Η μοναδική μας Αργυρώ δημιουργεί: Πιπερόπιτα με κοτόπουλο και τυρένιο φύλλο

Υλικά συνταγής

Για το φύλλο τυριού 300 γραμμ. αλεύρι 225 γραμμ. βούτυρο σε κομματάκια (κρύο) 70 γραμμ. παρμεζάνα ή άλλο τριμμένο σκληρό τυρί 1/2 κ.γλ. αλάτι 3-4 κ.σ. νερό Για τη γέμιση 300 γραμμ. κοτόπουλο βρασμένο 1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες 2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές φέτες 2 κίτρινες πιπεριές σε λεπτές φέτες 2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 4 κ.σ. ελαιόλαδο 250 γραμμ. φέτα σε τρίμματα 1 αυγό χτυπημένο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 1 κ.σ. σουσάμι

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής​

Εκτέλεση
Για τη ζύμη:Μπορούμε να ζυμώσουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες ή να την φτιάξουμε όπως παρακάτω. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Με τα ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το τυρί. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό (όχι όλο μεμιάς, ίσως δεν το πιει όλο) και μ’ ένα μαχαίρι αναδεύουμε τη ζύμη. Όταν η ζύμη ενωθεί σε μια μάζα, τη ζυμώνουμε ελαφρά σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο.
Για τη γέμιση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κοτόπουλο φούρνου ή κοκκινιστό που περίσσεψε απ’ το χθεσινό τραπέζι. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 10΄ να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια (δεν πρέπει να πάρουν χρώμα γιατί θα βαρύνει η γέμιση). Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε τα τρίμματα φέτας και το χτυπημένο αυγό. Προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι και αλατίζουμε τη γέμιση αφού δοκιμάσουμε. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει. Λαδώνουμε ελαφρά μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι για πίτα 28 εκ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο απ’ το άλλο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε φύλλο 10 εκ. μεγαλύτερο απ’ τη διάμετρο του ταψιού για να καλυφθούν και τα τοιχώματα. Το στρώνουμε μέσα, με τις άκρες να εξέχουν. Αδειάζουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε την πίτα. Περνάμε τον πλάστη στα χείλη του ταψιού και πιέζοντας ενώνουμε τα φύλλα, ενώ κόβεται ό,τι περισσεύει. Τσιμπάμε τις ενώσεις με τα δάχτυλα να κάνουμε σχέδιο. Τρυπάμε με τη μύτη του μαχαιριού το φύλλο σε πολλά σημεία. Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορέσουμε να την κόψουμε σε κομμάτια.

Who is Whο

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr