Η Aργυρώ μαγειρεύει σήμερα κυκλαδίτικη φρουταλιά με μυρωδάτες πατάτες αλλά και μελιτίνια για να σας αγαπούν όλοι!
Είναι το γρηγορότερο και νοστιμότερο φαγητό που μπορείτε να ετοιμάσετε. Εμείς, στα νησιά, έχουμε τις φρουτάλιες στο εβδομαδιαίο μενού, κάνοντας πάρα πολλές παραλλαγές στις γεμίσεις τους. Αυτή που σας δίνω είναι η αγαπημένη µου.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις πατάτες, να μελώσουν (όχι να κάνουν κρούστα), για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λεπτές φέτες κολοκυθιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3΄-4΄. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα, να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο. Στο τέλος προσθέτουμε και το γάλα. Περιχύνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια µε το μείγμα των αυγών. Ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε µε καπάκι το τηγάνι. Αφήνουμε τη φρουτάλια να ψηθεί για 5΄. Με προσοχή την αναποδογυρίζουμε µε το καπάκι ή µε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3΄-4΄. Αδειάζουμε τη φρουτάλια σε πιατέλα και την κόβουμε σε τρίγωνα. Σερβίρουμε µε ντοµατοσαλάτα και φέτα.
Extra tips επιτυχίας:
- Το γάλα στη φρουτάλια δίνει υγρασία και την κάνει αφράτη.
- Δεν ψήνουμε την φρουτάλια σε δυνατή φωτιά για να προλάβει να ψηθεί μέχρι μέσα.
- Με το βράσιμο της πατάτας, αποφεύγουμε να τραβήξουν-ρουφήξουν λάδι
Υλικά συνταγής
- 6 αυγά
- 3 βρασμένες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 3 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/3 φλ. τσαγ. φρέσκο γάλα
- 1/2 φλ. τσαγ. τρίμματα φέτας ή ανθότυρου
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- λίγος άνηθος ψιλοκομμένο
Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με κουτάλι ή στο μίξερ. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε σε κομματάκια τη μαργαρίνη και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα (τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος). Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Με κουπ πατ ή με ροδάκι κόβουμε δίσκους ζύμης 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Τα ψήνουμε στους 180οC για 25΄, να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Υλικά συνταγής
- 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γραμμ μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γραμμ γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Για τη γέμιση:
- 600γρ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη
- 1/2 φλ. τσαγιού θυμαρίσιο μέλι
- 1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά
- 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
- 2 αυγά
- 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
- λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr