήτητος ζωγράφος από τους Έλληνες συλλέκτες είναι μακράν ο Αλέκος Φασιανός.


Ο Βαγγέλης Καπόπουλος με τον Αλέκο Φασιανό

ΧΑ: Πόσο επηρέασε η κρίση τις πωλήσεις σας; Πώς την αντιμετωπίσατε;

ΒΚ: Επηρέασε όπως όλους τους κλάδους και το δικό μας κλάδο. Αντιμετωπίσαμε την κρίση με άνοιγμα δικού μας χώρου στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου το 2011 μειώνοντας παράλληλα δραστικά τα έξοδα μας. Επίσης μετακινήσαμε τη γκαλερί στη Μύκονο σε πιο κεντρικό σημείο στα Ματογιάννια της Χώρας  και ανοίξαμε φέτος και νέα γκαλερί στη Σύμη. Επίσης ενεργοποιήσαμε περισσότερο τη διεθνή αγορά μεγαλώνοντας το κομμάτι των πωλήσεων στο εξωτερικό.

ΧΑ: Λέγεται πως οι καλοί πίνακες ζωγραφικής είναι είδος πολυτελείας. Εσείς τι λέτε; Επιλέγονται για να κοσμήσουν τα σαλόνια μόνο των «καλών» οικογενειών;

ΒΚ: Σαφώς οι πίνακες ζωγραφικής δεν είναι είδος πολυτελείας. Οι πίνακες οι δικοί μας απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. Πιστεύω ότι σ αυτό τον τομέα έχω συμβάλει πολύ ανοίγοντας την αγορά, ώστε η απόκτηση έργων ζωγραφικής να μην είναι πλέον προνόμιο των λίγων και «καλών» οικογενειών. Υπάρχον αξιόλογοι νέοι καλλιτέχνες σε πολύ προσιτές τιμές που απευθύνονται στο ευρύτερο αγοραστικό κοινό.


Ο Βαγγέλης Καπόπουλος με τον Δημήτρη Γέρο

ΧΑ: Αλήθεια, ποιος είναι ο πιο ακριβός πίνακας που πουλήσατε ποτέ;

ΒΚ: Ένα έργο του Μπάνκσι του διάσημου Εγγλέζου καλλιτέχνη της street art το οποίο είχα φέρει στην Ελλάδα για να πουληθεί σε δημοπρασία στο Ζάππειο. Η τιμή εκκίνησης του ήταν 40.000 ευρώ και δεν πουλήθηκε τότε αλλά δυστυχώς λίγο αργότερα στο εξωτερικό σε υψηλότερη τιμή. Και λέω δυστυχώς, καθώς έτσι το έργο δεν έμεινε στην Ελλάδα, αλλά ξαναέφυγε στο εξωτερικό. Αυτό συνέβη το 2010 και η τιμή που είχαμε δώσει τότε για έργο του Μπάνκσι ήταν πολύ χαμηλή. Σήμερα τα έργα του Μπάνκσι τιμώνται από 600.000 ευρώ και πάνω.

ΧΑ: Η τέχνη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θρησκεία;

ΒΚ: Η τέχνη είναι αγάπη, πάθος, ταξίδι. Σου χαρίζει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις με τα φτερά  της. Είναι μια σχέση που προσφέρει πολλά. Θα έλεγα ότι με την έννοια της πίστης, της αφοσίωσης και του μεγάλου ταξιδιού που δεν τελειώνει ποτέ, θα μπορούσε η τέχνη να θεωρηθεί θρησκεία. Η τέχνη δεν σε προδίδει ποτέ.


Με τον Χρήστο Καρά και τον Μιλτιάδη

ΧΑ: Ποιον από τους ζωγράφους, τα έργα των οποίων έχετε στην γκαλερί σας ξεχωρίζετε; Υπάρχει κάποιος ζωγράφος (Έληνας ή ξένος) τα έργα του οποίου δεν βρίσκονται στην γκαλερί σας, αλλά θα το θέλατε;

ΒΚ: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο καλλιτέχνη από αυτούς που έχω στις γκαλερί. Άλλος λίγο άλλος πολύ, με ιντριγκάρουν με τη ζωγραφική τους, με ενδιαφέρουν και γι' αυτό τους έχω στη γκαλερί. Τους επιλέγω πάνα με προσωπικά κριτήρια. Θέλω η ζωγραφική να μιλάει πρώτα σε μένα. Θα ήθελα να έχω στις γκαλερί έργα των Γιάννη Κουνέλη και Ρόι Λιχτενστάιν.

ΧΑ: Θέλω να μου πείτε μερικά λόγια για τους υπέροχους ζωγράφους με τους οποίους συνεργάζεστε. Γιατί επιλέξατε τον / την...

Δημήτρη Μυταρά;



ΒΚ: Μεγάλος καλλιτέχνης με υψηλό ήθος, που η τέχνη του αγκαλιάζει το ευρύ κοινό. Θα μπορούσε αν το επεδίωκε να κάνει τεράστια διεθνή καριέρα.

Παύλο Σάμιο;



ΒΚ:  Δημιουργεί καθαρή ελληνική ζωγραφική, εξαιρετικός συνεργάτης, σπουδαίος καλλιτέχνης.

Pavlo (Διονυσόπουλο);



ΒΚ: Ένας πολύ μεγάλος Ευρωπαίος καλλιτέχνης. Θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα και με εμπιστεύθηκε. Η συνεργασία μας αποτελεί μια λαμπρή σελίδα  στην πορεία μου. Ο Παύλος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο άνοιγμα μου στη διεθνή αγορά και του είμαι ευγνώμων.

Σοφία Καλογεροπούλου;


ΒΚ: Κυρία με όλη τη σημασία της λέξης, πιστή στις παραδόσεις, η καλύτερη ελληνίδα ναΐφ ζωγράφος.

Τζον Χριστοφόρου;



ΒΚ: Έχω ζήσει μοναδικές στιγμές στο ατελιέ του στο Παρίσι. Ήταν  τεράστιος  καλλιτέχνης είμαι ευγνώμων που με είχε δεχτεί και συνεργαστήκαμε για περισσότερα από 15 χρόνια μαζί του.

Αλέκο Φασιανό;


ΒΚ: Εκφραστής της ελληνικής ζωγραφικής με τεράστια καριέρα, πολύ δημοφιλής στο κοινό. Έχω πάρει πολλά από εκείνον.

Μάριο Πράσινο;

 

ΒΚ: Δυστυχώς δεν τον έχω γνωρίσει. Πέθανε το 1985. Είχα την τύχη να φέρω από το Παρίσι πολλά έργα του στην Ελλάδα. Από τους σημαντικότερους διαχρονικούς Έλληνες καλλιτέχνες που είχαμε και θα έχουμε για πάντα.

Βασίλη Σπεράντζα;



ΒΚ: Έχω συνεργασία μαζί του πάνω από 20 χρόνια. Εξαιρετικός άνθρωπος, σπουδαίος καλλιτέχνης και καταπληκτικός συνεργάτης.


Ο Βαγγέλης Καπόπουλος με τη σύζυγό του, Μαρίνα

* Η Kapopoulos Fine Arts, διαθέτει 4 γκαλερί (Golden Hall, Kορωπί, Θεσσαλονίκη, Μύκονος) καθώς και μια αίθουσα δημοπρασιών στο Μοναστηράκι. Δείτε ΕΔΩ την ακριβή τοποθεσία, τις διευθύνσεις αλλά και τους τρόπους επικοινωνίας.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Kapopoulos Fine Arts

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ