Ο Άκης Πετρετζίκης μας γλυκαίνει, ετοιμάζοντας τάρτα με φρούτα του δάσους
Βραδυνές υπογλυκαιμίες; O Άκης Πετρζίκης μας δίνει μια δροσερή ιδέα.
Υλικά
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο παγωμένο
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κρόκο για άλειμμα
1 κ.σ. νερό ΑΝ ή ζύμη είναι πολύ σφιχτή)
Για τη γέμιση
6 κούπες φρούτα του δάσους κατεψυγμένα, αποψυγμένα και σουρωμένα (κρατάμε το ζουμί)
150-250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κούπας κορνφλάουρ
χυμό από μισό λεμόνι
Για το γλάσο
1 κούπα άχνη ζάχαρη
1 - 2 κ.σ. από το χυμό των φρούτων
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο στο πολυμηχάνημα.
Χτυπάμε μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως. Χαμηλώνουμε την ένταση και ρίχνουμε μέσα ένα αυγό. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Καλό θα ήταν να της δώσουμε ένα σχήμα πλακέ για να την τυλίξουμε για να μας είναι πιο εύκολο να την ανοίξουμε.
Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή ή τετράγωνη και αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα φρούτα, τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και τρυπάμε με ένα πιρούνι τον πάτο της. Από πάνω βάζουμε τη γέμιση.
Ψήνουμε για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Κατα τη διάρκεια που ψήνεται ετοιμάζουμε το γλάσσο ανακατεύοντας την άχνη με το χυμό των φρούτων.
Διακοσμούμε το γλυκό απλώνοντας το γλάσσο από πάνω.
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr