''Όχι άλλο φέτα και μουσακά'' λέει η Χριστίνα Μουράτογλου για το Mazi το σούπερ επιτυχημένο εστιατόριο της στο Λονδίνο!‏

Η πρώτη επαφή της Χριστίνας Μουράτογλου με τη μαγειρική ήταν στο πατρικό της σπίτι στη Θεσσαλονίκη. «Η αγάπη για το φαγητό είναι οικογενειακή υπόθεση», μου είπε. «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που όλα περιστρέφονταν γύρω από το “τι θα φάμε σήμερα'”. Υπήρχε πάθος για τη μαγειρική, γιατί όπως έλεγαν και οι παλιοί, “οι Βορειοελλαδίτες είμαστε μερακλήδες με το φαγητό μας”». Το πιο πάνω μάλλον ισχύει. Ετσι, όταν το προηγούμενο καλοκαίρι η Χριστίνα άνοιξε το εστιατόριο Mazi με τον σύντροφό της Αντριέν Καρέ, ο πατέρας της τους έστειλε πεσκέσι κρίταμο, που μάζεψε ο ίδιος από τα βράχια δίπλα στη θάλασσα. Ο μεζές έγινε ανάρπαστος... μέχρι που εξαντλήθηκε από τα ακρογιάλια της περιοχής. Τώρα οι πελάτες περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι για να τον ξαναγευτούν.

Η πρώτη επαφή της Χριστίνας Μουράτογλου με τη μαγειρική ήταν στο πατρικό της σπίτι στη Θεσσαλονίκη. «Η αγάπη για το φαγητό είναι οικογενειακή υπόθεση», μου είπε. «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που όλα περιστρέφονταν γύρω από το “τι θα φάμε σήμερα'”. Υπήρχε πάθος για τη μαγειρική, γιατί όπως έλεγαν και οι παλιοί, “οι Βορειοελλαδίτες είμαστε μερακλήδες με το φαγητό μας”». Το πιο πάνω μάλλον ισχύει. Ετσι, όταν το προηγούμενο καλοκαίρι η Χριστίνα άνοιξε το εστιατόριο Mazi με τον σύντροφό της Αντριέν Καρέ, ο πατέρας της τους έστειλε πεσκέσι κρίταμο, που μάζεψε ο ίδιος από τα βράχια δίπλα στη θάλασσα. Ο μεζές έγινε ανάρπαστος... μέχρι που εξαντλήθηκε από τα ακρογιάλια της περιοχής. Τώρα οι πελάτες περιμένουν να έρθει το καλοκαίρι για να τον ξαναγευτούν.



Πώς όμως μια νεαρή Θεσσαλονικιά με σπουδές Επικοινωνίας αποφάσισε να ανοίξει ένα ελληνικό gourmet εστιατόριο στο σνομπ και μοντέρνο Nότινγκ Χιλ; «Πάντα αγαπούσα το καλό φαγητό και είχα αδυναμία στα gourmet εστιατόρια. Επειδή λοιπόν γνώριζα καλά τον χώρο της εστίασης στο Λονδίνο και παρακολουθούσα τις εκάστοτε γαστρονομικές τάσεις, θεώρησα ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην αγορά. Δηλαδή ότι δεν υπήρχε ένα προσεγμένο ελληνικό εστιατόριο που θα αποκαθιστούσε την “παρεξηγημένη” ελληνική κουζίνα στα μάτια των ξένων. Το ίδιο δεν έκαναν νωρίτερα οι Ισπανοί, οι Ινδοί, οι Κινέζοι με τις εθνικές μαγειρικές τους; Αποφασίσαμε λοιπόν να φτιάξουμε το Mazi, με σκοπό να αλλάξουμε την αντίληψη του Λονδρέζου για το ελληνικό φαγητό. Στο κάτω-κάτω, η κουζίνα μας δεν είναι μόνο τα βαριά λαδερά, τα τηγανητά, τα ψητά και ο μουσακάς».

Mazi, σαν οικογένεια

Το πείραμα -όσο δύσκολο κι αν ήταν- πέτυχε, κι έτσι μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του το εστιατόριο της Χριστίνας και του Αντρέ παρουσιάστηκε στους απαιτητικούς Financial Times και έφτιαξε το κοινό του - στην πλειονότητα διεθνές και λιγότερο ελληνικό. Best sellers του καταλόγου του είναι η φέτα τεμπούρα με μαρμελάδα λεμονιού και μαρέγκα κάππαρης, το cool souvlaki, η ψητή μελιτζάνα με σόγια και θυμαρίσιο μέλι και ο αφράτος ταραμάς. Οσο για τις πρώτες ύλες είναι προσεγμένες, φρέσκες και φυσικά... ελληνικές. «Δεν κάνουμε εκπτώσεις σε τίποτε όσον αφορά την ποιότητα», μου τόνισε η Χριστίνα. «Ταυτόχρονα όμως φροντίζουμε να κρατάμε τις τιμές μας ανταγωνιστικές. Πιστεύω πως το υψηλό κόστος των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό σε συνδυασμό με το κακό marketing δυσκολεύει τη διάδοσή τους. Ευτυχώς η κρίση μάς έκανε πιο εξωστρεφείς. Ολο και συχνότερα νέοι και μικροί, ευέλικτοι παραγωγοί από την Ελλάδα μού τηλεφωνούν και μου λένε ότι ενδιαφέρονται για εξαγωγές των προϊόντων τους».

Στην κουβέντα μου με τη Χριστίνα αντιλαμβάνομαι ότι κατά τον γνωστό ελληνικό τρόπο, το Mazi είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει και ο αδερφός της, ο Θωμάς Μουράτογλου. Ολοι τους, νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι, δουλεύουν σαν μια παρέα. Σκέφτηκα ότι αυτό δηλώνει και το όνομα του μαγαζιού. «Αυτό και κάτι ακόμη... Στο εστιατόριό μας δεν υπάρχει πρώτο, δεύτερο, τρίτο πιάτο. Ολα τα φαγητά της παραγγελίας φτάνουν στο τραπέζι μαζί και δοκιμάζουν όλοι από όλα. Μαζί, όπως ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα».

Μazi, Hillgate Street, London W8 7SR, τηλ. +44 20 72293794, www.mazi.co.uk.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Ματσάτα (χειροποίητα ζυμαρικά) Φολεγάνδρου με κουνέλι και κατσικίσιο τυρί

Για 4 άτομα

Για τη ματσάτα

Υλικά: 500 γρ. αλεύρι, 150 γρ. ξυνόγαλο, 100 γρ. νερό, 10 γρ. λάδι, αλάτι και πιπέρι

Για το κουνέλι

Υλικά: 1 κουνέλι, 2 κλαράκια δεντρολίβανο, 1 πράσο, 3 καρότα, 2 κρεμμύδια, 2 λίτρα μαυροδάφνη, 5 κόκκους μπαχάρι, 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ματσάτα, εκτός από το νερό, στο μίξερ και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό και συμπληρώνουμε λίγο ακόμη αν χρειαστεί η ζύμη. Ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο και κόβουμε σε λωρίδες. Στρογγυλεύουμε με το χέρι τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Το κουνέλι: Το κόβουμε σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και του ρίχνουμε τιναχτό λίγο αλεύρι. Το τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά για να ροδίσει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα λαχανικά και αφού σωταριστούν λίγο, τοποθετούμε από πάνω το κουνέλι. Συμπληρώνουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά και προσθέτουμε τη μαυροδάφνη. Αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1½ ώρα. Το κουνέλι πρέπει να παραμείνει μέχρι να κρυώσει μέσα στη σάλτσα του, για τουλάχιστον μία ώρα. Στη συνέχεια το ξεκοκαλίζουμε προσεκτικά και το σερβίρουμε με τη ματσάτα και το κατσικίσιο τυρί. -Μάρω Βασιλειάδου




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr