Κίνηση των 58: «Φύτεψαν» την ελληνική «Ελιά» με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο Ακροπόλ

Με τα ηχογραφημένα μηνύματα του υποψήφιου των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, και του επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, ξεκίνησε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της κίνησης των «58» που διεξάγεται στο θέατρο Ακροπόλ με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.

Με τα ηχογραφημένα μηνύματα του υποψήφιου των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, και του επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, ξεκίνησε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της κίνησης των «58» που διεξάγεται στο θέατρο Ακροπόλ με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.



Το παρών μεταξύ άλλων δίνουν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Νίκος Μπίστης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γρηγόρης Ψαριανός από τη ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο ακαδημαϊκός Γιώργος Γραμματικάκης κ.α.

Ο κ. Σουλτς στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του υποστήριξε ότι διακυβεύονται πολλα στην Ευρώπη καθώς η κρίση τροφοδότησε τον ευρωσκεπτικισμό. Γι' αυτό και τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει» προσθέτοντας ότι «έχω προσωπικά δεσμευτεί γι' αυτό τον αγώνα». «Πρέπει να ανατρέψουμε τη σημερινή πλειοψηφία των συντηριτικών» συνέχισε ο κ. Σουλτς και κατέληξε: «στον αγώνα αυτό θέλουμε την ελληνική Κεντροαριστερά, να είναι στην πρώτη γραμμή, ενώνοντας τις δυνάμεις μας».

Από την πλευρά του ο Χάνες Σβόμποντα μιλώντας για την κίνηση των «58» τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στον δεξιό εξτρεμισμό και τον αριστερό λαϊκισμό».

Στην παρέμβασή του ο Παρασκευάς Αυγερινός ανακοίνωσε ότι δίνει το παρόν «στη μόνη σοβαρή προσπάθεια του Κεντροαριστερού χώρου» καθώς αυτή, όπως είπε, «είναι η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που δίνει ελπίδα και αυτοπεποίθηση».

Ο κ. Αυγερινός χαιρέτισε, επίσης, το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των «58» για τους οποίους εκτίμησε ότι «δεν είναι τορπίλη, ούτε σοσίβιο, αλλά πρόταση ενότητας. Χρειαζόμαστε ανανέωση σε πρόσωπα. Η πιο γόνιμη προσφορά στο κόμμα μας είναι να μεταγγίσουμε το πάθος μας, στην ελληνική Ελιά που σήμερα φυτεύουμε».

Ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος στην ομιλία του σημείωσε ότι «μετά από τέσσερα χρόνια δοκιμασίας προσπαθώ να δω τι έμεινε ως αποτύπωμα σε μένα». Όπως είπε «κρίνοντας από τον εαυτό μου, εκτιμώ ότι πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας». Ο κ. Μπέζος, στη συνέχεια, διαπίστωσε ότι η χώρα έχει έλλειμμα Παιδείας και ότι χρειάζεται να πούμε την αλήθεια στα παιδιά μας, ότι χρειάζεται μόχθος για να έχει επιτυχημένη ζωή.

Απηύθυνε την προτροπή να «πάψουμε να θεωρούμε αντιπάλους και εχθρούς όλους τους άλλους. Να σκοτώσουμε μέσα μας ότι απέμεινε  από το εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος έχει τελειώσει, απ´ ότι φαίνεται μόνο στα χαρτιά» και κατέληξε λέγοντας: «χρειάζεται αυτοκριτική, ας κατέβουμε για λίγο από το θρόνο μας».

Ο μοναδικός βουλευτής της ΔΗΜΑΡ που παρέστη στην εκδήλωση, Γρηγόρης Ψαριανός, κατά το χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η σύγχρονη ευρωπαική και δημοκρατική Ελλάδα «θέλει συνεργασία, θέλει παντού μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές».

Όπως είπε «αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε σε πολίτες και όχι σε πελάτες». Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ, αλλά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ότι δεν πρόκειται για γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά για μια κοινή πορεία.

Βούλγαρης: Δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ


Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Γιάννης Βούλγαρης εκτίμησε πως στην κοινωνία υπάρχει η παράταξη που αντιπαρατίθεται στην συντηρητική δεξιά και στον αριστερό λαϊκισμό. Μιλώντας για τον νέο μικρό δικομματισμό είπε πως η οσμή της νέας διαπλοκής προμηνύει τη συστημική άνθηση της νέας διαφθοράς. Υπογράμμισε ότι ο μικρός δικομματισμός αναπαράγει όλα τα κόλπα του παλιού: λίγος Παπαγος λίγος Ανδρέας, άντε και λίγος Βελουχιώτης.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στον δήμαρχο Αθηναίων κ.Καμίνης, ο οποίος, όπως είπε με σύστημα και υπομονή ξαναστήνει την Αθήνα στα πόδια της. Αναφέρθηκε και στον κ. Μπουτάρη, ο οποίος, είπε, ότι επαναφέρει την πολιτισμική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτήρισε "εθνική ντροπή" να υπάρχουν οικογένειες με παιδιά χωρίς να έχουν ένα εργαζόμενο ή βιβλιάριο υγείας.

Αναφερόμενος στην Κίνηση των 58, ο κ. Βούλγαρης είπε "Δεν φτιάχνουμε κόμμα, δεν πάμε σαν αρχηγοί, δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενοι, δεν είμαστε βενιζελικοί, δεν είμαστε κουβελικοί, δεν είμαστε σημιτικοί".

Ασκώντας κριτική στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, αλλά και τον νυν, είπε, χωρίς να κατονομάσει κανέναν, πως ο κ. Καραμανλής ευθύνεται για τις διαβεβαιώσεις του 2008 ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ευθύνες επειδή το 2009 προεκλογικά μοίραζε υποσχέσεις και για εγκάλεσε τον κ. Σαμαρά για τον αντιμνημονιακό του αγώνα.

Σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη σημείωσε ότι το νέο θα έρθει με την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, αφού η Ευρώπη είναι μέρος της εθνικής μας ανασυγκρότησης.

Τέλος κάλεσε να βρεθεί συναινετικά ένα σχήμα ενωτικής καθόδου στις ευρωεκλογές, κάτι που θεωρεί πως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ