Αποκλειστικό - Μαρία Καμαργιάννη:Παγκόσμιο Βραβείο για την Ελληνίδα Επιστήμονα από την Αλεξ/πολη - την προσέλαβε το UCL:«Η Ελλάδα μας διώχνει & μας παραδίδει δωρεάν στο εξωτερικό!» Εκπληκτική συνέντευξη!

Πρόκειται για μια Top Woman με τα όλα της: Νέα, λαμπερή, δραστήρια, μορφωμένη και δυναμική!

Ο λόγος, για την Ιωάννα Φωτοπούλου, την 24χρονη τοπογράφο μηχανικό από τη Θεσσαλονίκη, που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά  συνολικά δέκα χώρες των Βαλκανίων, του ευρωπαϊκού νότου και της Μεσογείου στο παγκόσμιο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας οργάνωσης «One Young World», που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου του 2014, στο Δουβλίνο. (Μάθετε περισσότερα για το One Young World, πατώντας ΕΔΩ).

Αξίζει να αναφέρουμε πως 179 χώρες, θα επροσωπηθούν από μόλις 18 (!) άτομα και η κα Φωτοπούλου είναι ένα εξ αυτών! Συγκεκριμένα, η κα Φωτοπούλου, η οποία μάλιστα μίλησε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο της οργάνωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, έχει τεθεί υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και το Κόσοβο!

Το eirinika.gr, επικοινώνησε με την 24χρονη Top Woman, ζητώντας της να μας μιλήσει για την πλούσια «προϋπηρεσία» της σε παγκόσμια συνέδρια νεολαίας στα οποία ήρθε σε επαφή με σημαίνουσες προσωπικότητες, το τι μέλει γενέσθαι στο Δουβλίνο, την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς και για το ποια είναι τα 5 πράγματα που θα δώσει μάχη για να αλλάξει!

Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου

Ειρήνη Νικολοπούλου: Τι θα κάνει στο Δουβλίνο μια Σαλονικιά που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων;

Ιωάννα Φωτοπούλου: Το Δουβλίνο ήρθε ως συνέχεια του Γιοχάνεσμπορυγκ. Πέρυσι τέτοιον καιρό η οργάνωση One Young World μου είχε προσφέρει μια πλήρη υποτροφία και μια από τις 36 θέσεις ανάμεσα σε 1300 άτομα από όλο τον κόσμο για να μιλήσω στο συνέδριο για την Ελλάδα και για την δουλειά κατά της διαφθοράς που κάνουμε μαζί με μια ομάδα υπέροχων ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη!  Μετά το συνέδριο στη Ν. Αφρική οι νέοι δέκα χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ( Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Σκοπίων, Αλβανίας, Κοσόβου και Τουρκίας) με εξέλεξαν στη θέση του πρέσβη και εκπροσώπου τους. Έτσι, φέτος επιστρέφω πάλι στο συνέδριο του One Young World, στο Δουβλίνο, αυτή τη φορά με διττή αποστολή. Ως εκπρόσωπος αυτών των χωρών και κυρίως της Ελλάδας αλλά και ως ιδρύτριας του YouRule, της πρώτης πλατφόρμας του είδους της παγκοσμίως που δημιουργούμε εδώ στην Ελλάδα ως συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς μας πάνω στην διαφθορά. Πέρυσι ασχοληθήκαμε με την διαφθορά όσον αφορά την φοροαπαλλαγή, άλλα σύντομα συνειδητοποιήσαμε πως χρειάζεται κατι πιο δραστικό και ρηξικέλευθο για να πετύχουμε την διαφάνεια στην κοινωνία μας. Έτσι φτιάχνουμε το YouRule, την πρώτη πλατφόρμα που η χρήση της ειναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και βοηθάει στην αποτελεσματικότερη, άμεση και διαφανή επικοινωνία τους με τους τοπικούς άρχοντες (δημάρχους) και τους περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα και κυρίως όλο αυτό γίνεται ανώνυμα! Περισσότερα δεν μπορώ να σας αποκαλύψω μέχρι το Δουβλίνο!

ΕΝ: Τι αποκομίσατε από τα ταξίδια σας σε όλη την Ευρώπη;
ΙΦ: Από τα ταξίδια μου αποκόμισα ανθρώπους. Ανθρώπους αληθινούς. Ανθρώπους με έγνοιες, με χαμόγελα, με ιστορίες. Ανθρώπους που ως ξένοι δεν πίστευα οτι θα με καταλάβουν. Άλλωστε δεν ηταν Έλληνες δεν μπορούσαν να ξέρουν, έτσι νόμιζα πριν καιρό. Κι όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μέσα από τα δικά τους ταξίδια και τις εμπειρίες τους με στήριξαν, μου έδειξαν τον κόσμο από άλλες πλευρές.  Μου ζήτησαν συμβουλές και με έκαναν να νιώθω δυνατή. Να μην νιώθω ξένη πουθενά στον πλανήτη. Πολύ δυνατό συναίσθημα!

ΕΝ: Θα μπορούσατε να μας πείτε με μια φράση την εμπειρία σας και τις διαπιστώσεις σας για τους νέους και τις νέες αυτών των χωρών; Έχετε κοινές ανησυχίες;

ΙΦ: Θα σας το περιγράψω με δυο λέξεις : ανεργία και αποφασιστικότητα. Όλοι οι νέοι των χωρών που εκπροσωπώ παλεύουν με το πρόβλημα της ανεργίας όπως άλλωστε και εγώ και πολλοί φίλοι μου εδώ στην Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα βλέπω και σε αυτούς την ίδια αποφασιστικότητα που έχουμε εμείς. Οτι θα τα φτιάξουμε τα πράγματα, θα τα ξαναδημιουργήσουμε. Φόβος δεν υπάρχει, οχι σε μας. Κυρίως οι μεγαλύτεροι - οι γονείς μας φοβούνται για το μέλλον μας. Δικαιολογημένα, γιατί σύμφωνοι, ειναι αβέβαιο. Αλλά γιατί να γκρινιάζουμε και να χάνουμε χρόνο και ενέργεια για κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε? Ας χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά για να δημιουργήσουμε το μέλλον μας. Και αυτό νιώθω οτι κάνουμε.


Με την Αριάννα Χάφινγκτον

ΕΝ: Πώς ονειρεύεστε τον κόσμο στον οποίο θα ζείτε σε 10 χρόνια;

ΙΦ: Δεν τον ονειρεύομαι, τον σχεδιάζω !! Και σίγουρα θα είναι ένας κόσμος με πιο πολλά χαμόγελα. Με λιγότερη διαφθορά και μεγαλύτερη αξιοκρατία. Σας το υπόσχομαι! 
ΕΝ: Είστε τοπογράφος - μηχανικός, αλλά ήδη δουλεύετε ως «πρέσβης» της Ελλάδας! Τι μεταφέρετε προς τα έξω; Σε ποιες απαντήσεις καλείσθε να απαντήσετε συνήθως;

ΙΦ: Περνώντας από το Πολυτεχνείο μαθαίνεις όχι μόνο την δουλειά σου αλλά και το πως να καλλιεργείς έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Αποκτάς μια τετράγωνη λογική και πρέπει να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου που με βοήθησαν πολύ σε αυτό. Με αυτήν την λογική λοιπόν, προσπαθώ πάντα να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι κοινωνούς της δικής μας ελληνικής πραγματικότητας και όχι της πραγματικότητας που βλέπουν στις ειδήσεις τους. Διαφέρουν πολύ οι δυο αλήθειες. Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις/στερεότυπα είναι εάν δεν δουλεύει κανένας, εάν παίρνουμε σύνταξη στα 35 μας και εάν σπάμε πιάτα για διασκέδαση ακόμη και όταν πίνουμε καφέ!!

ΕΝ: Αποδείξατε πως οι Έλληνες, δεν είναι τεμπέληδες;

ΙΦ: Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας με λόγια. Μόνο με πράξεις μπορεί να αλλάξει. Και έχω την χαρά να δουλεύω εδώ και χρόνια με πολύ αξιόλογους νέους που αποδυκνείουν κάθε μέρα οτι δεν είμαστε τεμπέληδες. Άλλωστε το να κατηγορείς τον Έλληνα οτι είναι τεμπέλης είναι σαν να μην ξέρεις την ιστορία του. Πως γίνεται ένας λαός που ξέρει τι πάει να πει φιλότιμο να είναι λαός τεμπέλης;
ΕΝ: Διαβάζοντας σε παλιά σας συνέντευξη τη φράση «πήγα σε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, σπούδασα στην Ελλάδα, κάνω μεταπτυχιακό στην Ελλάδα», νιώθω ότι θέλετε να πείτε «yes, we can» σε όλον τον κόσμο! Έτσι είναι;

ΙΦ: Όχι, δεν το έκανα για να πω σε όλο τον κόσμο οτι μπορούμε. Το έκανα για να φωνάξω στους χιλιάδες νέους Έλληνες που προσπαθούν καθημερινά οτι ΜΠΟΡΟΥΝ. Είμαι μια από αυτούς, με τα ίδια βιώματα, τις ίδιες δυσκολίες και τα καταφέρνω. Πείσμα θέλει!! Και το έχουμε αυτό στο ταπεραμέντο μας! Ώρα να το αναδείξουμε!!

ΕΝ: Ποια είναι για σένα τα απλά, όμορφα, μαγικά πράγματα που σας συνδέουν με την Ελλάδα;

ΙΦ: Το μεράκι μας όταν κάνουμε κάτι που αγαπάμε, η συνήθεια μας να κερνάμε τους φίλους μας χωρίς λόγω και χωρίς να περιμένουμε κάτι πίσω σε αντάλλαγμα - έτσι γιατί απλά τους αγαπάμε. Και βασικά αυτή είναι και η μεγαλύτερη αλήθεια που μπορεί να πει κάποιος για εμάς τους Έλληνες: ξέρουμε να αγαπάμε, μπορούμε και έχουμε τέτοια έντονα και ειλικρινά συναισθήματα. Αυτό με γοητεύει σε εμάς!


Στο breathtaking Grand Canyon, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία!

ΕΝ: Αν σας ζητούσα να μας μεταφέρετε τι αποκομίσατε από το τετ α τετ με τον πρώην πλανητάρχη, Μπιλ Κλίντον τι θα μας λέγατε;

ΙΦ: Η συνάντηση με τον Κ. Κλίντον ήταν ιδιαίτερα εύκολη. Θα πίστευε κανείς πως ένας άνθρωπος που υπήρξε πλανητάρχης θα ήταν υπερήφανος και απόμακρος. Ήταν το ακριβώς αντίθετο. Δεκτικός και κάνοντας ερωτήσεις έμοιαζε με άνθρωπο που δεν βαριέται ποτέ να μαθαίνει κάτι καινούριο. Χωρίς προσωπικά να συμφωνώ με όλα όσα έκανε η κυβέρνηση του είτε στην εσωτερική μα κυρίως στην εξωτερική πολιτική, δεν μπορώ να παραβλέψω τον τρόπο με τον οποίο μας μίλησε για την αμερικάνικη πολιτική εσωτερικής συνοχής. Η πολιτική που δίνει δύναμη και λόγω στην κοινωνία των πολιτών. Αυτός ο όρος, η "κοινωνία των πολιτών" δεν είναι καν μέρος της πολιτικής ατζέντας στην Ελλάδα αν και θα έπρεπε. Οι πολίτες μας πρέπει να μαθαίνουν εκτός από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να αρχίσουμε να σεβόμαστε περισσότερο ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την χώρα μας και τους θεσμούς της. Φτάνει η λογική του κράτους απεριόριστων παροχών που μας κάνει αλαζόνες και αδιάφορους, ή οι λογικές τύπου "Τσοβόλα δώστα όλα". Αυτά ανήκουν σε μια παλιά κομματική Ελλάδα, όχι στην Ελλάδα του σήμερα.


Μια selfie με τον πρώην Πλανητάρχη, τον Μπιλ Κλίντον!

ΕΝ: Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για τη Μαρία Μενούνος, πέραν του ότι είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα;

ΙΦ: Η Κ. Μενούνος είναι όντως μια πολύ όμορφη γυναίκα!! Την αδικούν οι φωτογραφίες! Είναι ακόμη ομορφότερη από κοντά! Μόλις γνωριστήκαμε στην Αμερική, πρότεινε να συμμετέχουμε όλοι σε μια καμπάνια που ξεκινάει για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα . Είναι αρκετά συνηδειτοποιημένη και ενήμερη για το τι συμβαίνει στην χώρα μας. Το εκτίμησα πολύ αυτό από μέρους της.


Με τη Μαρία Μενούνος

ΕΝ: Τι προτείνατε & τι συζητήσατε με τον επικεφαλής της Wikipedia, τον Jimmy Wales;
ΙΦ: Με τον Κ. Γουέιλς της Wikipedia η συζήτηση μας υπήρξε σύντομη και περιεκτική. Τον συνεχάρηκα που άφησε την ιδέα του για μια online βιβλιοθήκη ελεύθερη για δωρεάν χρήση σε όλους τους ανθρώπους, γιατί έτσι επιβεβαίωσε έτσι ότι οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι είναι πάντα αυτοί που μοιράζοναι την γνώση τους. 


Με τον Jimmy Wales

ΕΝ: Θέλω να μας πείτε κλείνοντας, ποια είναι τα 5 «άσχημα» που θα παλεύατε να αλλάξετε;

ΙΦ: Δεν ΘΑ πάλευα να αλλάξω κάτι. ΠΑΛΕΥΩ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για την πρόοδο μιας χώρας από την χρήση της λέξης θα. Αφήνοντας λοιπόν τα ΘΑ στα λόγια, προχωράμε στις πράξεις. Παλεύουμε με την ομάδα μου και πολλούς άλλους νέους για μια πιο αξιοκρατική Ελλάδα όπου οι πιο ικανοί θα βρίσκουν δουλειά και δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύουν αφήνοντας πίσω τους τους παλαιάς κοπής συνδικαλιστές. Μια Ελλάδα όπου δεν θα γκρινιάζουμε πια για δημοσίους υπαλλήλους που δεν κάνουν την δουλειά τους γιατί θα υπάρχει αξιολόγηση. Μια Ελλάδα στην οποία μειώνονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και πολιτών κυρίως σε τοπικό επίπεδο με την χρήση εργαλείων όπως το YouRule. Αλλάζουμε την Ελλάδα μας αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική και αλλάζοντας την νοοτροπία μας. Φτάνει και εσείς οι μεγαλύτεροι να πιστέψετε σε εμάς και στην προσπάθεια μας, να μας δίνεται συμβουλές, να μας καθοδηγείται αλλά να μας βγάζετε μπροστά όταν πρέπει. Δεν χρειάζεται να μας προστατεύεται πάντα σαν μικρά παιδιά. Πως θα μάθουμε αλλιώς? ¨Ετσι πορευόμαστε, " με λογισμό και μ' όνειρο". Αν θα τα καταφέρουμε? Η ιστορία θα το δείξει, αλλά έχω μάθει να έχω πίστη...

Ακούστε την ομιλία της Ιωάννας Φωτοπούλου στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο One Young World:

Το βίντεο της πρώτης δράσης των Activests κατά της διαφθοράς, με την ΜΚΟ που ιδρύσαμε και η οποία έχει παραρτήματα σε διάφορες χώρες των βαλκανίων. Κύριος στόχος τους είναι η ενεργοποίηση και ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνίας των πολιτών civil society - θεσμός που στην Ελλάδα υπολειτουργεί:

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr