Μανώλης Μάκαρης, ο Μεσσήνιος που έγινε πρώτη είδηση στο Associated press και στο Forbes - Γιατί είπε όχι σε VIP ασθενείς!

Αν και δηλώνει Μεσσήνιος κατ' επιλογή έχει καταφέρει να «ταξιδέψει» τη Μεσσηνία, με όχημα την Επιστήμη, σε όλο τον κόσμο και να την κάνει πρώτη είδηση στο Associated press, στο Forbes, στο γερμανικό Αerztablatt, στη Science Daily και στον ελληνικό Τύπο.

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140722/low/imerisia_LARGE_t_1061_43799207.JPG

Η έρευνα που παρουσίασε ένα χρόνο πριν, σχετικά με την αύξηση των εμφραγμάτων μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, ο καρδιολόγος, Επιμελητής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, προκαλεί ακόμη συζητήσεις και το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Tης Βάσως Μιχοπούλου - Hμερησία

Την ίδια στιγμή, ο καρδιολόγος συνεχίζει την επιστημονική του μελέτη, επιμένει να στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ασχολείται ενεργά με την Πολιτική για να υποστηρίξει την προηγούμενη του θέση(αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας) και λέει όχι στην πρόταση που δέχθηκε από διεθνές πρακτορείο να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να εργαστεί ως προσωπικός γιατρός διεθνών προσωπικοτήτων(VIPS).

Η συγκεκριμένη έρευνα της ομάδας του Μανώλη Μάκαρη, επιλέχθηκε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας ως μία από τις σημαντικότερες του 2013 και έτσι εκείνος κλήθηκε να την παρουσιάσει στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Το σημαντικότερο παγκόσμιο γεγονός στην Καρδιολογία. Στο συνέδριο παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη μελέτη και μάλιστα, κατά τη διάρκειά του, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, η έρευνα του Μανώλη Μάκαρη εντάχθηκε στη θεματική ενότητα που πραγματεύεται την επίπτωση των διαφόρων ειδών κρίσεων (φυσικές καταστροφές όπως ο τυφώνας Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη, το τσουνάμι το 2011 στην Ιαπωνία) στην καρδιαγγειακή υγεία.

«Με την έρευνα αυτή που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου της κρίσης, είχαμε μία αύξηση της τάξης του 44% της συχνότητας επεισοδίων οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου στο νομό Μεσσηνίας.

Το ποσοστό αύξησης ήταν μεγαλύτερο στις γυναίκες, στους ανασφάλιστους στους ανθρώπους άνω των 45 ετών, καθώς και στους ανθρώπους των αστικών περιοχών» δηλώνει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα εξηγεί πως ο ελεύθερος χρόνος του είναι ελάχιστος, πως ακολουθεί κανονικά, όπως όλοι οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το πλήρες ωράριο και το πρόγραμμα εφημεριών που του αναλογεί και πως το νοσοκομείο, εκτός του ότι εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας, διαθέτει μονάδα εμφραγμάτων και ένα πλήρες αιμοδυναμικό εργαστήριο, που είναι ένα από τα δυο καλύτερα που υπάρχουν σε περιφερειακά νοσοκομεία αυτή τη στιγμή.

Ο ίδιος όμως δεν ησυχάζει, καθώς με δική του πρωτοβουλία και με την αρωγή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, επιχειρεί τώρα μια πανελλήνια καταγραφή των περιπτώσεων οξέων εμφραγμάτων στον ελλαδικό χώρο, πριν και μετά τη κρίση….

…Ο Μανώλης Μάκαρης γεννήθηκε στη Παλλήνη της Αττικής και είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας με πέντε παιδιά. Ως πιτσιρικάς έπαιζε στους χωματόδρομους ακόμη, της περιοχής και ως έφηβος άκουγε Beatles. Το να σπουδάσει γιατρός δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του, παρότι τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι Φυσικές Επιστήμες. Η απώλεια του πατέρα του από καρδιακό επεισόδιο, όταν εκείνος βρισκόταν στην πιο τρυφερή του ηλικία( ήταν μόλις δεκαεπτά ετών) τον σημάδεψε, αλλά ταυτόχρονα του άνοιξε το δρόμο προς την Ιατρική και ειδικότερα την Καρδιολογία. «Η καρδιολογία είναι μια multimedia ειδικότητα. Είναι ένα θαύμα να βλέπεις τη καρδιά να πάλλεται, να την ακούς, εξάλλου οι Φυσικές επιστήμες έχουν άμεση σχέση με αυτήν», συμπληρώνει.

Τελειώνοντας τις σπουδές του στην Ιατρική βρέθηκε στη Μεσσηνία για να εκπληρώσει το αγροτικό του. Ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή που έγινε μέσα του το «κλικ» για αυτόν τον τόπο. Τον αγάπησε και παρέμεινε εκεί δυο χρόνια, μέχρι που επέστρεψε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την ειδικότητά του στο Ιπποκράτειο και στη συνέχει τη μετεκπαίδευσή του στο Heart Hospital, University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) στο Λονδίνο. Η Μεσσηνία όμως δεν έφυγε ποτέ από μέσα του.

Ο Μανώλης Μάκαρης, ως καρδιολόγος υπηρετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά δεκαπέντε χρόνια και τα τελευταία επτά ως Επιμελητής στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας. Πριν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, το 2006 αποφάσισε να ασχοληθεί με την Πολιτική και επέδειξε μεγάλη κοινωνική δράση ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στο Δήμο Παλλήνης. Εκεί ανέπτυξε τα δημοτικά ιατρεία με ένα δίκτυο εθελοντών γιατρών ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πρόγραμμα προληπτικής Ιατρικής στο χώρο εργασίας στο Κέντρο Φυσικών Ερευνών “ο Δημόκριτος”. Ως εκλεγμένος πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Μεσσηνίας έδειξε ιδιαίτερη ενασχόληση με τα σημαντικά προβλήματα της υγείας του νομού «βλέποντας», όπως λέει, «τη σταδιακή αποσάθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και την επιβάρυνση της υγείας των ασθενών, τόσο μέσω της αδυναμίας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, όσο και μέσω του μηχανισμού άγχους που προκάλεσε η κρίση». Ο ίδιος σήμερα δηλώνει πως δεν θεωρεί τον εαυτό του επαγγελματία πολιτικό και πως το μοναδικό κίνητρο εμπλοκής του με την Πολιτική είναι η πρόθεσή του να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από ένα άλλο «μετερίζι». «Επέλεξα την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ως θεσμός είναι άμεσος και βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Μπορείς να προσφέρεις πολλά με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα», εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει «Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς των οικονομικών μεγεθών υπάρχουν οι άνθρωποι, των οποίων η υγεία σαφώς επηρεάζεται όπως έδειξε η έρευνα μας. Στην καθημερινή άσκηση της ιατρικής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας παρατηρούμε τα προβλήματα των ανθρώπων. Συνομιλώντας με τους ασθενείς, διαπιστώνουμε ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα στη καθημερινότητά τους και θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Και βέβαια τους βοηθάμε ως γιατροί αλλά όλοι μαζί ως μέλη αυτής της κοινωνίας πρέπει να κατευθύνουμε τη δράση μας σε μια πολιτική που να έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του».

Ο Μανώλης Μάκαρης δημιούργησε μια συζήτηση γύρω από το όνομά την περίοδο των εκλογών με τις πολιτικές του επιλογές. Ο ίδιος και η παράταξή του «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», κατάφεραν να αναδειχθούν ως μείζων αντιπολίτευση με ποσοστό 24% που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. «Με επέλεξε το δίκτυο ενεργών πολιτών με διαφανή δημοκρατική διαδικασία, σε ανοικτή συνέλευση. Πρόκειται για μια αυτοδιοικητική κίνηση πέρα από μικροκομματικές τοποθετήσεις. Όντας σταθερός στις απόψεις μου ηγήθηκα ενός υπερκομματικού αντιμνημονιακού σχηματισμού.»,εξηγεί.

Τελειώνοντας ο Μανώλης Μάκαρης επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νοσοκομεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικό είναι τεράστιες. «Χιλιάδες νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό, αφήνοντας κενές τις θέσεις των αγροτικών ιατρείων , των ειδικευόμενων αλλά και των ειδικών ιατρών και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Ο ευαίσθητος τομέας της υγείας πρέπει να ενισχυθεί και σε μέσα και σε προσωπικό.

Από την άλλη, όταν σχεδιάζονται οικονομικές πολιτικές, πρέπει να σκεφτόμαστε πρώτα τους ανθρώπους. Όσο για μας, σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε την έρευνα και να την επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα. Σε επίπεδο ενημέρωσης, θα θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα, ότι η καρδιά μας χρειάζεται φροντίδα ιδίως σε περίοδο κρίσης. Σε συλλογικό επίπεδο, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ο καθένας από το δικό του πόστο, να προσπαθήσουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ