Δάκρυα συγκίνησης για τον Κωνσταντίνο και την Άννα Μαρία που επέστρεψαν στην Μητρόπολη Αθηνών-Η ευχή του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και οι θρόνοι που ξαναστήθηκαν! (φωτό)

Στιγμές βασιλικής λάμψης και βυζαντινής κατάνυξης, χωρίς στέμματα, αλλά με θρόνους, αναβίωσαν χθες στις 12.00 το μεσημέρι στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, εκπλήσσοντας τους περαστικούς και τους λιγοστούς πιστούς που βρίσκονταν εντός της Μητρόπολης, όπως γράφει η Εσπρέσο. Επρόκειτο για μια ειδική δέηση που εψάλη με αφορμή τα 50 χρόνια γάμου που έκλεισαν χθες ο Κωνσταντίνος και η Αννα Μαρία. Στη διάρκεια της σύντομης τελετής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, διαβάστηκε ειδική ευχή για υγεία και μακροημέρευση του ζεύγους, ενώ έψαλλε βυζαντινή χορωδία. Στον καθεδρικό ναό παρευρέθηκαν τα παιδιά του Κωνσταντίνου, Παύλος και Νικόλαος, με τις συζύγους τους (Μαρί και Τατιάνα), η Αλεξία με τον σύζυγό της Κάρλος Μοράλες και η Θεοδώρα με τον Φίλιππο. Αλλοι προσκεκλημένοι δεν υπήρχαν, αφού η τελετή ήταν ιδιωτική.



Ο Καθεδρικός Ναός της Αθήνας άνοιξε χθες εκτάκτως και κατ' εξαίρεση, επειδή σε αυτή την εκκλησία είχε γίνει πριν από 50 χρόνια η λαμπρή τελετή γάμου του βασιλικού ζεύγους, η οποία είχε μείνει στην ιστορία.

Συγκίνηση

Στον ίδιο χώρο θέλησαν λοιπόν Κωνσταντίνος και Αννα Μαρία να ψαλεί η δέηση προκειμένου να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν οι δύο βασιλικοί θρόνοι που υπήρχαν στον γάμο τους, στους οποίους κάθισαν και πάλι χθες ο Κωνσταντίνος και η Αννα Μαρία, ενώ τα παιδιά τους κάθονταν ακριβώς πίσω τους σε απλές καρέκλες. Παρά τις σκαλωσιές που βρίσκονται εντός του ναού (είναι υπό ανακατασκευή), ο κεντρικός χώρος είχε καθαριστεί και η Αγία Τράπεζα είχε τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τους δύο θρόνους.




Ο Κωνσταντίνος και η Αννα Μαρία ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι (ειδικά τη στιγμή της ανάγνωσης της ειδικής ευχής που τους ανέφερε ως βασιλείς!) και αμέσως μετά το τέλος της κρατήθηκαν χέρι χέρι. Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε η απαστράπτουσα σύζυγος του Νικόλαου, Τατιάνα, που φορούσε λευκό ταγέρ και λευκές γόβες.

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής ο Κωνσταντίνος (κρατούσε μπαστούνι) και η Αννα Μαρία δέχτηκαν ευχές από τους ιερείς και τους πιστούς που βρίσκονταν στην εκκλησία. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στα λιγοστά κειμήλια που έχουν παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας, ενώ ένας ιερέας τούς εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εκκλησία ξεκίνησε να χτίζεται με χρήματα που είχε προσφέρει ο παππούς του Κωνσταντίνου.


basilias-1

Αμέσως μετά η οικογένεια βγήκε στον περίβολο όπου με ιδιαίτερη φιλικότητα συνομίλησε με πολλούς περαστικούς, ενώ ο Κωνσταντίνος είχε ιδιαίτερη συζήτηση με ομάδα ξένων τουριστών, με τους οποίους μάλιστα φωτογραφήθηκε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρουσία της οικογένειας ήταν πολύ διακριτική και στον χώρο υπήρχαν μόνο δύο άντρες της προσωπικής ασφάλειας, ενώ χαρακτηριστικό της απλότητας που επέδειξαν είναι ότι ο Νικόλαος και η Τατιάνα έφυγαν από τον ναό με ταξί!



Αργότερα το μεσημέρι ο Κωνσταντίνος, η Σοφία και οι διάδοχοι συνέφαγαν στο roof garden της «Μεγάλης Βρεταννίας». Στο πολυμελές τραπέζι σερβιρίστηκε ειδικό μενού εκτός καταλόγου. Το ξενοδοχείο πάντως βρισκόταν χθες σε συναγερμό, αφού φιλοξενεί (στην προεδρική σουίτα) και τη Lady Gaga! Μάλιστα, η βασιλική οικογένεια μπαίνοντας χαιρέτησε τους δεκάδες θαυμαστές της pop star που την ανέμεναν στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Φυλαγμένοι από το 1964

Οι δύο θρόνοι που χρησιμοποιήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της δέησης φυλάσσονται από το 1964 (την ημέρα του γάμου) στο υπόγειο του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο Κωνσταντίνος και η Αννα Μαρία σάστισαν μόλις τους είδαν, αφού δεν περίμεναν ότι είχαν διασωθεί έπειτα από τόσα χρόνια και δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους.

basilias-2

basilias-3

basilias-4

basilias-5

basilias-6

basilias-7

basilias-8

basilias-9

basilias-11

basilias-12

basilias-13

basilias-14

basilias-15

basilias-16

basilias-17

basilias-18

basilias-19

basilias-20

basilias-21

basilias-22

basilias-23

basilias-24

basilias-25



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ