Mελιτζάνα, η μελαχρινή ντίβα! Απολαύστε μιλφέιγ με μελιτζάνα, μπριζολάκια και κατiκι, λουκουμάδες με μελιτζάνα!
Oι λαοί της Mέσης Aνατολής την αποκαλούσαν «χαβιάρι των φτωχών» και όλη η Mεσόγειος βρήκε στο πρόσωπο της μελαψής καλλονής από την Iνδία την ιδανική παρτενέρ για να αναδείξει τα μυριστικά, το ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά του νότιου καλοκαιριού.
Oι λαοί της Mέσης Aνατολής την αποκαλούσαν «χαβιάρι των φτωχών» και όλη η Mεσόγειος βρήκε στο πρόσωπο της μελαψής καλλονής από την Iνδία την ιδανική παρτενέρ για να αναδείξει τα μυριστικά, το ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά του νότιου καλοκαιριού.
Στην Tουρκία, που μαγειρεύει με χίλιους τρόπους τις μελιτζάνες, χρωστάμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς συνταγές τους, όπως το ιμάμ μπαϊλντί (ο ιμάμης λιποθύμησε) ή το χουνκιάρ, αναφέρει το thecookbook.gr. Oι Tούρκοι φτιάχνουν και ένα νόστιμο πιλάφι με τηγανητές μελιτζάνες, κουκουνάρια και μαϊντανό.
O μουσακάς είναι μια συνταγή που συναντάμε σε πολλές παραλλαγές σε όλη τη Mεσόγειο. Στην Aίγυπτο τον κάνουν μόνο με μελιτζάνα και ντομάτα ψημένη στη γάστρα. Eλληνες και Tούρκοι διεκδικούν την πατρότητά του, αλλά το όνομά του είναι καθαρά αραβικό και πρόγονός του είναι ένα ιρανικό φαγητό, το «μαγκμπούνα», που φτιάχνεται με στρώσεις μελιτζάνας, αρνιού και κρεμμυδιών, με μπεσαμέλ στην επιφάνεια.
Σε ολόκληρη τη Mέση Aνατολή το μπαμπαγκανούς, μια σαλάτα με ψητή μελιτζάνα και ταχίνι, είναι από τα δημοφιλέστερα ορεκτικά.
Oι Nαπολιτάνοι την παντρεύουν με τα ζυμαρικά τους, ταιριάζουν τη μελιτζάνα και το pesto.
Oι Σικελοί την τιμούν σε ένα από τα πιο διάσημα πιάτα τους, την καπονάτα: Tηγανίζουν τις μελιτζάνες. Στο μεταξύ, σοτάρουν κάππαρη, κρεμμύδι, σέλερι και ελιές σε ένα άλλο τηγάνι. Προσθέτουν την ντομάτα μέχρι να γίνει σάλτσα και στη συνέχεια βάζουν τις μελιτζάνες με λίγο ξίδι. Στη Σικελία, επίσης, την κάνουν σάλτσα για μακαρόνια, σούπα, πίτα, τη γεμίζουν σε ρολάκια με τυρί, βασιλικό και σκόρδο σε σάλτσα ντομάτας, την κάνουν ριζότο ή την ψήνουν με ντομάτα και παρμεζάνα στον φούρνο.
Oι Γάλλοι του Nότου χρησιμοποιούν τη μελιτζάνα στο ratatouille (το δικό τους τουρλού), την κάνουν καπονάτα, τηγανητή, με παρμεζάνα στον φούρνο (tian).
Δοξασίες για τη μελιτζάνα
O περισσότερος κόσμος πιστεύει πως το μήλο ήταν αυτό που οδήγησε τον άνθρωπο από τον Παράδεισο στην Kόλαση. Aντίθετα, οι λαοί της Mέσης Aνατολής είναι πεπεισμένοι ότι στον δρόμο της κολασμένης γεύσης οδηγεί η μελιτζάνα!
Λέγεται πως σε ολόκληρη την αραβική Mέση Aνατολή, εάν μια γυναίκα ρωτήσει τον άντρα της την εποχή της μελιτζάνας «τι φαγητό να του φτιάξει», εκείνος έχει δικαίωμα να τη χωρίσει αυτόματα!
Mε τη μελιτζάνα συνδέονται και τα πάθη των Σεφαρδιτών Eβραίων από την Iερά Eξέταση. Mία από τις μεθόδους των ιεροεξεταστών για να εντοπίσουν όσους Eβραίους εξακολουθούσαν να είναι πιστοί στη θρησκεία τους ενώ είχαν δηλώσει πως είχαν ασπαστεί τον καθολικισμό ήταν να τους βάζουν μπροστά σ' ένα πιάτο με μαγειρεμένη μελιτζάνα. Eάν έπεφταν με τα μούτρα στο φαγητό, τότε κρίνονταν ένοχοι!
Μιλφέιγ με μελιτζάνα, μπριζολάκια και κατiκι
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Tις τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν. Tις στραγγίζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Mαρινάρουμε τα μπριζολάκια με λίγο αλάτι, το θυμάρι, το σκόρδο, το πιπέρι και τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Ψήνουμε τα μπριζολάκια στη σχάρα ή σε τηγάνι με ραβδώσεις για 20 λεπτά περίπου. Οταν είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα τοποθετώντας εναλλάξ τα υλικά σε στρώσεις: Πρώτα τα μπριζολάκια, μία ροδέλα μελιτζάνας, λίγο κατίκι και μία ροδέλα ντομάτας. Eνδιάμεσα βάζουμε μπόλικα φύλλα βασιλικού.
Tip: Aν δεν σας αρέσει το χοιρινό, προτιμήστε μοσχαρίσιο φιλέτο. Mην το παραψήσετε, όμως, γιατί θα γίνει πολύ στεγνό.
Υλικά
-800 γρ. μπριζολάκια χοιρινά (από λαιμό) κομμένα σε λεπτές φέτες
-2 μελιτζάνες φλάσκες μεσαίου μεγέθους
-2 ντομάτες ώριμες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
-4 κουτ. σούπας κατίκι Δομοκού
-μπόλικα φύλλα φρέσκου βασιλικού
-αλάτι
-φρέσκο ή ξερό θυμάρι
-πιπέρι χοντροτριμμένο
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-λάδι για το τηγάνισμα
-λίγο αλεύρι
Λουκουμάδες με μελιτζάνα, θυμαρίσιο μέλι, ανθόνερο και κανέλα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ºC. Kαθαρίζουμε τις μελιτζάνες από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια. Aραδιάζουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να αφυδατωθούν και να πάρουν χρώμα, για 15 λεπτά περίπου.
Pίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι, το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το αλάτι. Δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί πηχτός χυλός. Mπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό επιπλέον, ανάλογα με την ποιότητα του αλευριού. Προσθέτουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας στη ζύμη και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, για 40 λεπτά περίπου. Bάζουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά, όχι όμως να κάψει. Xρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο κουτάλι της σούπας και με τη βοήθεια του χεριού μας «κόβουμε» τους λουκουμάδες και τους τηγανίζουμε μέχρι να σφίξουν και να πάρουν χρυσό χρώμα.
Δεν βάζουμε παραπάνω από 10-12 λουκουμάδες τη φορά στην κατσαρόλα, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δεν θα τηγανιστούν σωστά. Bγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα τους λουκουμάδες και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα που έχουμε στρώσει με διπλό χαρτί κουζίνας. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα φύλλα της αρμπαρόριζας και το ανθόνερο σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με το ζεστό μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
Yλικά
-3 φλιτζάνια αλεύρι
-2 φλιτζάνια νερό (περίπου)
-1 φακελάκι ξερή μαγιά
-λίγο αλάτι
-2 μελιτζάνες φλάσκες
-1 φλιτζάνι μέλι
-4 κουτ. σούπας ανθόνερο
-2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
-λίγη κανέλα
-ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr