Η Αμφίπολη αποκαλύπτεται! Το μαρμάρινο δάπεδο σε κόκκινο φόντο και το μπλε χρώμα στους τοίχους - Οι νέες φωτογραφίες από τα εντυπωσιακά ευρήματα! (φωτό)

Καινούργιες φωτογραφίες από τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου,οι ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, που συνεχίζονται από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. έφεραν στο φως τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, που σώζεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Το τμήμα του δαπέδου αποκαλύφθηκε με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, ενώ στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, "διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και στους τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου, δημοσιεύει το newsit.gr





Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά την σφράγιση του ταφικού μνημείου. Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου. Η διαπίστωση, μέχρι σήμερα, ύπαρξης τριών χώρων, κατά μήκος της θόλου, αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου, το οποίο αποκαλύπτεται στον λόφο Καστά".


Επίσης, το ΥΠΠΟΑ πληροφορεί ότι ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι. "Όπως έχουμε ήδη αναφέρει- δελτίο της 25ης Αυγούστου-επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στον δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Στο μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς τόσο η ολοκλήρωση των εργοταξιακών υποδομών όσο και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του από απρόσμενες καιρικές συνθήκες.

Όπως πληροφορεί το υπουργείο "για την προστασία του μνημείου από την βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου, η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων"', ενώ για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων απαιτήθηκε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη η οποία περιλαμβάνει:

1. Τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία.

2. Τη διαμόρφωση "παταριών", σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτησης των χώρων.



3. Την ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου για την αντιμετώπιση των ισχυρών ωθήσεων από τις γαίες του επόμενου χώρου.

4. Την εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες, για την ασφάλεια του διαφράγματος και έδραση αντιστηρικτικών στοιχείων, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.

Τα τρία σενάρια
Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την έκβαση της ανασκαφής σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής. Όπως γράφει η εφημερίδα η ταυτότητα του νεκρού που είναι θαμμένος στον τάφο μπορεί να μην αποκαλυφθεί ποτέ.

Το κακό σενάριο

Το κακό σενάριο, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», είναι ο τάφος να έχει συληθεί, ο τυμβωρύχος να έχει μπει από την τρυπούλα στο επάνω μέρος του τοίχου και να βγήκε από την πόρτα, φορτωμένος με τα πολύτιμα αντικείμενα, λάρνακες και αγγεία της ανασκαφής και ανάμεσά τους τη θήκη με τα οστά του νεκρού.

Τα νερά από τις πλημμύρες πιθανόν να έχουν προκαλέσει τέτοιες καταστροφές που ενδέχεται να βρεθούν στη θέση τους μονάχα τα σιδερένια αντικείμενα, όσα άφησε πίσω του ο κλέφτης.



Υπό αυτές τις συνθήκες, η ταυτότητα του νεκρού θα αποκαλυφθεί με εξαιρετική δυσκολία. Αν όμως, δεν αποκαλυφθεί ποτέ, οι μύθοι περί του ποιος επώνυμος μπορεί να ήταν θα δίνουν και θα παίρνουν στο διηνεκές.

Το δεύτερο σενάριο

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να υπάρχει σύληση των πολύτιμων αντικειμένων, αλλά να βρεθούν οστά, νομίσματα και κεραμικά, από τα οποία θα προκύπτει το φύλο και η ηλικία του νεκρού, ενώ θα μπορεί να χρονολογηθεί ο νεκρός.



Οι αρχαιολόγοι είναι συνηθισμένοι να εντοπίζουν στοιχεία που τους δίνουν τις δικές τους πληροφορίες. Παρότι θα δυσκολευθούν, αναμένεται να υπάρξει ευτυχές αποτέλεσμα.

Το καλό σενάριο


Το τρίτο σενάριο, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, είναι το πλέον αισιόδοξο και επιθυμητό.


Οι τυμβωρύχοι δεν κατάφεραν να μπουν στον τάφο, όλα είναι στη θέση τους και τα ευρήματα -πολύτιμα ή ταπεινά- θα δώσουν τις δικές τους, σημαντικές πληροφορίες.

Το... σκανάρισμα του τύμβου
Ένας κενός χώρος διαμέτρου περίπου 12 μέτρων κάτω από κορυφή του λόφου καταγράφηκε στην πρώτη γεωφυσική διασκόπηση του λόφου Καστά.


Η επιφάνεια του δωματίου βρίσκεται σε βάθος 8 μέτρων και απέχει περίπου 20 μέτρα από το σημερινό κέντρο του λόφου, ενώ βρίσκεται στην ίδια ευθεία από την είσοδο που αποκαλύφθηκε η πύλη του ταφικού μνημείου. Εκτιμάται ότι ο συγκεκριμένος χώρος έως τη βάση του έχει πολύ μεγαλύτερη διάμετρο αφού σαρώθηκε μόνο η επιφάνεια του λόγω του ότι η ισχύς του μηχανήματος δεν ήταν μεγάλης εμβέλειας.



Οπως γράφει το thousandnews, ο τύμβος σκαναρίσθηκε με γεωραντάρ C.P.R και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι κατάλληλη για τη σάρωση λόφων ταφής. Αυτό που καταγράφει το μηχάνημα είναι ο αέρας ως κενό ενός χώρου, ενώ δεν καταγράφει ευγενή μέταλλα όπως χρυσό και ασήμι. Εάν εφαρμοζόταν η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, κάτι που έως τώρα δεν έγινε γνωστό, οι αρχαιολόγοι θα είχαν στα χέρια τους ολόκληρη την κάτοψη του τάφου. Πάντως σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι δεν βαδίζουν στα τυφλά.



Το σκανάρισμα του τύμβου έγινε τον Ιούλιο του 2013 από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας του ΤΕΙ Σερρών Κωνσταντίνο Παπαθεοδώρου και έναν ακόμα συνεργάτη του από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ