Μπλόκο στις κυπριακές επιταγές‏!

Μετά τις ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο δεν δέχεται τις επιταγές των κυπριακών τραπεζών μέχρι το άνοιγμα αυτών την ερχόμενη Τρίτη.

Μετά τις ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο δεν δέχεται τις επιταγές των κυπριακών τραπεζών μέχρι το άνοιγμα αυτών την ερχόμενη Τρίτη.


Οι τράπεζες δεν κάνουν δεκτές τις επιταγές πελατών τους που προέρχονται από την Τράπεζα Κύπρου, KYΠΡ, τη Λαϊκή και την Ελληνική Τράπεζα αφού τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα είναι κλειστά και δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση, ενώ εμπλοκή στις συναλλαγές στην αγορά με επιταγές κυπριακών τραπεζών, δημιούργησε το «φρένο» που έβαλε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα υποκαταστήματά του, με ρητή εντολή να μην τις δέχονται για πληρωμές προς το Δημόσιο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διευκρίνισε στη «Ν» ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι εφορίες δεν έχουν λάβει ανάλογη εντολή, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα είναι καθαρά τεχνικό, καθώς τα γραφεία συμψηφισμού στη χώρα μας δεν μπορούν να προχωρήσουν στις σχετικές πράξεις με τα Κυπριακά Πιστωτικά Ιδρύματα, καθώς «τα συστήματα στην Κύπρο με εντολή της εκεί Κεντρικής της Τράπεζας είναι όλα κλειστά».

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) ζήτησε από τους διευθυντές των υποκαταστημάτων του, που σε αρκετές περιπτώσεις συστεγάζονται με τις κατά τόπους εφορίες, με κοινό προϊστάμενο, να μη δέχονται τις επιταγές μέχρις ότου αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο.

Συναλλαγές με μετρητά

Πρακτικά, πάντως, η εν λόγω κίνηση αναγκάζει τους συναλλασσόμενους να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μόνο με μετρητά.
Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα οι όποιες συναλλαγές διενεργούνται με επιταγές Τραπεζών που εδρεύουν στην Κύπρο να μην μπορούν να εκτελεστούν και ως εκ τούτου οι συναλλασσόμενοι που πληρώνουν με επιταγές να κινδυνεύουν να βρεθούν είτε στον Τειρεσία, είτε με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.  

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει από το προηγούμενο Σάββατο εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι νεωτέρας η εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ’ άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Κύπρου. Συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος».

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, η τρίτη στη σειρά στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, με αντικείμενο την παρουσία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Μετά το συμβούλιο δεν έγιναν δηλώσεις. Οπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να απορροφήσει το δίκτυο των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αλλά αναμένονται οι εξελίξεις από την Κύπρο.

Γ. Σουρνάρας: Λύση γρήγορα

Τη θέση ότι το θέμα της Κύπρου θα πρέπει να έχει λύση το «συντομότερο δυνατό» εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας χθες, από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Ο υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα στο θέμα της Κύπρου μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup. Σε ερώτηση για το επείγον μιας λύσης στην κυπριακή κρίση απάντησε: «Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί πάρα πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει χρόνος».

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είπε ότι τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών για την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο ταυτίζονται με αυτά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Απάντησα χθες στη Βουλή λεπτομερέστατα επί 4,5 ώρες γι’ αυτό» αρκέστηκε να απαντήσει με αφορμή την επόμενη ερώτηση που δέχθηκε αν η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ, «τη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου δεν θα τη δώσει η τιμωρητική διάθεση που επιδεικνύουν σε βάρος της, κυρίως, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, αλλά και σε βάρος των μικροκαταθετών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ούτε καν Κύπριοι πολίτες αλλά πολίτες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, η όποια γεωπολιτική διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία δεν μπορεί να φορτώνεται στην πλάτη ούτε των Ευρωπαίων ούτε των Ρώσων πολιτών».  Αυτό αναφέρει η διοικητική επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στην απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου να απορρίψει το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ