Φτιάχνω Σουβλάκια από το Α στο Ω - Μαρινάρω, κόβω, ψήνω, συνδυάζω σωστά!
Μυστικά, συμβουλές, οδηγίες, κόλπα και λαχταριστές συνταγές για την αγαπημένη μας λιχουδιά.
Μυστικά, συμβουλές, οδηγίες, κόλπα και λαχταριστές συνταγές για την αγαπημένη μας λιχουδιά.
Ο gastronomos.gr σας προτείνει:
Σουβλάκια κοτόπουλου με κάρι
Υλικά
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
1 κουτ. σούπας κάρι
1 κοφτή κουτ. σούπας μαυροκούκι (μαυροσούσαμο) ή άσπρο σουσάμι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
350 γρ. φρέσκα μανιτάρια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, πλυμένα και ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
λίγα φύλλα μαϊντανού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
120 ml ελαιόλαδο
χυμός από 2 μέτρια λεμόνια
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1/2 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
2 - 3 στήμονες σαφράν
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Μαγείρεμα 10΄-15΄
Διαδικασία Λαδολέμονο: Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για το λαδολέμονο και το κρατάμε σε ένα μπολ.
Κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200° C. Κόβουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε όσο το δυνατόν πιο ισομεγέθεις κύβους, τους βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας από το λαδολέμονο, το κάρι, το μαυροκούκι ή το σουσάμι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα κομμάτια σε ένα λαδωμένο ταψί ή τα περνάμε σε καλαμάκια για σουβλάκι και τα ψήνουμε για 10 - 15 λεπτά περίπου.
Σαλάτα: Παράλληλα, καθαρίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα, για να απομακρύνουμε τα χώματα, και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σαλάτα και 4 - 5 κουταλιές της σούπας από το λαδολέμονο και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα: Μοιράζουμε το κοτόπουλο στα πιάτα και συνοδεύουμε με τη μανιταροσαλάτα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.
Σουβλάκια χοιρινά με θυμάρι και μέλι
Υλικά
800 γρ. χοιρινό ψαχνό από μπούτι, κομμένο σε μικρούς κύβους για σουβλάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα καρέ
1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά, καυτερή ή καπνιστή
1 κοφτή κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο (ταιριάζει και το δεντρολίβανο)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο περίπου 15΄
Διαδικασία Περνάμε σε σουβλάκια τους κύβους του κρέατος εναλλάξ με κομμάτια κρεμμυδιού. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το μέλι, το λάδι, το ξύσμα λεμονιού, την πάπρικα και αλατοπίπερο. Αλείφουμε τα σουβλάκια με αυτό το μείγμα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο γκριλ, σε ένα από τα ψηλά ράφια, για περίπου 15 λεπτά συνολικά (3-4 λεπτά από κάθε πλευρά). Σε χαμηλότερο ράφι βάζουμε ένα ταψί με λίγο νερό για πέφτουν εκεί τα υγρά του ψησίματος και να μην καπνίσει ο φούρνος. Ελέγχουμε αν έγιναν κόβοντας ένα μικρό κομμάτι κρέατος – πρέπει να μην υπάρχει ίχνος αίματος στο εσωτερικό του. Αν δεν έχει γίνει, τα κατεβάζουμε μια σκάλα και τα ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά επιπλέον, προσέχοντας να μη μαυρίσουν. Μόλις τα ξεφουρνίσουμε, τα πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.
Συνοδεύουμε με Ρύζι ή απλή πατατοσαλάτα με λάδι, κάππαρη και μαϊντανό. Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε μια πλούσια πράσινη σαλάτα με άνηθο και λαδόξιδο.
Αρνίσια σουβλάκια με κόλιανδρο και λεμόνι
Άναψε τα κάρβουνα, άναψε το γκριλ, παίζει σουβλάκι τούτο το σου-κού.
Υλικά
1 κιλό αρνίσιο κρέας, από σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μπουκιές περίπου 2,5 εκ.
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
χυμός+ξύσμα από 1 μεγάλο, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, φρεσκοκοπανισμένος
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση πράσινο, χοντροτριμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή τουλάχιστον 2 ώρες Ψήσιμο 30΄
Διαδικασία Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το λάδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το δεντρολίβανο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά και βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Ανακατεύουμε ώστε να βραχούν καλά με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε να το αφήσουμε μέχρι και 1 ημέρα). Aν είμαστε στο σπίτι, φροντίζουμε να ανακατέψουμε το κρέας 1-2 φορές μέσα στο μπολ, για να μαριναριστεί καλύτερα από όλες τις πλευρές.
Στραγγίζουμε το κρέας (δεν χρειάζεται να το σκουπίσουμε) και το περνάμε εναλλάξ με τα κομμάτια του κρεμμυδιού σε σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά. Τα ψήνουμε, σε δυνατή φωτιά στην αρχή, τη χαμηλώνουμε στη συνέχεια και κάνουμε συχνά γυρίσματα. Δες τη βασική συμβουλή για το ψήσιμο των σουβλακιών, πατώντας εδώ. Οι χρόνοι ψησίματος είναι οι εξής:
Στη σχάρα: Σε θράκα δυνατή στην αρχή, χαμηλότερη στη συνέχεια, για 20-22 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς να στεγνώσουν.
Σε ψησταριά αερίου: Αρχικά στους 300 βαθμούς και στη συνέχεια στους 250, για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς να στεγνώσουν.
Στο γκριλ: Αρχικά στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς, για 20-22 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, χωρίς να στεγνώσουν.
Σουβλάκια κοτόπουλου με πορτοκάλι, μέλι και πάπρικα
Άναψε το γκριλ, βάλε τις μπίρες να παγώνουν, φτιάξε και μια ωραία σαλάτα. Έχουμε souvlaki party...
Υλικά
800 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές (περίπου 2,5 εκ.)
60 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 πορτοκάλι
χυμός από 1/2 λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
2 κουτ. γλυκού θρούμπι ή θυμάρι ξερό, τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά της αρεσκείας μας
αλατοπίπερο
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 30΄ Ψήσιμο 12΄-15΄
Διαδικασία Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι, το χυμό λεμονιού, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το θυμάρι ή το θρούμπι, την πάπρικα και το σκόρδο. Βάζουμε μέσα στο μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη (εκτός ψυγείου) να μαριναριστεί για περίπου 30 λεπτά. Ιδανικά, το μαρινάρουμε γύρω στις 2-3 ώρες, όμως σε αυτήν την περίπτωση θα βάλουμε το μπολ στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το γκριλ . Στραγγίζουμε ελαφρώς τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα περνάμε σε σουβλάκια. Ψήνουμε στην πιο ψηλή σκάλα για περίπου 12-15 λεπτά, γυρνώντάς τα από όλες τις πλευρές. Ελέγχουμε αν έγιναν, κόβοντας ένα κομμάτι: πρέπει να μην είναι ροζ στο εσωτερικό του. Αν είναι, ψήνουμε για λίγο ακόμη. Τα βγάζουμε, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύουμε με ζεστές αραβικές πίτες και γιαούρτι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr