Γνωρίζετε τις κακές συνήθειες που μας «φορτώνουν» κιλά; Η βιασύνη, η έλλειψη ύπνου, το αλκόολ είναι μερικές από αυτές
Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, έχετε καταφέρει να αγαπήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά, γυμνάζεστε δυο φορές την εβδομάδα, αλλά και πάλι, αποτέλεσμα δε βλέπετε;
Προσπαθείτε να τρώτε υγιεινά, έχετε καταφέρει να αγαπήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά, γυμνάζεστε δυο φορές την εβδομάδα, αλλά και πάλι, αποτέλεσμα δε βλέπετε;
Έχετε σκεφτεί ότι γι’ αυτό ενδέχεται να φταίει ο τρόπος ζωής σας, και όχι το τι τρώτε; Ιδού επτά κακές συνήθειες που μας «φορτώνουν» κιλά χωρίς να το καταλάβουμε.
Η «αμνησία» του φαγητού: Αν τρώτε κάνοντας παράλληλα και κάτι άλλο (για παράδειγμα, βλέποντας τηλεόραση) οι κινήσεις σας γίνονται μηχανικά, με αποτέλεσμα να τρώτε πολύ περισσότερο απ’ όσο θέλετε, καθώς ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να στείλει «σήμα» ότι χόρτασε, γιατί είναι απασχολημένος με κάτι άλλο.
Η έλλειψη ύπνου: Αν κοιμάστε λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα, ο οργανισμός σας παράγει μικρότερες ποσότητες κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή που ελέγχει την όρεξη, με αποτέλεσμα να (νομίζετε ότι) πεινάτε περισσότερο. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου αυξάνει κατακόρυφα την κατακράτηση λίπους στο σώμα σας.
Το σούπερ μάρκετ μετά τη δουλειά: «Τι κακό μπορεί να κάνει;» θα αναρωτηθείτε. Το να πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι (ή έχοντας φάει μεσημεριανό πριν από 5-6 ώρες) είναι η σίγουρη μέθοδος να αγοράσετε κάτι που θα διαταράξει την ισορροπία της διατροφής σας –είτε αυτό είναι σοκολάτες, είτε κάτι λιγότερο κραυγαλέο, τύπου μια ωραία έτοιμη σάλτσα για τα μακαρόνια σας.
Η βιασύνη: Βρίσκεστε, ας πούμε, στη δουλειά, ή στο αυτοκίνητο κολλημένοι στην κίνηση, ή στο αεροδρόμιο περιμένοντας την πτήση, και ακούτε το στομάχι σας να γουργουρίζει. Τι κάνετε; Σταματάτε στο πλησιέστερο σαντουϊτσάδικο, ή σηκώνετε το τηλέφωνο και παραγγέλνετε ότι έρχεται πιο γρήγορα. Όταν βιαζόμαστε να φάμε, το junk food πάντα κερδίζει. Η λύση γι’ αυτό είναι να έχετε μαζί σας πάντα κάτι υγιεινό πρόχειρο –ένα φρούτο, ή ένα σάντουιτς με στήθος κοτόπουλου που θα φτιάξετε το πρωί πριν φύγετε από το σπίτι, για παράδειγμα.
Το αλκοόλ: Ακόμα και αν δεν ενδώσετε στις μεταμεσονύκτιες λιγούρες που προκαλεί, το αλκοόλ από μόνο του περιέχει θερμίδες τις οποίες οι περισσότεροι «ξεχνάμε» να προσθέσουμε στο ημερήσιο άθροισμα. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε «τι κοιλιά είναι αυτή, αφού δεν έφαγα χτες βράδυ».
Η παράλειψη του πρωινού: Μπορεί να βιάζεστε να φύγετε από το σπίτι, ή μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τρώγοντας πρωινό καταλήγετε να πεινάτε περισσότερο το μεσημέρι, και γι’ αυτό να το αποφεύγετε. Αυτός ακριβώς, όμως, είναι ο βασικός σκοπός του πρωινού: Όχι να σας κρατήσει χορτάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά να «ξυπνήσει» τον μεταβολισμό σας που διαφορετικά δεν λειτουργεί σωστά.
Οι μεγάλες μερίδες: Αυτό μπορεί να μην είναι ακριβώς δική μας κακή συνήθεια, αλλά όλοι έχουμε την τάση να την υιοθετούμε. Καθώς οι μερίδες (σε εστιατόρια, delivery και λοιπά) τα τελευταία χρόνια όσο πάνε και μεγαλώνουν, και οι περισσότεροι έχουμε την τάση να τρώμε όσο μας σερβίρουν, τελικά ξεχνάμε ποιο είναι το κανονικό μέγεθος μιας μερίδας, ακόμα και όταν σερβίρουμε φαγητό στο σπίτι.
Πηγή: WebMD.com
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr