Τζουντ Λο - Νικόλ Κίντμαν - Κάθριν Ζέτα Τζόουνς αλλά και η Κάτια Δανδουλάκη σε ελληνική ταινία από σήμερα στους κινηματογράφους

Kαι κάπου εδώ -από την προηγούμενη εβδομάδα για την ακρίβεια-  ξεκινά ο προγραμματικός παραλογισμός, με 8 ταινίες να στριμώχνονται κάθε εβδομάδα σαν σαρδέλες στις αίθουσες (σε έναν μάταιο αγώνα για το box office, όπου επικρατούν ταινίες σαν την «Barbie: Η μπαλαρίνα με τις μαγικές πουέντ»). Ευτυχώς, όμως, προς το παρόν υπάρχουν και ταινίες όπως οι θριλερικές «Παρενέργειες» του Σόντερμπεργκ ή το στιβαρό «Πρόσωπο της ομίχλης» του Λοζνίτσα και το δυνατό «Μετά το Μάη» του Ασαγιάς.

Kαι κάπου εδώ -από την προηγούμενη εβδομάδα για την ακρίβεια-  ξεκινά ο προγραμματικός παραλογισμός, με 8 ταινίες να στριμώχνονται κάθε εβδομάδα σαν σαρδέλες στις αίθουσες (σε έναν μάταιο αγώνα για το box office, όπου επικρατούν ταινίες σαν την «Barbie: Η μπαλαρίνα με τις μαγικές πουέντ»). Ευτυχώς, όμως, προς το παρόν υπάρχουν και ταινίες όπως οι θριλερικές «Παρενέργειες» του Σόντερμπεργκ ή το στιβαρό «Πρόσωπο της ομίχλης» του Λοζνίτσα και το δυνατό «Μετά το Μάη» του Ασαγιάς.



Παρενέργειες / Side Effects Του Στίβεν Σόντερμπεργκ
Με τους Ρούνι Μάρα, Τζουντ Λο, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Τσάνινγκ Τέιτουμ
Θρίλερ / 2013 / ΗΠΑ





Θυμάστε κάπου εκεί στις αρχές των 90s όπου, μετά τη «Σιωπή των αμνών», είχε γίνει μια έκρηξη στο είδος του λεγόμενου ψυχολογικού θρίλερ; Που ταινίες όπως το «Νέα γυναίκα, μόνη, ψάχνει» και το «Τζένιφερ 8» είχαν γίνει ανάρπαστες; Ε, η ταινία «Παρενέργειες» του Στίβεν Σόντερμπεργκ (η υποτιθέμενη προτελευταία του) είναι αδελφή τους, μόνο που ο ψυχίατρος Τζουντ Λο κρατά iPad και ο κουστουμάτος Τσάνινγκ Τέιτουμ έχει φυλακιστεί για εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading). Ανάμεσά τους, η εύθραυστη σύζυγος του δεύτερου, Ρούνι Μάρα, η οποία καταρρέει και αποπειράται να αυτοκτονήσει όταν ο άντρας της αποφυλακίζεται. Ο Τζουντ Λο αναλαμβάνει τη θεραπεία της, κι εκεί αρχίζει το ανατριχιαστικό πειραματικό στάδιο δοκιμής φαρμάκων που αντικατοπτρίζει την υστερία των Δυτικών, τις τελευταίες δεκαετίες, με τα ψυχοφάρμακα και τα αντικαταθλιπτικά. Οι «Παρενέργειες» σ’ αυτή τη μανία αναφέρονται σε ένα εύκολο, δεύτερο επίπεδο και αυτή η σχέση -ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή- είναι που ξεπροβάλλει πραγματικά τρομακτική. Οταν κάποια στιγμή τα κοκτέιλ οδηγούν στην «κακιά πράξη», η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται προβλέψιμη μεν, απολαυστικά ανάλαφρη δε. Τρίτο επίπεδο δεν θα βρείτε - ο Σόντερμπεργκ μπορεί να ψυχαναλύει την αμερικάνικη κοινωνία, αλλά δεν σκάβει και πολύ βαθιά. Αλλά, τουλάχιστον, ύστερα από καιρό ο Τζουντ Λο επανασυνδέεται με το ερμηνευτικό του κύρος.

Το πρόσωπο της ομίχλης / In the Fog Του Σεργκέι Λοζνίτσα. Mε τους Βλαντιμίρ Σβιρσκίι, Σεργκέι Κόλεσοβ Δραματική / 2012 / Γερμανία-Ολλανδία-Λευκορωσία-Ρωσία-Λετονία




Βραβείο FIPRESCI στις Κάννες για την ατμοσφαιρική ταινία του Σεργκέι Λοζνίτσα. Στη Λευκορωσία, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας άντρας κατηγορείται για συνεργασία με τους Γερμανούς και, μετά τον εξοστρακισμό του, οδηγείται στο δάσος από δύο παρτιζάνους για να τιμωρηθεί (θυμίζοντας μια αντίστοιχη προκατάληψη και μισαλλοδοξία στο «Κυνήγι» του Βίντερμπεργκ). Αρχικά θολωμένη και μυστήρια, η ιστορία αρχίζει να ξεκαθαρίζει με τα φλας μπακ στο παρελθόν των τριών πρωταγωνιστών. Και ο Λοζνίτσα αντιστρέφει τις ισορροπίες - όσο ξεδιαλύνει το μυστήριο, τόσο πιο πυκνή και ενδιαφέρουσα γίνεται η φιλοσοφική ποιότητα της ταινίας. «Πώς γίνεται να εμπιστευόμαστε τους Γερμανούς και όχι τους γείτονές μας;» αναρωτιέται ο βασανισμένος πρωταγωνιστής. Χτυπάει φλέβα.

The Paperboy

Του Λι Ντάνιελς.
Με τους Νικόλ Κίντμαν,
Ζακ Εφρον, Μάθιου ΜακΚόναχι,
Τζον Κιούζακ, Μέισι Γκρέι
Δραματική / 2012 / ΗΠΑ





Ο σκηνοθέτης της εξοργιστικής «Μονάκριβης» ακόμα δεν έχει μάθει να κάνει σινεμά, μόνο που εδώ το άρρυθμο σκηνοθετικό του συνονθύλευμα είναι τόσο κιτς που το χαζεύεις μέχρι τέλους. Ισως επειδή η Νικόλ Κίντμαν στον ρόλο μιας αυτοκαταστροφικής «χαζής ξανθιάς» που παντρεύεται τον δολοφόνο Τζον Κιούζακ και προσπαθεί να τον αποφυλακίσει καταφέρνει να διαπεράσει τα στρώματα μπότοξ και επιτυγχάνει μια αξιοθαύμαστη ερμηνεία. Η βασική ιστορία εστιάζει στον δημοσιογράφο που αναλαμβάνει να φέρει στο φως την αλήθεια και τον αδελφό του που ερωτεύεται την Κίντμαν, αλλά όλα τα λεφτά κρύβονται στη ζωώδη δυναμική ανάμεσα στη δεύτερη και στον ψυχοπαθή άντρα της.

Μετά το Μάη / Après Mai Του Ολιβιέ Ασαγιάς. Με τους Κλεμάν Μεταγιέ, Λολά Κρετόν, Φελίξ Αρμάν, Ιντια ΜενούεςΔραματική / 2012 / Γαλλία





Ο Ολιβιέ Ασαγιάς κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου στη Βενετία για την ιστορία μιας παρέας εφήβων που αποτελούν ενεργό κομμάτι των πολιτικών δράσεων που ακολούθησαν τον Μάη του ’68. Είναι προφανής η γνώση της εμπειρίας της εποχής, όπως και η σκηνοθετική ωριμότητα του Ασαγιάς, ο οποίος καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον σου, παρόλο που δεν σε συνδέει συναισθηματικά με κανέναν από τους πρωταγωνιστές.

Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου Του Αντώνη Μποσκοΐτη. Με τη Λουκία Μιχαλοπούλου Ντοκιμαντέρ / 2012 / Ελλάδα




Συγκινητικό και πολυδιάστατο κολάζ αναμνήσεων από στενούς φίλους και συνεργάτες για την ποιήτρια-ηθοποιό Κατερίνα Γώγου. Θα το προτιμούσα χωρίς τις δραματοποιημένες σκηνές - η ζωή της Γώγου είχε επαρκή δραματική ένταση από μόνη της.

Μια νύχτα στην Αθήνα  
Του Δημήτρη Αρβανίτη. Με τους Κλέωνα Γρηγοριάδη, Κάτια Δανδουλάκη, Αννα Ανδριανού, Μαρία Γεωργιάδου, Δημήτρη Λιακόπουλο
Δραματική / 2012 / Ελλάδα




Οκτώ διαφορετικές ιστορίες τέμνονται σε μια... Νύχτα στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ