Αποκλειστικό: Άννα-Λάλι Τσιλίδου: Πώς μια 20χρονη TopWoman καταφέρνει την οργάνωση του πρώτου TEDx στη Β.Ελλάδα & εκπροσωπεί την ΕΕ στο παγκόσμιο Girls20 - Μότο: «Κάνε το καλύτερο με ό,τι έχεις»

Aν και είναι μόλις 20 ετών, έχει ήδη... προλάβει να συνδιοργανώσει το πρώτο ΤEDx στη Β. Ελλάδα, να λάβει μια πληθώρα από τιμητικές διακρίσεις τόσο ως μαθήτρια, όσο και ως φοιτήτρια, να λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα στην Αυστρια και τη Δανία για λογαριασμό της Ελλάδας και να εκπροσωπήσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στο G(irls) 20 της Αυστραλίας!

Aν και είναι μόλις 20 ετών, έχει ήδη... προλάβει να συνδιοργανώσει το πρώτο ΤEDx στη Β. Ελλάδα, να λάβει μια πληθώρα από τιμητικές διακρίσεις τόσο ως μαθήτρια, όσο και ως φοιτήτρια, να λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα στην Αυστρια και τη Δανία για λογαριασμό της Ελλάδας και να εκπροσωπήσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση στο G(irls) 20 της Αυστραλίας! Αναφερόμαστε στην Αννα-Λάλι Τσιλίδου, η οποία μόλις πριν από περίπου 20 ημέρες, εκπροσώπησε όλη την ΕΕ στο G(irls) 20 Summit στην Αυστραλία (25 & 26/8). Για να γίνουμε πιο σαφείς, να εξηγήσουμε πως το G20, αποτελεί μία ετήσια σύνοδο στο πρότυπο του G20 που κινητοποιεί νεαρές γυναίκες σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό να καλλιεργήσει μια νέα γενιά γυναικών-ηγετών.



Όσον αφορά την Άννα-Λάλι Τσιλίδου τώρα, το όνομα Λάλι είναι γεωργιανό, καθώς οι γονείς της ήταν Έλληνες μετανάστες στη Γεωργία, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη από την Τιφλίδα, όταν η Άννα ήταν 4 ετών. Η ίδια, από πολύ νωρίς προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και με το... «καλημέρα» ξεχώρισε στο σχολείο! Σε όλες τις τάξεις βραβεύθηκε με αριστεία, βραβεύθηκε το 2009 στους πανελλήνιους αγώνες επιχειρηματολογίας ενώ πήρε το απολυτήριο λυκείου με 19,4!  Έδωσε Πανελλαδικές Εξετάσεις και κατόρθωσε να μπει  έκτη στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα τέσσερα πρώτα της εξάμηνα ως φοιτήτρια, έχει ήδη συνδιοργανώσει το πρώτο πανεπιστημιακό TEDx στη βόρεια Ελλάδα, νέχει  λάβει τιμητική διάκριση στον 19ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Economia, έχει κατακτήσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό διαγωνισμό του EBEA το 2014 και έχει συμμετάσχει σε δύο ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δανία και στη Βιέννη εκπροσωπώντας την Ελλάδα! Όχι κι άσχημα ε;

Το eirinika.gr, εντυπωσιασμένο από το πλούσιο βιογραφικό της Άννας-Λάλι Τσιλίδου αλλά και από το νεαρό της ηλικίας της, ήρθε σε επικοινωνία μαζί της ρωτώντας τη για την εμπειρία του G20, την άποψή της για τις δυνατότητες της Ελληνίδας γυναίκας καθώς επίσης και το... δικό της «ταβάνι»! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

******************

Xάρης Αποστολόπουλος: Μολονότι είστε μόλις 20 ετών, έχετε καταφέρει να είστε μια πραγματική Top Woman και να έχετε ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό! Αλήθεια, ποια είναι η κινητήριος δύναμη που σας κάνει τόσο δραστήρια και δυναμική;

Άννα Λάλι Τσιλίδου: Αν δεν είναι δραστήριος και δυναμικός ένας άνθρωπος 20 χρονών που ζει στον 21ο αιώνα στον δυτικό κόσμο, ποιος θα είναι; Ζω με το σκεπτικό "Κάνε το καλύτερο που μπορείς με αυτά που έχεις" και στην σημερινή εποχή δεν έχουμε και λίγες δυνατότητες. Όσο λοιπόν βρίσκω πράγματα που ενδιαφέρουν, δεν μπορώ να «κάτσω στα αυγά μου»!


Βράβευση από τον όμιλο Economia

ΧΑ: Μιλήστε μας για την εμπειρία του G20. Είναι μια σύνοδος που δημιουργεί τις νέες… Μέρκελ, Χίλαρυ και Λαγκάρντ; Ποιες είναι οι νέες ιδέες που αναπτύχθηκαν και τι συζητήθηκε;

ΑΤ: Όλες οι κοπέλες  προέρχονταν από τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, ενώ ταυτόχρονα η καθεμιά είχε τους δικούς της στόχους και ανησυχίες. Για να καταλάβετε το χάσμα, να σας πω ότι η εκπρόσωπος της Κίνας επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο, ενώ η εκπρόσωπος της Ινδονησίας, στην ανάγκη για ιδιοκτησία καλλιεργητικής γης από γυναίκες Ταυτόχρονα μέσα από το training (7 ημέρες) και το summit (2 ημέρες) ήρθαμε σε επαφή με ένα μεγάλο εύρος ανθρώπων, που περιλάμβανε από κυβερνητικούς εκπροσώπους και επιχειρηματίες  μέχρι κινηματογραφιστές και διπλωμάτες. Συνειδητοποιείτε λοιπόν, πόσες και διαφορετικές ιδέες γεννήθηκαν από όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις και την έκθεση σε ένα τέτοιο διαφοροποιημένο κοινό.

ΧΑ: Πώς νιώσατε εκπροσωπώντας ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί πιστεύετε ότι σας επέλεξαν;

ΑΤ: Η συνειδητοποίηση πως εκπροσωπούσα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε όταν ενώ ήμουν στο Σίδνεϊ και έδινα συνέντευξη στον κατεξοχήν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστραλίας. Η χαρά και η περηφάνια τον Ελλήνων παραγωγών του σταθμού, μου έδωσε να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνουμε.

Όσο για την διαδικασία επιλογής, περιλάμβανε μεταξύ άλλων: αξιολόγηση προηγούμενων δράσεων, ερωτήσεις κρίσεως, παρουσίαση προτάσεων και ιδεών καθώς και συστατικές επιστολές. Πιστεύω ότι ο λόγος που επιλέχτηκα  ήταν ένας συνδυασμός των παραπάνω “τυπικών” προσόντων και της εικόνας συνειδητοποιημένου ανθρώπου  που έδωσα στην τελική συνέντευξη.


Aνάβαση στον Όλυμπο με την περιβαλλοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΧΑ: Θεωρείτε πως η καταγωγή σας από τη Γεωργία, έπαιξε τον ρόλο της ώστε να διαμορφωθεί η γυναίκα που είστε σήμερα; Αλήθεια, πόσο θεωρείτε πως σας βοήθησε η Ελλάδα σε όλο αυτό;

ΑΤ: Το γεγονός πως κατάγομαι από Έλληνες του απόδημου ελληνισμού όσο και η επιστροφή της οικογένειας στην Ελλάδα, συνέβαλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητας μου.

Αρχικά με προγόνους πρόσφυγες και γονείς μετανάστες, δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να είναι ρατσιστής. Έμαθα από πολύ νωρίς να διαμορφώνω την προσωπική μου γνώμη για τους ανθρώπους, κρίνοντας τους καθαρά από τις πράξεις τους, μένοντας μακριά από γενικεύσεις και πάντα με σεβασμό στην διαφορετικότητα  Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι αν να δραστηριοποιείσαι σε διεθνές επίπεδο "συμπλέγματα ανωτερότητας" δεν χωράνε.


Το Campus στο Πανεπιστήμιο της Δανίας

Τώρα, το πώς η ελληνικότητα  επηρεάζει την κοσμοθεωρία μου δεν νομίζω πως μπορεί να αποδοθεί τόσο περιληπτικά. Οι αξίες στις οποίες πιστεύω, τα πράγματα που θεωρώ σημαντικά, οι αποφάσεις που παίρνω- όλα επηρεάζονται από την γλώσσα στην οποία σκέφτομαι, την καθημερινότητα με την οποία έρχομαι αντιμέτωπη, το τοπίο στο οποίο κυκλοφορώ, την Ελλάδα όπου ζω...

ΧΑ: Αντιμετωπίσατε ρατσιστικές συμπεριφορές μεγαλώνοντας, λόγω της αλλοδαπής καταγωγής σας;

ΑΤ: Δεν θα το έλεγα, διότι ήρθα σε πολύ μικρή ηλικία μιλώντας την γλώσσα και έχοντας την συναίσθηση πως είμαι Ελληνίδα.  Σίγουρα βοήθησε το γεγονός πως μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη που οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι άμεσες και συνεπώς τα στερεότυπα μπορούν να διαλυθούν πριν καν δημιουργηθούν

ΧΑ: Ποια γυναίκα θαυμάζετε από τον χώρο της πολιτικής; Από τον χώρο των επιχειρήσεων;

ΑΤ: Υπάρχουν τόσες αξιόλογες γυναίκες που είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς. Θα επιλέξω σίγουρα την  Έλενα Αμβροσιάδου, μιας και λόγω σχετικών σπουδών δεν μπορώ παρά να θαυμάζω ακόμα περισσότερο την σταδιοδρομία της. Σε έναν πιο δημιουργικό χώρο, η αγαπημένη μου σχεδιάστρια, Μαίρη Κατράντζου, είναι εκτός από τρομερά ταλαντούχα, και πετυχημένη επιχειρηματίας.


Στην καναδική πρεσβεία στην Αυστραλία

ΧΑ: Ως μια 20χρονη δραστήρια και φιλόδοξη Ελληνίδα, πώς βλέπετε τη θέση της σύγχρονης Ελληνίδας στην κοινωνία; Πόσο πολύ έχει βελτιωθεί, διαβάζοντας και ακούγοντας τις μαρτυρίες των παλαιοτέρων;

ΑΤ: Αναμφισβήτητα η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο κεντρική από ότι ήταν μερικές δεκαετίες πριν. Αυτό είναι αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο κοινωνικό/πολιτικό/τεχνολογικό επίπεδο.

Όμως εδώ αξίζει να επισημανθεί το εξής: μπορεί το κόστος ζωής να θέλει τις περισσότερες γυναίκες ενεργά μέλη του εργατικού δυναμικού, παρόλα αυτά ο παραδοσιακός ρόλος που έχουν στην ελληνική οικογένεια έχει ελάχιστα αλλάξει.

Ο ρόλος αυτός καθιστά την γυναίκα κυρία υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών και τις δουλεύεις του σπιτιού. Παρόλο που οι γυναίκες δουλεύουν, τόσο σκληρά όσο και οι άντρες, συχνά επιστρέφουν στο σπίτι για να κάνουν  δουλειές που, ενώ απαιτούν χρόνο και ενέργεια, δεν θεωρούνται εργασία άλλα συνηθισμένα καθήκοντα.


Εurosimulation - Aθήνα 2014

ΧΑ: Υπολείπεται πολύ σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαίες ή τις Αμερικανίδες; Πώς μπορεί να βελτιωθεί η θέση της, έτι περαιτέρω;

ΑΤ: Θα μιλήσω για την θέση της Ελληνίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαίες, που την γνωρίζω καλύτερα. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στη ανώτατη εκπαίδευση στην Ευρώπη, αρκετά υψηλότερο από τον μέσο όρο. Ταυτόχρονα τα στατιστικά στοιχεία οποιουδήποτε επαγγελματικού κλάδου στον ιδιωτικό τομέα θέλουν τις Ελληνίδες τελευταίες στην Ευρώπη. Στην πολιτική η κατάσταση είναι ακόμα πιο άσχημη . Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αντιπροσώπευσης γυναικών στην κυβέρνηση από όλες τις χώρες της Ευρώπης, μόλις 6% , όταν στην Σκανδιναβία το ποσοστό κυμαίνεται στο 30-50%.

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με πολλούς τρόπους, με κύριο στόχο την αλλαγή του ρόλου της γυναίκας που περιέγραψα πιο πάνω. Αυτό συνεπάγεται άδειες πατρότητας σε όλους τους άνδρες επαγγελματίες, νομοθεσία που θα προωθεί την ανέλιξη γυναικών όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παροχές φύλαξης παιδιών που θα διευκολύνουν την οικογένεια, αλλαγή της κουλτούρας που θα επιτρέπουν την εργασία  από το σπίτι όταν είναι εφικτό και πολλά άλλα μέτρα.

ΧΑ: Σε ποια προβλήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου, έχετε εστιάσει ως φοιτήτρια; Από την άλλη μεριά, τι θεωρείτε πως λειτουργεί σωστά;

ΑΤ: Προσωπικά θεωρώ την ανεπαρκή σύνδεση Πανεπιστημίου - πραγματικής οικονομίας το βασικότερο πρόβλημα Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα έπρεπε να είναι σε θέση να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρίες (partnerships) που θα οδηγήσουν στη άντληση κεφαλαίων για χρηματοδότηση έρευνας, υποδομών και επιχειρηματικών δράσεων στο πλαίσιο του πανεπιστήμιου Μόνο έτσι μπορούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παράγουν αξία και να συμβάλουν στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Για να μην αναφερόμαστε όμως μόνο σε αρνητικά, θα ήθελα να τονίσω την ποιότητα του ακαδημαϊκού προσωπικού και τη ευκολία με την οποία μπορεί ο φοιτητής να το προσεγγίσει. Μπορώ να έχω γνώμη μόνο για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου είμαι φοιτήτρια, όμως μέχρι τώρα οι καθηγητές μου ήταν παραπάνω από πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και συμβουλές με κάθε τρόπο, όταν τους το ζητούσα.



ΧΑ: Πώς οραματίζεστε την Ελλάδα, την Ελληνίδα, την ΕΕ καθώς και τον εαυτό σας, σε 20 χρόνια από σήμερα;

AT: Νομίζω όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα πιο ισχυρή και οικονομικά ανεξάρτητη.
Όπως και πολλοί άλλοι, θεωρώ πως αυτό είναι εφικτό μόνο με ένα νέο σύστημα αξιών, αυτών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της παραγωγικότητας και της αριστείας.

Θα ήθελα να δω τις Ελληνίδες πιο ενεργές σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, με περισσότερες αρμοδιότητες.

Προσωπικά, θα ήθελα να με φανταστώ ως έναν ισορροπημένο άνθρωπο, που αντλεί ικανοποίησή από το την επαγγελματική και προσωπική του ζωή  και προφέρει στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ