Αποκλειστικό: Pidima Greek Extra Virgin Olive Oil: Το Καλαματιανό λάδι που βαθμολογείται με άριστα παγκοσμίως - 6 φορές περισσότερες από κάθε άλλο λάδι οι ευεργετικές για την υγεία, πολυφαινόλες

Το Πήδημα είναι ένα πανέμορφο χωριό το οποίο απέχει 15χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Οι κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής (το εύκρατο κλίμα με 3.000 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας και με μέση ετήσια θερμοκρασία τους 25 C) την κατατάσσουν στις πιο ηλιόλουστες περιοχές της Ευρώπης και είναι άριστες για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων με εξαιρετικό αποτέλεσμα στο ελαιόλαδο, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια φήμη του Μεσσηνιακού ελαιολάδου.

Το Πήδημα είναι ένα πανέμορφο χωριό το οποίο απέχει 15χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Οι κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής (το εύκρατο κλίμα με 3.000 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας και με μέση ετήσια θερμοκρασία τους 25 C) την κατατάσσουν στις πιο ηλιόλουστες περιοχές της Ευρώπης και είναι άριστες για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων με εξαιρετικό αποτέλεσμα στο ελαιόλαδο, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια φήμη του Μεσσηνιακού ελαιολάδου.


Όπως όλα δείχνουν, τους τελευταίους μήνες ένα νέο brand name λαδιού, το «Pidima» που έχει κάνει την εμφάνιση από το ομώνυμο χωριό, ήρθε για να... μείνει! Με εξαιρετικές κριτικές από όσους το έχουν δοκιμάσει και με «άριστα» σε όλες τις μετρήσεις που του έχουν γίνει, μπήκε δυναμικά  στον χώρο του ελαιόλαδου! Το eirinika.gr, επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Pidima Greek extra virgin olive oil, Γιώργο Σακκά, ο οποίος μας εξήγησε γιατί το δικό λάδι, είναι διαφορετικό απ' οτιδήποτε άλλο έχουμε δοκιμάσει. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο. 
_____________
Χάρης Αποστολόπουλος: Θα ήθελα να μας πείτε από πού προέρχεται η ονομασία του λαδιού και πώς ξεκίνησαν όλα.
Γιώργος Σακκάς: Το «Πήδημα», είναι ένα χωριό 15 χμ. έξω από την Καλαμάτα. Το όνομά του, προέρχεται, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, από ορισμένες κοπέλες του χωριού, οι οποίες αποφάσισαν, κατά την Τουρκοκρατία, να το σκάσουν από τους Τούρκους και προτίμησαν να πηδήξουν από ένα πολύ ψηλό & απόκρημνο σημείο του χωριού όπου αναβλύζουν μέχρι σήμερα πηγές. Ο τόπος όπου έπεσαν, απ' όσο γνωρίζουμε, ονομάστηκε αργότερα «Πήδημα». 


Αυτή είναι και η επικρατέστερη άποψη, καθώς όχι μόνο υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες για το περιστατικό αλλά και γιατί το χωριό λόγω της σημαντικής γεωγραφικής του θέσης και των πηγών που είχε, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Παράλληλα στο χωριό, υπάρχει και ένας πλάτανος που τον αναφέρει στα «Απομνημονεύματά» του, ο ίδιος ο Θ. Κολοκοτρώνης! 
Όσον αφορά εμένα τώρα και το λάδι «Pidima», να σας πω δεν έχω κανένα... ιστορικό με το λάδι! Απλά όταν πήγαινα ως δώρο σε κάποιον φίλο μου το λάδι, πριν από περίπου 2 χρόνια, μου έλεγαν όλοι ότι το λάδι που τους έχω δώσει είναι ίσως το καλύτερο που έχουν δοκιμάσει! Οι απόψεις αυτές άρχισαν να πληθαίνουν και σε όσους πήγαινα το λάδι, εισέπραττα τα καλύτερα σχόλια! Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με το ελαιόλαδο και επαγγελματικά! 
ΧΑ: Δηλαδή τι το διαφορετικό έχει το δικό σας ελαιόλαδο και ξεχώριζε έτσι;
ΓΣ: Γενικότερα το ελαιόλαδο της Καλαμάτας, σύμφωνα και με την τελευταία μελέτη που έχει κάνει η Αμερικανική Ένωση Χημικών, είναι ότι περιέχει πολυφαινόλες και τα δείγματα που εξετάστηκαν έδειξαν ότι περιέχονται από 2 έως 6 φορές περισσότερο από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας. Οι πολυφαινόλες ανήκουν στην κατηγορία «Ηealth Claim», καθώς είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που αποτελούν πηγή υγείας και ευεξίας και λειτουργούν ευεργετικά κατά των καρδιακών παθήσεων.


ΧΑ: Πράγματι, το ελαιόλαδο της Καλαμάτας είναι εξαιρετικό και περίφημο. Αν δεν κάνω λάθος, έχετε όμως δηλώσει πως το δικό σας είναι και το καλύτερο μεσσηνιακό λάδι! Σωστά;
ΓΣ: Πολύ σωστά! Ειδικά το δικό μας όχι μόνο ανήκει στην κατηγορία «Ηealth Claim», αλλά ανήκει και στα δείγματα τα οποία έχουν 6 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από τα υπόλοιπα. Να σημειώσω επίσης πως η διαφορά με τα υπόλοιπα λάδια, είναι ότι εμείς δεν βγάζουμε απλά ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αλλά ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της ανώτατης κατηγορίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η οξύτητα του δικού μας, ενώ το επίσημο όριο είναι στο 0.8, είναι στο 0.3. Ανεπίσημα δηλαδή, ανήκουμε στην premium κατηγορία των ελαιολάδων.


ΧΑ: Πώς και από πού μπορεί να προμηθευτεί κανείς το ελαιόλαδό σας; 
ΓΣ: Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμο στο site το δικό μας, καθώς επίσης και σε 2 ακόμα συνεργαζόμενα sites. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι ημέρες, θα υπάρχει και σε ορισμένα κεντρικά παντοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


ΧΑ: Τι στόχους έχετε για την επιχείρησή σας; Θα θέλατε να επεκταθείτε σε όλη την Ελλάδα ή να κάνετε εξαγωγές; 
ΓΣ: Ο βασικός στόχος της επιχείρησης είναι το προϊόν να αρχίσει να εξάγεται. Είμαστε ήδη πολύ κοντά στο να το πετύχουμε καθώς βρισκόμαστε σε επικοινωνία με πολλές χώρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, κυρίως από τη Σκανδιναβία. Φυσικά και μας ενδιαφέρει και η αγορά της Ελλάδας αλλά η ζήτηση που έχουμε από το εξωτερικό είναι μεγαλύτερη. Επειδή η περιοχή μας είναι φημισμένη σε όλον τον κόσμο για το κλίμα της κάτι που ζηλεύουν όλοι και δη οι Σκανδιναβοί - στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι έχουμε 3.000 ώρες μ.ο. ετήσιας ηλιοφάνειας και 24-25 βαθμούς Κελσίου μέση θερμοκρασία - και σε συνδυασμό με το εύφορο έδαφος & κλίμα, δημιουργούν τον καλύτερο συνδυασμό για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει το ελαιόδενδρο. 

ΧΑ: Πώς οραματίζεστε την επιχείρηση σας σε 10 χρόνια;
ΓΣ: Αν πάνε όλα καλά και βάσει του πλάνου που έχουμε, έχουμε κατά νου μέσα στον επόμενο χρόνο να ασχοληθούμε με την τυποποίηση των ελιών Καλαμάτας, των ελιών Καλαμών που λέμε και στα επόμενα 3-4 χρόνια να υπάρχει δική μας εγκατάσταση - τυποποιητήριο κι αν όλα πάνε καλά να έχουμε και το δικό μας ελαιοτριβείο, για να μπορούμε να αναλαμβάνουμ εξ ολοκλήρου όλη τη διαδικασία της παραγωγής του ελαιολάδου. 


Επισκεφθείτε το επίσημο site του λαδιού «Πήδημα»: http://pidima.eu/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ