Αμφίπολη: Τι ήταν αυτό που τρόμαξε τους αρχαιολόγους – Γιατί ''πάγωσαν'' περνώντας τη θύρα του τάφου; Πόσοι είναι θαμμένοι; (φωτό)

Το κεφάλι της Σφίγγας ήταν ένα εύρημα που οι αρχαιολόγοι εύχονταν να το βρουν αλλ΄'α όχι στο σημείο που το βρήκαν. Αν η κεφαλή είχε βρεθεί κοντά στον κορμό των αγαλμάτων οι αρχαιολόγοι θα είχαν ... ησυχάσει. Το γεγονός ότι βρέθηκε σχεδόν 14 μέτρα μακρυά από το υπόλοιπο γλυπτό άλλαξε τα δεδομένα...

Όμως η θέση της κεφαλής της Σφίγγας δεν ήταν μόνο ανησυχητικό “μαντάτο”.

Το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε σχεδόν στο πάτωμα πίσω από τη θύρα. Τη σπασμένη θύρα.



Οι αρχαιολόγοι συνέχισαν την απομάκρυνση των χωμάτων και τότε ήρθαν στο φως νέες καταστροφές, αυτή τη φορά στην ίδια τη δομή του κτιρίου, αναφέρει το newsit.gr

Το πάτωμα, σε αυτό το σημείο απλά από πωρόλιθο βρέθηκε αναστατωμένο.

Με λίγα λόγια βρέθηκαν οι πέτρες αναστατωμένες, σαν κάποιος να είχε σκάψει και να τις είχε βγάλει...

Η θέση αυτή, τη στιγμή που αμέσως πριν έχει εντοπιστεί σχεδόν απείραχτο το μοναδικό ψηφιδωτό βάζει σε πολλές σκέψεις τους αρχαιολόγους...

Μοιάζει σαν κάποιο χέρι να έσκαψε και να κατέστρεψε το πάτωμα. Δεν μοιάζει με φυσική φθορά και το ερώτημα είναι γιατί.



Το αναστατωμένο πάτωμα προσθέτει ακόμη ένα ερώτημα.

Ποιοι μπορεί να άφησαν απείραχτο το ψηφιδωτό, αλλά να ξέσπασαν στο πάτωμα του επόμενου χώρου που μπορεί μάλιστα να είναι και η “καρδιά” του τάφου;

Οι βάνδαλοι μπορεί να έσπασαν τις κεφαλές των Σφιγγών, τα χέρια και τα πρόσωπα των Καρυάτιδων αλλά να “σεβάστηκαν” το ψηφιδωτό;

Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο με το πάτωμα πίσω από τη θύρα

Υπάρχουν όμως και άλλα ερωτήματα.

Το κεφάλι της αριστερής Σφίγγας είναι και αυτό ανάμεσα στα χώματα;

Τι άλλο βρίσκεται εκεί;

Έφτασαν οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο ή τον νεκρικό θάλαμο του τάφου;

Οι ενδείξεις και η προϊστορία των ανασκαφών σε μακεδονικού τύπου τάφους κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι το μνημείο δεν συνεχίζεται ακόμη για πολύ, ότι μέσα στα επόμενα μέτρα θα βρεθεί ο νεκρικός θάλαμος.

Πόσοι είναι θαμμένοι στον τάφο; Χρησιμοποίησαν τις σφίγγες για να "μπαζώσουν" την είσοδο του νεκρικού θαλάμου;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το βράδυ της Δευτέρας μετά την ανακάλυψη του κεφαλιού της σφίγγας όχι κοντά στην είσοδο του τάφου της Αμφίπολης αλλά στον τρίτο θάλαμο.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί το κεφάλι της σφίγγας βρέθηκε τόσο μέσα στον τάφο, ειδικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε μαζί με "μπάζα" και χώμα για να κλείσει εντελώς την είσοδο του πιθανολογούμενου νεκρικού θαλάμου στον οποίο επιχειρούν να μπούν οι αρχαιολόγοι.

Όπως λένε, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η ύπαρξη του κεφαλιού σε τόσο βάθος μέσα στον τάφο, αφού οι τυμβωρύχοι αφού επιτελούσαν το καταστροφικό τους έργο δεν κινούνταν προς τα μέσα αλλά προς τα έξω. Δεν έχει δηλαδή λογική η μεταφορά του κεφαλιού της σφίγγας μέσα στον τάφο από τους τυμβωρύχους.

Μια άλλη εκδοχή που δίνουν είναι ότι στον τάφο της Αμφίπολης δεν είναι θαμμένος ένας αλλά πολλοί νεκροί και μάλιστα εκτιμούν ότι αφού θάφτηκε και ο τελευταίος, αποφάσισαν χωρίς να έχουν κανέναν ενδοιασμό να μπαζώσουν με ό,τι βρούν μπροστά τους το νεκρικό θάλαμο για να μην μπορεί να μπει κανείς.



Όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, η πόρτα φαίνεται να έχει ανοίξει πολλές φορές. Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο το σενάριο που λέει ότι είναι θαμμενοι πάνω από ένας μέσα στον τάφο.



Η ίδια η κατασκευή οδηγεί κάποιους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι παρά τις φθορές και τις άλλες ενδείξεις ο τάφος παραμένει ασύλητος.
Μιλώντας στα parapolitika 90,1 και το Νίκο Ευαγγελάτο η καθηγήτρια αρχαιολογίας, Ελένη Μανακίδου είπε για τον υπόγειο θάλαμο ότι "δεν ήταν και εύκολα προσβάσιμος πιθανότατα και έτσι είναι πιθανόν αυτοί που μπήκαν να μην είδαν ούτε το άνοιγμα. Κάποιος ήθελε να μείνουν κάποια πράγματα κρυμένα. Η μικρή είσοδος λέει πολλά."

Η κ. Μανακίδου ισχυρίζεται ότι το μνημείο δέχθηκε και πολλές επισκέψεις αρχαιοκαπήλων, όμως αφήνει να εννοηθεί ότι μάλλον δεν τα κατάφεραν... "Δύσκολο να πούμε τι έχουν κάνει οι τυμβωρύχοι" είπε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ