Ιππότης ο Χαράλαμπος Αθανασίου και Λαίδη η Άντζελα Γκερέκου: Όλες οι γυναίκες διαβάστε & δείτε την πολύ χρήσιμη συνομιλία τους στη Βουλή
Την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να διατηρήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αντί της μετατροπής της σε Διεύθυνση του ΥΠ.ΕΣ. υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Άντζελας Γκερέκου.
Η συζήτηση αφορούσε στη φημολογούμενη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας
Την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να διατηρήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αντί της μετατροπής της σε Διεύθυνση του ΥΠ.ΕΣ. υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Άντζελας Γκερέκου.
Η βουλευτής Κερκύρας ανέφερε ότι η υποβάθμιση του μόνου αρμόδιου κυβερνητικού φορέα για τις πολιτικές ισότητας των φύλων δεν υπακούει σε πειστικά - πολιτικά, οικονομικά και διοικητικά - κριτήρια. Μια τέτοια επιλογή, τόνισε, αφαιρεί από μια υπηρεσία με συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία τη δυνατότητα υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Ε.Ε. τα οποία είναι βασικά αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών κα γυναικών. Πρόσθεσε ότι με την προτεινόμενη στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.Ε.Σ. κατάργηση της Γενικής Γραμματείας διακινδυνεύεται η προώθηση σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως αυτή για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αντιτίθεται δε στις παρατηρήσεις της Επιτροπής CEDAW του ΟΗΕ που προτρέπει τη χώρα μας να ενδυναμώσει την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και να της παρέχει τους κατάλληλους πόρους ώστε να μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά για την προώθηση της των πολιτικών ισότητας.
Η κα Γκερέκου αναγνώρισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και συμμαζέματος των δαπανών υπογραμμίζοντας ότι αυτή, ωστόσο, δε μπορεί να μην έχει πολιτικό κριτήριο. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η συρρίκνωση του μόνου μηχανισμού για την ισότητα των φύλων ουσιαστικά καταργεί τις σχετικές πολιτικές, προς όφελος μιας εξοικονόμησης που δεν ξεπερνά τα 50.000 με 70.000 ευρώ το χρόνο. Τέλος υπογράμμισε ότι σήμερα ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς οι γυναίκες πλήττονται με μεγαλύτερη ένταση και πολλαπλότητα σε περιόδους κρίσης.
Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να αναβαθμίσει ουσιαστικά το θεσμικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας αναφέροντας ότι η Γενική Γραμματείας Ισότητας των Φύλων δεν καταργείται αλλά αναμορφώνεται, με δομή η οποία θα διασφαλίζει την εκτέλεση του έργου και της αποστολής της. Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίζεται με περισσότερες εκ των μιας Διευθύνσεων.
Δείτε το video της συζήτησης
Διαβάστε όλο το διάλογο μεταξύ Χ. Αθανασίου-Α. Γκερέκου:
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, που ήρθατε να απαντήσετε στην ερώτηση.
Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, δημιουργείται Διεύθυνση Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών.
Επομένως, καταργείται με την πρόταση αυτή η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, δηλαδή ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό την υλοποίηση και την παρακολούθηση των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Πρόκειται για μία επιλογή που, κατά τη γνώμη μου, δεν υπακούει σε σαφή και πειστικά κριτήρια, ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά ούτε διοικητικά ούτε οικονομικά. Άλλωστε, ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας παραμένει νευραλγικός όχι μόνο λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης –θα τα αναλύσω στη δευτερολογία μου- αλλά και γιατί οι πολιτικές για την ισότητα εξ ορισμού έχουν οριζόντια διάσταση, απλώνονται δηλαδή σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Σημειώστε, επίσης, ότι η υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σε Διεύθυνση, με την περικοπή των οργανικών μονάδων κατά 80%, της αφαιρεί τη δυνατότητα υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφαιρούνται δηλαδή, από έναν φορέα που διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία τα βασικά αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.
Με την επιλογή αυτή διακινδυνεύονται σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η προώθηση των οποίων επείγει, κύριε Υπουργέ. Η υποβάθμιση αυτή, όπως γνωρίζετε, αντιτίθεται στις παρατηρήσεις της Επιτροπής CEDAW του ΟΗΕ που προτρέπει τη χώρα μας να ενδυναμώσει αντίθετα την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, μία ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν προτίθεστε ή όχι να διατηρήσετε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και αν ναι με ποια δομή, αν δηλαδή η αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Γενικής Γραμματείας είναι πράγματι στην προτεραιότητά σας, όπως αναφέρατε σε απάντηση γραπτής ερώτησης που έχω καταθέσει με άλλους έντεκα συναδέλφους.
Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αποσαφήνιση του θέματος, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, οφείλω να πω, το Υπουργείο Εσωτερικών πετούσε –συγγνώμη για την έκφραση- το «μπαλάκι» στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως προς το ποιο είναι αρμόδιο να μας απαντήσει στη Βουλή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αθανασίου έχει το λόγο, για τρία λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Γκερέκου δημόσια, στην Αίθουσα αυτή, για το ενδιαφέρον που όλο τον καιρό δείχνει για την ισότητα των φύλων και το ενδιαφέρον της κυρίως, για τις γυναίκες. Να την ευχαριστήσω, όμως, και για έναν πρόσθετο λόγο, για το ότι δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ένα ζήτημα σήμερα που απασχολεί πράγματι την ελληνική κοινωνία γενικότερα, αλλά και το γυναικείο φύλο ειδικότερα.
Όπως είναι γνωστό, κατ’ εφαρμογή του ν. 4024 έχει εκδοθεί μία εγκύκλιος, στην οποία αναφέρεται ότι βασική προτεραιότητα της χώρας εν όψει και των διεθνών δεσμεύσεων που έχουμε τώρα από την τρόικα είναι ο περιορισμός της διοικητικής δομής των φορέων. Γίνεται, λοιπόν, ένας γενικότερος περιορισμός των οργανωτικών μονάδων σε διάφορα Υπουργεία. Ο φορέας για την εν γένει αξιολόγηση των διοικητικών δομών της χώρας είναι το αρμόδιο Υπουργείο, δηλαδή το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε επεξεργασία –δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα ακόμα- εμφανίζεται η Γενική Γραμματεία να αναμορφώνεται, δεν καταργείται. Και το λέω ρητά αυτό και κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε και τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, είναι σίγουρο ότι δεν καταργείται, απλώς αναμορφώνονται οι υπηρεσίες της.
Συγκεκριμένα, έχει προταθεί η Γενική Γραμματεία να παραμείνει. Είχε μία Γενική Διεύθυνση και πέντε Διευθύνσεις. Δυστυχώς, με την προτεινόμενη λύση, ενώ η Γενική Γραμματεία διατηρείται, δημιουργείται μόνο μία Διεύθυνση, η οποία ονομάζεται τώρα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών. Με τις επαφές που έχει το Υπουργείο μας προσπαθεί να αυξηθούν οι Διευθύνσεις, διότι θα δημιουργηθούν προβλήματα δυσλειτουργίας.
Επομένως, οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων κρίνονται απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου της ισότητας των φύλων. Εξάλλου και η δέσμευση και του Πρωθυπουργού, αλλά και γενικά της Κυβέρνησης είναι, όπως είπα προηγουμένως, να μην καταργηθεί η Γενική Γραμματεία.
Τώρα, το ζήτημα της αναμόρφωσης είναι ένα άλλο ζήτημα. Το παρακολουθούμε όσον αφορά τις Διευθύνσεις και όχι όσον αφορά αυτήν καθ’ εαυτή τη Γενική Γραμματεία.
Στο πλαίσιο της παρούσας οικονομικής κρίσης η ουσιαστική προώθηση της ισότητας των φύλων είναι ένα ζήτημα το οποίο ήταν ισχυρισμός μας που το αναπτύξαμε κατά τη διαβούλευση στο Υπουργείο Μεταρρύθμισης.
Η προώθηση, λοιπόν, της ισότητας των φύλων αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής και εντάσσεται στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγραμματισμού, καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών ειδικότερα.
Τονίζουμε ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας εντάσσονται διαστάσεις αιχμής για την επίτευξη της προωθούμενης αναπτυξιακής δραστηριότητας της χώρας μας.
Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν αυτά, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και όχι η κατάργησή της. Επίσης, μελετώνται και δράσεις και πολιτικές για να την αναβαθμίσουν έτι περαιτέρω.
Σε κάθε περίπτωση, στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών κυριαρχεί ο κεντρικός στόχος της ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου του φορέα που σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές για την ισότητα των φύλων.
Επομένως, οι προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών κατατείνουν στη διατήρηση της παρούσας οργανωτικής δομής και στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου, η οποία ήδη δρομολογείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας.
Βεβαίως, η αναφορά που έκανε η κ. Γκερέκου είναι σωστή για την εξάλειψη των διακρίσεων των γυναικών από την Επιτροπή του ΟΗΕ και αξίζει να αναφέρω το σχετικό απόσπασμα, το οποίο υπαινίχθη η κ. Γκερέκου. Θα το πω για να το ακούσουν όλοι οι συνάδελφοι. Λέει, λοιπόν, η αρμόδια Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων, η CEDAW: «Υποχρέωση της χώρας μας είναι να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και να της παρέχει επαρκείς ανθρώπινους οικονομικούς και τεχνικούς πόρους, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να συντονίζει και να εργάζεται αποτελεσματικά για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ένταξη της οπτικής της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές και να επανεργοποιήσει την Εθνική Επιτροπή για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών».
Στα πλαίσια αυτά, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθούμε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για την ποσόστωση ανδρών και γυναικών σε διάφορους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης –παραδείγματος χάριν, τη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια- προωθούμε περισσότερο στις πολιτικές δομές και στην Αυτοδιοίκηση τη συμμετοχή των γυναικών.
Αν χρειαστεί, θα ήθελα να πω στη δευτερολογία μου και μερικά στοιχεία για το πού εντοπίζονται αυτές οι δραστηριότητες και ποια είναι σε ποσοστά η απασχόληση των γυναικών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Η κ. Γκερέκου έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είμαστε ικανοποιημένοι με την έννοια ότι ακούσαμε ξεκάθαρα πως δεν καταργείται, βεβαίως, η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Είπατε τη λέξη «αναμορφώνεται». Βεβαίως, υπάρχει ένα θέμα σχετικά με τις Διευθύνσεις, αλλά και τη βούλησή σας, τη βούληση του Υπουργείου, να διευθετήσει αυτό το θέμα ούτως ώστε να μην υπάρξει έλλειψη λειτουργικότητας και αποτελέσματος από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας.
Εγώ θα ήθελα να θέσω μερικά επιχειρήματα επιπλέον, για να δούμε πράγματι ότι είναι ένα θέμα σοβαρό που έχει να κάνει με την κοινωνική και πολιτική μας ζωή, γενικότερα. Ποια είναι άραγε η σκοπιμότητα κατάργησης υπηρεσιακών μονάδων, που όχι μόνο δεν έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, όπως προτάσσεται στην σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο, αλλά επιβάλλεται να αναλάβουν περισσότερες δράσεις για την αντιμετώπιση ή την πρόληψη ανισοτήτων;
Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, την κατάσταση που βρισκόμαστε. Όμως, θα πρέπει να μετρήσουμε εδώ τα οφέλη και αυτά που θα χάσουμε αν δεν μπορέσουμε να αντιδράσουμε όπως πρέπει.
Με ποιο, λοιπόν, πολιτικό σκεπτικό ακρωτηριάζεται ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την ισότητα όταν η χώρα μας έχει διανύσει αρκετό δρόμο για την άρση των διακρίσεων, αλλά έχει να διανύσει ακόμη ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, όπως εσείς αναφέρατε.
Αναφέρω ενδεικτικά, ότι η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική εξακολουθεί να υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου και η πρόθεσή σας για συμμετοχή ποσόστωσης δείχνει ότι το αντιλαμβάνεστε, πως σε σχέση με τους άντρες οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, ενώ και όταν εργάζονται αμείβονται λιγότερο, ότι βία μέσα στην οικογένεια ασκείται κατά κανόνα σε βάρος των γυναικών.
Η πραγματικότητα αυτή έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας τις διεθνείς μελέτες που φέρουν τις γυναίκες να πλήττονται με μεγαλύτερη ένταση, σκληρότητα και πολλαπλότητα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα διεθνώς, αλλά και εδώ στη χώρα μας. Έτσι, σήμερα στη χώρα μας δεν έχουμε μόνο περισσότερες άνεργες γυναίκες, αλλά έχουμε και γυναίκες που αναγκάζονται να δουλεύουν με μερική απασχόληση, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να βρουν κάποια άλλη δουλειά.
Οι οικονομικές παροχές έχουν συρρικνωθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δυστυχώς οι έχοντες παιδιά υφίστανται αναλογικά μεγαλύτερα φορολογικά βάρη σε σχέση με τους άγαμους ή τους άτεκνους. Οι δημόσιες δημοτικές υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και άλλων εξαρτημένων μελών αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των γυναικών –και να μην αναφέρω το θέμα της δημόσιας υγείας σε σχέση και ειδικότερα με τα παιδιά και την οικογένεια.
Αυξάνονται, λοιπόν, όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών και χειροτερεύει η κατάσταση, κυρίως των ευάλωτων ομάδων γυναικών, αλλά και των γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Αρκεί να επισημάνω ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας είναι γυναίκες. Και εδώ, πράγματι, υπάρχει μία αντίφαση με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται γενικότερα το θέμα.
Αυτά, κύριε Υπουργέ, από μόνα τους αποτελούν σοβαρούς και επιτακτικούς λόγους για να πυκνώσουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων.
Βεβαίως, επαναλαμβάνω ότι αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια νοικοκυρέματος και την ανάγκη της δημόσιας διοίκησης που υπάρχει –και αυτό είναι ένα δημοσιονομικό επιχείρημα όπως και εσείς είπατε- όμως το όποιο συμμάζεμα των δαπανών δεν μπορεί να είναι πέρα από κάποια πολιτική και κοινωνική βάση και σκέψη και κριτήριοΜε αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα και με την ελπίδα από αυτά που άκουσα ότι όντως θα στηρίξετε αυτή την περιοχή, σας καλώ, κύριε Υπουργέ, να αποδείξετε στην πράξη ότι, πράγματι, αντιλαμβάνεστε την ισότητα ως ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για τη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή περνάει αυτή την κρίση που περνάει. Και πιστεύω ότι θα το πράξετε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου θα απαντήσει για τρία λεπτά.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που είπε η κ. Γκερέκου. Πράγματι, συμφωνώ σε αυτά που είπε. Βεβαίως, κάθε αντίλογος θα ήταν περιττός γιατί δεν θα είχε βάση ούτε νομική ούτε κοινωνική. Συνεπώς, υιοθετώ την τοποθέτησή της.
Σε αυτό, κυρία Γκερέκου, και εμείς προσπαθούμε στο Υπουργείο ούτως ώστε να διατηρήσουμε τις δομές που υπάρχουν στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι και πρόσφατα ήταν και μία παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε να διατηρηθούν αυτές οι δομές κατά το δυνατόν. Βεβαίως, θα γίνει ένας περιορισμός στις Διευθύνσεις, αλλά ως δράση κάθε Διεύθυνσης δεν θα περιοριστεί.
Θα ήθελα να συμπληρώσω και σε αυτά που είπε η κ. Γκερέκου, κύριε Πρόεδρε, ότι πράγματι, η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή από τα στοιχεία τα οποία έχουμε είναι μικρή.
Σε όλες τις έδρες των περιφερειών έχουμε ιδρύσει δεκατέσσερα συμβουλευτικά κέντρα, ενώ λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση και όλες τις μέρες του χρόνου η Γραμμή SOS, προκειμένου να προστατεύονται οι γυναίκες. Επίσης, ενισχύεται μέσα από τα συμβουλευτικά κέντρα και η απασχόληση των γυναικών.
Πρόκειται, λοιπόν, για ζητήματα στα οποία συμφωνούμε κα επομένως δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο στις παρατηρήσεις σας. Συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτές και αυτή είναι και η δράση του Υπουργείου μας.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών
Θα ήθελα να προσθέσω ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό φορέα, όπως πολύ σωστά είπε και η κ. Γκερέκου, για τον εθνικό σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και τη διασφάλιση της εφαρμογής των πολιτικών για τη νόμιμη και ουσιαστική ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας.
Μόλις το 21% των μελών της ελληνικής Βουλής είναι γυναίκες. Δύο μόλις γυναίκες είναι μέλη της Κυβέρνησης και δύο –σε σύνολο επτά- είναι Γενικοί Γραμματείς Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Καμμία γυναίκα δεν είναι περιφερειάρχης, ενώ έντεκα γυναίκες –σε σύνολο πενήντα οκτώ- είναι αντιπεριφερειάρχες,.
Στην απασχόληση, βέβαια, έχουμε μεγάλο πρόβλημα, γιατί η ανεργία πλήττει μεν το εργατικό δυναμικό, αλλά στις γυναίκες κυμαίνεται στο 29,7%, έναντι των ανδρών που είναι στο 23,3%. Και βεβαίως αμείβονται με το 78% των αμοιβών των ανδρών.
Η βία, επίσης, είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί. Γι’ αυτό ιδρύουμε τελευταία τους συμβουλευτικούς σταθμούς και τους ξενώνες φιλοξενίας.
ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
Αν δούμε το θέμα και με αριθμούς, η συρρίκνωση του μόνου μηχανισμού, όπως είπατε και εσείς, για την ισότητα των φύλων στη χώρα μας ουσιαστικά καταργεί της σχετικές πολιτικές. Και τι όφελος έχουμε; Έχουμε όφελος 50.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ το χρόνο, ενώ χάνουμε τόσα άλλα πολύ σημαντικά πράγματα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr