Mόνο στο eirinika: Τop Woman η Μυρτώ Δημητρίου: Διδάσκει την ιαπωνική τέχνη του Origami ακόμα & στους... Ιάπωνες & έχει σπάσει ήδη 2 φορές το ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο χάρτινο μωσαϊκό στον κόσμο

Είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα χόμπι-δεξιότητα σε όλον τον κόσμο, καθώς χρόνο με τον χρόνο αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους! Ο λόγος για το origami, την ταχύτατα διαδιδόμενη καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού που έρχεται από την Ιαπωνία

Είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα χόμπι-δεξιότητα σε όλον τον κόσμο, καθώς χρόνο με τον χρόνο αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους! Ο λόγος για το origami, την ταχύτατα διαδιδόμενη καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού που έρχεται από την Ιαπωνία και πέραν από μια εικαστική τέχνη ή ένας τρόπος διασκέδασης, έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α. 
Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι και στην Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και περιζήτητο ως ενασχόληση ενώ είναι αξιοσημείωτο πως στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη 2012 & Αθήνα 2014) έχει καταρριφθεί δύο φορές το ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο χάρτινο μωσαϊκό στον κόσμο! Τα ρεκόρ αυτά, ανήκουν στη Μυρτώ Δημητρίου, την πρώτη Ελληνίδα με δίπλωμα διδασκαλίας origami από τον Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό! Το eirinika.gr, επικοινώνησε με την κα Δημητρίου ζητώντας της να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι το origami, τι μπορεί να κερδίσει κάποιος που ασχολείται μαζί του καθώς και το τι ένιωσε η ίδια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ Γκίνες (δις) στην ιαπωνική αυτή τέχνη που κατακτά τον κόσμο! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.
Χάρης Αποστολόπουλος: Για τον κόσμο που δεν ξέρει, θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι το origami.
Μυρτώ Δημητρίου: Το origami, η ιαπωνική χαρτοδιπλωτική, είναι μία εικαστική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης. Το «ori» στα ιαπωνικά σημαίνει διπλώνω και το «gami» είναι το χαρτί. Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ό,τι σκεφτούμε με χαρτί! Είναι μια τέχνη που λίγο πολύ, όλοι την έχουμε εξασκήσει, είτε φτιάχνοντας κάποιο καραβάκι, είτε μια σαΐτα! Είναι κατ' ουσίαν μια τέχνη παγκόσμια που όλοι την έχουν δημιουργήσει με το χαρτί!



ΧΑ: Ποια είναι η απήχησή του στην Ελλάδα; Μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο; 
ΜΔ: Έχει πολύ μεγάλη απήχηση τόσο σε μικρούς όσο και στους μεγάλους, καθώς μέσα από το origami μπορούμε τόσο να δημιουργήσουμε όσο και να χαλαρώσουμε. Βοηθάει στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας και μπορούμε να έχουμε υπέροχα δημιουργήματα με ένα υλικό που έχουμε όλοι στο σπίτι μας, το χαρτί! 
Βεβαίως, βλέπω πως η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κόσμου διαρκώς και μεγαλώνουν και γίνεται πολύ γνωστό και μέσα από τις παρουσιάσεις και τα εργαστήρια καθώς ο κόσμος ψάχνει να βρει όλο και περισσότερα σχέδια και τα παιδιά ρωτάνε και τις γιαγιάδες και τους παππούδες για νέες ιδέες & σχέδια που ήξεραν όταν ήταν μικροί. Να σημειώσω μάλιστα πως είναι μια απασχόληση που δεν έχει ηλικία, ενώ χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς. Στα παιδιά βοηθάει στην ενίσχυση της κίνησης των χεριών ενώ στους μεγαλύτερους ως πρόνοια για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.



ΧΑ: Αν και έχετε σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία, Θέατρο και ΜΜΕ, εσείς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το origami. Τι σας ώθησε σε αυτό;
ΜΔ: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Οριγκάμι αρχικά σαν χόμπυ. Όταν σπούδαζα θέατρο και τηλεόραση στη Ν. Υόρκη και αφού είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου στο τμήμα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Παντείου. Με γοήτευσε όμως τόσο πολύ αυτή η ενασχόληση γιατί για εμένα είναι μαγικό το να μπορείς να μεταμορφώσεις ένα κομμάτι σε χαρτί σε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο. Σιγά-σιγά με την ενασχόλησή μου, έβλεπα πόσες πολλές δυνατότητες σου δίνονται μέσα από αυτήν την τέχνη. Ήταν εκπληκτικό το ότι μπόρεσα να συνδυάσω την ελληνική λαογραφία με την τέχνη αυτή. Προσπάθησα να συνδυάσω τους 2 πολιτισμούς, τον ελληνικό με τον ιαπωνικό και δημιούργησα συλλογές έργων εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία και τα ψηφιδωτά, θέλοντας να προβάλλω τον πολιτισμό μας. Όταν εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη, βλέπουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε τις κουλτούρες των λαών και να φέρουμε κοντά διαφορετικά ήθη και έθιμα. 
ΧΑ: Ασχολείστε και με κάποια άλλη εικαστική τέχνη; 
ΜΔ: Μου αρέσει πάρα πολύ η ζωγραφική, το θέατρο, η μουσική και ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη. Η τέχνη είναι τρόπος έκφρασης και μια διέξοδος πραγματική. Αυτό το διάστημα όμως, έχω συγκεντρωθεί στο Origami γιατί πραγματικά χρειάζονται όλες οι ώρες της ημέρας για να δημιουργήσει κανείς. Όμως θεωρώ ότι μέσα από όλες τις τέχνες, μπορούμε να εκφράσουμε συναισθήματα όπως προβληματισμούς ή χαρές και νομίζω πως είναι ένας υπέροχος τρόπος για να εξωτερικεύουμε το τι νιώθουμε.



ΧΑ: Έχετε σπάσει 2 φορές το ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο χάρτινο μωσαϊκό παγκοσμίως. Τι έχετε κρατήσει από αυτές τις εμπειρίες; 
ΜΔ: Στις 31 Μαΐου 2012 φτιάξαμε στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο χάρτινο μωσαϊκό δημιουργώντας την εικόνα του Λευκού πύργου ενώ στις 18 Μαρτίου 2014, πριν περίπου μισό χρόνο δηλαδή, φτιάξαμε μέσα στο Μετς τη μεγαλύτερη χάρτινη κουκουβάγια. Ήταν 2 πολύ μεγάλες διοργανώσεις με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων ατόμων. Στη Θεσσαλονίκη είχα εκπαιδεύσει 10.000 άτομα ενώ στην Αθήνα περίπου 20.000! Είναι απίστευτη η κούραση και προετοιμασία καθώς επίσης και αυτά που πρέπει να συντονιστούν για να βγει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά η χαρά είναι τόσο μεγάλη όταν τελικά τα καταφέρνεις που σε αποζημιώνει όσο τίποτα. Ξεχνάς με μιας όλη την κούραση και την ταλαιπωρία! Ειδικά στην Αθήνα με τη χάρτινη κουκουβάγια, που ήταν τόσο μεγάλη η αγάπη και ο ενθουσιασμός του κόσμου αλλά και το να βλέπεις μικρά παιδιά τόσο προσεκτικά και μεθοδικά να διπλώνουν με τις ώρες νούφαρα, να τα τοποθετούν και να δείχνουν τόσο ενθουσιασμένα, ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ειδικά μάλιστα αφού σπάσαμε το ρεκόρ Γκίνες και ανακοινώθηκε, οι αντιδράσεις και τα γέλια ήταν το κάτι άλλο! Η ανταμοιβή μου ήταν τεράστια, η εμπειρία μου μοναδική και οι στιγμές με τα χαμόγελα και την ικανοποίηση στο βλέμμα όλων αυτών που συμμετείχαν, κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Υπάρχουν στιγμές που αξίζουν όσο τίποτα!



ΧΑ: Και για το μέλλον τι ετοιμάζετε; Σκοπεύετε να ξεπεράσατε για ακόμα μια φορά τον εαυτό σας; 
ΜΔ:(γέλια) Ακόμα όχι γιατί αυτό το διάστημα ετοιμάζω καινούριες εκθέσεις και συλλογές έργων. Μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, έχω έκθεση στο δημαρχείο του Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη ενώ από τις 16 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου θα βρίσκομαι στην Ιαπωνική Πρεσβεία Αθηνών με πίνακες και έργα εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διοργανώνεται μια εβδομάδα-αφιέρωμα στην επικείμενη Ολυμπιάδα του Τόκιο και θα συμμετέχω με τρισδιάστατα έργα. Παράλληλα από τις 3 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά θα πραγματοποιήσω έκθεση, παρουσιάσεις & εργαστήριο. Το πρόγραμμα έχει ήδη αρχίσει να γεμίζει για τους επόμενους μήνες και μάλιστα είχα και μια πρόταση από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από την ελληνική ομογένεια, για να κάνουμε μια σύνδεση του ελληνικού στοιχείου στην Αλεξάνδρεια και του origami καθώς και να γίνει και μια μεγάλη εκδήλωση και για τον Καβάφη μέσα από έργα του φτιαγμένα από χαρτί! Αυτό μάλιστα δεν το έχω πει πουθενά και είστε οι πρώτοι που το μαθαίνετε!

To Who is Who της Μυρτώ Δημητρίου



Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε θέατρο και ΜΜΕ στο Ithaca College της Ν.Υόρκης. Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης και Λόγου «Φαντασία» με
την οποία διοργανώνουν παιδικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα-εργαστήρια.


 
Είναι η μοναδική ελληνίδα Instructor Origami, έχοντας πάρει το δίπλωμα διδασκαλίας της εικαστικής αυτής τέχνης από τον Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό και κάτοχος Ρεκόρ Γκίνες!!! Πραγματοποιεί παρουσιάσεις- εργαστήρια- σεμινάρια για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και για ενήλικες.
Ως Κοιν. Ανθρωπολόγος συνδύασε την ελληνική λαογραφία με την Ιαπωνική τέχνη αναπαριστώντας μοτίβα ελληνικών κεντημάτων από τη συλλογή της Αμαλίας Μεγαπάνου του Μουσείου Μπενάκη. Δημιούργησε επίσης «Ψηφιδωτά –origami» μία σειρά έργων εμπνευσμένη από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Οι νέες σειρές έργων της περιλαμβάνουν τα μουσικά όργανα της αρχαίας Ελλάδας, τα στεφάνια της Βεργίνας καθώς επίσης τα Τέρατα της Ελληνικής Μυθολογίας.



Το καλοκαίρι του 2010 δίδαξε origami σε Πανεπιστήμια του Τόκυο. Έργα της φιλοξενούνται στο μουσείο Origami στο Τόκυο, στην Ιαπωνική Πρεσβεία καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
 Έχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει ενεργό συμμετοχή στα Διεθνή Συνέδρια Origami.  Έχει γράψει τα βιβλία «Origami με φαντασία!» και «10 διακοσμητικά και λουλούδια origami» εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή «Origami με φαντασία» σε τοπικό κανάλι.

Το καλοκαίρι του 2010 δίδαξε origami σε Πανεπιστήμια του Τόκυο. Έργα της φιλοξενούνται στο μουσείο Origami στο Τόκυο, στην Ιαπωνική Πρεσβεία καθώς και σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
 Έχει διοργανώσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει ενεργό συμμετοχή στα Διεθνή Συνέδρια Origami.  Έχει γράψει τα βιβλία «Origami με φαντασία!» και «10 διακοσμητικά και λουλούδια origami» εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή «Origami με φαντασία» σε τοπικό κανάλι.



Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ,την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Θεσσαλονίκης και κάτω από την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας, στις 31 Μαϊου 2012 δημιούργησαν το μεγαλύτερο Origami του κόσμου για το βιβλίο των Ρεκόρ Guinness. Για το λόγο αυτό εκπαίδευσε περίπου 10.000 άτομα, τα οποία δίπλωσαν ένα κομμάτι χαρτί για να δημιουργήσουν το νούφαρο-μονάδα, που  τοποθετήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους για να σχηματιστεί η εικόνα του Λευκού Πύργου σε 403τ.μ. με 40.000 νούφαρα!



Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) από τον Οκτώβριο 2013-Μάρτιο 2014 θα πραγματοποιεί Έκθεση και εργαστήρια ORIGAMI στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων! Στις 18 Μαρτίου 2014 στο Γήπεδο του Μετς θα δημιουργήσουν με τη συμμετοχή πάνω από 15.000 ατόμων την εικόνα μιας πελώριας κουκουβάγιας χρησιμοποιώντας ως μονάδα χάρτινα λουλούδια, σε 500τ.μ. για το Ρεκόρ Γκίνες!




Σχετικά άρθρα: 
Το Eirinika.gr φιλοξενεί την κάτοχο ρεκόρ Γκίνες Topwoman Μυρτώ Δημητρίου - Συνδύασε τα κεντήματα της Αμαλίας Καραμανλή - Μεγαπάνου με το Origami την περίφημη ιαπωνική τέχνη! (φωτό-βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ