Η νεαρή Μαριτίνα Κονταράτου ένωσε νέους καλλιτέχνες για ένα φεστιβάλ-μήνυμα – Έστησε και οργάνωσε το Φεστιβάλ ART4MORE για καλό σκοπό
Η Μαριτίνα Κονταράτου αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στις top-women.
Η Μαριτίνα Κονταράτου αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στις top-women.
Η νεαρή κοπέλα δεν στέκεται απλώς στο να υλοποιεί όνειρο της, που αυτό δεν είναι άλλο από την τέχνη της ψυχής και την απόδοση της, αλλά να εμπνέει τους συνομηλίκους της δημιουργούς (και όχι μόνο), να μην τα παρατάνε αλλά να χρησιμοποιούν την κρίση για την τέχνη τους, γιατί μόνον έτσι θα μπορεί ο κόσμος να βλέπει την ελπίδα κόντρα στα αδιέξοδα και τα σκοτάδια.
Η ίδια μιλά στο eirinika.gr και τονίζει πως μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών σκιαγραφείται ο φόβος αλλά και η ανησυχία για το αύριο...
Παράλληλα μας μιλά για το Φεστιβάλ ART4MORE το οποίο είναι αφιερωμένο στη ψυχική υγεία...Η Μαριτίνα Κονταράτου το οργάνωσε και το έστησε για τον φορέα ΕΔΡΑ. Στο 7ο ART4MORE θα συμμετάσχουν 22 νέοι καλλιτέχνες. Σίγουρα πρόκειται για μια γιορτή του Πολιτισμού αλλά και της Ψυχικής Υγείας...
Τι λέτε πάμε να γνωρίσουμε την νεαρή Μαριτίνα Κονταράτου; Ακολουθεί η συνέντευξη που έδωσε αποκλειστικά στο eirinika.gr
Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Είστε μια νέα κοπέλα που δραστηριοποιείστε με την τέχνη στην Ελλάδα του 2014. Δεν ασχολείστε απλά αλλά ζείτε μέσα από αυτήν. Πόσο εύκολο είναι αυτήν την περίοδο;
«Ποτέ δεν ήταν εύκολο, οπότε τώρα είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι.
Η διοργάνωση πολιτιστικών χρειάζεται σίγουρα κάποια ευελιξία σχετικά με το budget που χρησιμοποιούμε αλλά αυτό συχνά λύνεται με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Μερικές φορές επιλέγουμε ή επινοούμε δημιουργικά πεδία που μπορεί να έχουν περισσότερη ζήτηση, ώστε να είναι βιώσιμα. Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ είναι ένας φορέας που κινείται σε πολλούς χώρους - εννοώ επιστημονικά πεδία και δραστηριότητες- και εξελίσσεται διαρκώς, οπότε υπάρχει μια σχετική προσαρμοστικότητα».
Πώς βιώνετε το παρόν;
«Η ενασχόληση μου με το συγκεκριμένο πεδίο είναι και προσωπική έκφραση και εξέλιξη. Ο χώρος ήταν πάντα δύσκολος, χωρίς πόρους, οπότε κάθε επαγγελματίας του κλάδου γνωρίζει ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα δημιουργεί και θα εργάζεται. Παρά τα όποια εμπόδια που μπορεί να δημιουργήσει μια χώρα σε κρίση, κάθε επαγγελματίας πρέπει να δει τον εαυτό του σαν επαγγελματία του κόσμου. Να συνεχίσει να εξελίσσεται, να είναι ανταγωνιστικός με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να βρίσκει λύσεις και να χρησιμοποιεί όποια πηγή γνώσης έχει διαθέσιμη».
Κα. Κονταράτου έχετε οργανώσει το διεθνές φεστιβάλ για την ψυχική υγεία ART4MORE. Θα μας πείτε δύο λόγια γι’ αυτήν την προσπάθεια, αλλά και τι προεργασία κρύβει;
«Είναι μια προσπάθεια που χρειάζεται καλό προγραμματισμό περίπου πέντε μήνες πριν. Κάθε φορά, οι εργασίες μας ξεδιπλώνονται γύρω από μια κεντρική θεματική, η οποία συνδυάζει την τέχνη με την ψυχική υγεία και σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς. Παραδείγματα θεματικών ενοτήτων από προηγούμενα φεστιβάλ είναι η διαφορετικότητα (2009), το κοινωνικό poster design (2010), η έκθεση doodles (=σκαριφημάτων) από προσωπικά ημερολόγια ή notebooks καλλιτεχνών (2011), η θεραπευτική αρχιτεκτονική (2011), έργα τέχνης που εξερευνούνται μέσω της "αφής" (2012) και φέτος η "οπτική αφηγηματικότητα" (2013). Οι προσκλήσεις προς τους καλλιτέχνες είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένα έργα, τα οποία όταν παρουσιαστούν μαζί, συνθέτουν μια συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη της έκθεσης».
Για τους καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος, είναι ένα βήμα έκφρασης;
«Παρά τη δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα των τεχνών, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν και να εξελίσσονται. Είναι μια μερίδα πολιτών με ευαισθητοποιημένη ματιά και λανθασμένα θεωρείται αποστασιοποιημένη από τις κοινωνικοπολιτικές ζυμώσεις. Νομίζω πως είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν θέση σε ό,τι μας απασχολεί. Φέτος συμμετέχουν στο φεστιβάλ εικοσιδύο καλλιτέχνες και ομάδες με πολλά έργα που δεν έχουν επανεκτεθεί».
Οι περισσότεροι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στην έκθεση είναι νέοι. Τι σας λένε; Φοβούνται το μέλλον; Μέσα από τα έργα τους τι διακρίνετε;
«Με τους περισσότερους καλλιτέχνες υπάρχει, πέρα από την τυπική επαγγελματική συνεννόηση, μια περαιτέρω φιλική συνομιλία σχετικά με το έργο και τη φιλοσοφία πίσω από αυτό. Αυτή όμως η φιλοσοφία δεν μπορεί να ειπωθεί αλλά μόνο να "υποβληθεί" με έμμεσο τρόπο από το ίδιο το έργο».
Εν μέσω κρίσης ένα φεστιβάλ όπως το ART4MORE δεν είναι πολυτέλεια;
«Θεωρώ πως όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, τους είναι τόσο αναγκαίο, ώστε να μην επηρεάζονται από συγκεκριμένες πολιτικοκοινωνικές συνθήκες. Ειδικά τώρα και περισσότερο από ποτέ, καλλιτέχνες και κοινό έχουν ανάγκη να εκφραστούν και να συνεχίσουν να έρχονται σε επαφή με ό,τι αγαπούν. Είναι μια διοργάνωση που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλο budget όσο αφοσίωση, και σε αυτή την περίοδο χαμηλής παραγωγής, έχει περισσότερα να προσφέρει σε όσους έρθουν να εμπλακούν στη διαδικασία ευαισθητοποίησης που αυτό προτείνει».
Το Φεστιβάλ
Οι νέοι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος σε αυτό θα καταπλήξουν με τα έργα τους όσους επισκεφτούν το Βρυσάκι αφου κάποιοι θα ξεπεράσουν τα σύνορα της φαντασίας....Πάντα ανατρεπτικές οι εκθέσεις του Art 4 More αλλά αυτή την φορά
εμπνευστές και διοργανωτές ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Ας πάρουμε τις ενότητες της έκθεσης μια προς μια...
Έκθεση Visual Storytelling
Έργα που ξετυλίγουν μέσα από τη σύνθεση τους ποικίλες αφηγηματικές δυνατότητες. Η εξιστόρηση δεν είναι γραμμική ή δομημένη, αλλά προκύπτει στον χώρο αλληλεπίδρασης του έργου με τον επισκέπτη. Όταν ο επισκέπτης διανύει το εικαστικό τμήμα του φεστιβάλ, η έκθεση ανοίγει αμέτρητες εκδοχές αφήγησης και συνειρμών, μέσα σε μια διαδρομή συνεχούς ανάγνωσης και ανακάλυψης.
Συμμετέχουν: Ελευθερία Αλεξανδρή, Έκτωρ Αποστολόπουλος, Γρηγορία Βρυττιά, Marta Grossi, Όλγα Ευαγγελίδου, Νατάσσα Ζάνου, Δημήτρης Καλυβιώτης, Νίκος Καναρέλης, Νίνα Κοταμανίδου, Δήμητρα Λιάκουρα, Γιώργος Μαραζιώτης, Βασίλης Μπότουλας, Σταυρούλα Παπαδάκη, Κακάο Ροκς, Έρη Σκυργιάννη, Βασιλική Φενέκου.
Έκθεση Infographics
Από το πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών φιλοξενούνται δείγματα social infographics (εικονοποιημένη μετάδοση πληροφοριών και δεδομένων πάνω σε κοινωνικά ζητήματα), αναδεικνύοντας τις μορφές οπτικής αφήγησης που έχουν σύγχρονη εφαρμογή στην εκπαίδευση, τη δημοσιογραφία, το ίντερνετ και την πληροφόρηση.
Συμμετέχουν: Peter Orntoft, Chris Korbey, Active for Life, Lukatarina, Moodley (για τον οργανισμό Caritas), κ.α
Happenings
Μια αίθουσα πειραματισμού και αυτοσχεδιασμού πάνω στο θέμα της αφήγησης μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Το πρόγραμμα περιέχει πρωινά παιδικά εργαστήρια, παιδικό λαμπορατόριο, ζωντανά γλυπτά και παραστάσεις.
Συμμετέχουν: Ομάδα Playback Nuevo, ομάδα Playroom, Βιωματικό Σχολείο, Ομάδα Παιδιά Επί Σκηνής, Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», κ.α.
Ο στόχος του Φεστιβάλ
Στόχος του φεστιβάλ είναι να παρουσιαστεί η οπτική αφηγηματικότητα ως βασικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού που ευδοκιμεί στην τέχνη, την επικοινωνία, την μνήμη και τη μάθηση. Η πρώτη εμφάνιση της τεχνικής της οπτικής αφήγησης χρονολογείται μαζί με την αρχή της ανθρωπότητας, με τη μορφή ιερογλυφικών και σχεδίων που αποτυπώνουν ιστορίες σε τοιχώματα σπηλιών. Για πολλούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, η οπτική αφήγηση αποτέλεσε μορφή επικοινωνίας και μέσο διδασκαλίας των νεότερων γενεών. Σήμερα, η επικοινωνία μας για να γίνει πιο άμεση και αποτελεσματική, τείνει να αποκτά ολοένα και περισσότερο οπτικοποιημένη μορφή, σε σημείο που εκφράζεται καθημερινά με έναν «οπτικό πόλεμο».
Το Eirinika.gr
To eirinika.gr στέκεται δίπλα σε μια προσπάθεια όπως αυτή του ART4MORE και γι’ αυτό το λόγο είναι και ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας του φεστιβάλ.
Η νεαρή Μαριτίνα αλλά και οι υπόλοιποι 22 καλλιτέχνες δείχνουν τον δρόμο για μια Ελλάδα πιο ελπιδοφόρα, που αφήνει πίσω της τα μνημόνια και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr