Έχετε πρήξιμο στην κοιλιά που δεν υποχωρεί; Ιδού τα 3 προβλήματα υγείας που μαρτυρά
Μπορεί απλά να οφείλεται σε κάτι που φάγαμε, το στρες, ωστόσο μπορεί να υποκρύπτει και κάτι πιο σοβαρό, ιδίως όταν το σύμπτωμα επιμένει για πολύ καιρό.
Στην περίπτωση αυτή, η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται επιβεβλημένη.
Δείτε αναλυτικά σε ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να οφείλεται το πρήξιμο που δεν υποχωρεί:
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Βασικότερη αιτία που το πυροδοτεί είναι η διαταραχή της μυϊκής δραστηριότητας του εντέρου, ενώ ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, το σύνδρομο μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή βαριάς μορφής.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όμως, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν.
Κοιλιοκάκη
Πρόκειται για ασθένεια του πεπτικού συστήματος που καταστρέφει το λεπτό έντερο και εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έντονο φούσκωμα στο στομάχι που συνοδεύεται κάποιος φορές και από πόνο.
Είναι γνωστό πως τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη, μια σύνθετη πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Ωστόσο, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν ευαισθησία και σε άλλες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι.
Καρκίνος των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει χαρακτηριστεί και ως «σιωπηλός δολοφόνος» και όχι άδικα. Όπως και άλλοι τύποι καρκίνου μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν το κάνει, τα συμπτώματα είναι αρκετά αόριστα και δύσκολο να αναγνωριστούν, ενώ πολλές φορές παρερμηνεύονται ως συμπτώματα άλλων παθήσεων, σοβαρών και μη.
Ένα από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών είναι το κοιλιακό φούσκωμα ή πρήξιμο. Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυξάνεται, αισθάνεστε πρησμένες και με πολλά φυσικά αέρια. Επίσης, συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα, πυελικό πόνο, πόνο χαμηλά στην πλάτη, συχνή ούρηση, απώλεια όρεξης, πόνο κατά το σεξ και κόπωση.
*Σε κάθε περίπτωση αν το πρήξιμο επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υποχωρεί, προγραμματίστε το συντομότερο δυνατό μία επίσκεψη στο γιατρό σας.
Πηγή: Onmed.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr