Μακώ, Νάκυ, Κέλλυ, Ελένη, Αλέκα: Οι οκτώ παρουσιάστριες στα πρώτα βήματα της ελληνικής τηλεόρασης

Και οι οκτώ παρουσιάστριες ήταν οι πρώτες κυρίες που εκφωνούσαν το πρόγραμμα της ημέρας στην ελληνική τηλεόραση από το 1960 έως το 1986. Άγνωστες για τους νεώτερους, αγαπημένες για τους παλιότερους.

Και οι οκτώ παρουσιάστριες ήταν οι πρώτες κυρίες που εκφωνούσαν το πρόγραμμα της ημέρας στην ελληνική τηλεόραση από το 1960 έως το 1986. Άγνωστες για τους νεώτερους, αγαπημένες για τους παλιότερους.



Όπως γράφει το entertainment.in.gr, ήταν οι πρώτες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης. Με άψογη παρουσία, ταγιεράκι, φίνο, κρεπαρισμένο μαλλί με μπόλικη λακ, και πολλά προσόντα.

Έλσα Παπαστεργίου - η πρωτάρα



Η πρώτη παρουσιάστρια της Eλληνικής τηλεόρασης, ήταν η Έλσα Παπαστεργίου. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ. Είχε εκλεγεί δύο φορές δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Διετέλεσε επί οκταετία γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πανοράματος και το ίδιο χρονικό διάστημα άσκησε καθήκοντα αντιδημάρχου Πολιτισμού στον ίδιο δήμο. Για 25 χρόνια υπήρξε συνεργάτης στην εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς", ήταν τακτική συνεργάτης της τηλεόρασης της ΕΤ3, του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΝΤ1 και τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό FM100.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Στάθη Βαλούκου, με τίτλο η "Ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης" που εκδόθηκε το 2008, ήταν η εκφωνήτρια των πρώτων εκπομπών και επιλέχτηκε ως υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, επειδή κρίθηκε για τα δεδομένα της εποχής πως είχε την καλύτερη σκηνική παρουσία και άρθρωση..."
Τα πρώτα της λόγια ήταν "Εδώ ο Πρώτος Πειραματικός Σταθμός Τηλεοράσεως Ελλάδος.
Στο στούντιο εισέρχεται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής" η Έλσα Παπαστεργίου έγραψε μία ιστορική στιγμή στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης.

Ελένη Κυπραίου - η πρώτη "επίσημη"



Η ηθοποιός-δημοσιογράφος Ελένη Κυπραίου ήταν η πρώτη "επίσημη" διδάξασα. Το πρόσωπό της ήταν το πρώτο που κατέγραψε η κάμερα του ΕΙΡ στην ιστορική επίσημη πρεμιέρα των πειραματικών εκπομπών τηλεόρασης την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 1966.
Με τα λόγια “Καλησπέρα σας. Από σήμερα το Εθνικόν Ιδρυμα Ραδιοφωνίας καθιερώνει το νέο του βραδυνό ωράριο για τις τεχνικές δοκιμές του Πειραματικού πομπού τηλεοράσεως…”, η Ελένη Κυπραίου έμεινε για πάντα στην ιστορία της Ελληνικής τηλεόρασης.
Δυστυχώς, προφανώς δε σώζεται το βίντεο της πρώτης εκπομπής, καθώς η ΕΡΤ έχει ξαναγυρίσει την πρώτη εκφώνηση προγράμματος με την Ελένη Κυπραίου κάποια χρόνια αργότερα (στα πλαίσια της εκπομπής-αφιέρωμα "Έτσι ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια..." το 1980 - αυτά συμβαίνουν μόνο στην ΕΡΤ!).
Αυτή η "αναπαράσταση" της πρώτης εκπομπής σώζεται από την ΕΡΤ και προβλήθηκε στην πρώτη εκπομπή του "Σε χρόνο TV" το 2005, στην οποία η κα Κυπραίου ήταν και καλεσμένη στο στούντιο.

Οι πρώτες τηλεπαρουσιάστριες του ΕΙΡ την περίοδο 1966-1970.

Αλέκα Μαβίλη - τραγουδίστρια, ηθοποιός και παρουσιάστρια



Η Αλέκα Μαβίλη γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1944. Είχε διακριθεί σαν τραγουδίστρια και σαν ηθοποιός. Έπαιξε σε αρκετές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, όπως και σε τηλεοπτικές σειρές όπως: "Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο", "Το Σπίτι με τον Φοίνικα". Από το 1966 ήταν παρουσιάστρια του προγράμματος της ΕΙΡ.

Σόνια Ζωίδου - η Σταρ Ελλάς



Η Σόνια Ζωίδου είναι Ελληνίδα ηθοποιός, η οποία έγινε διάσημη έπειτα από την στέψη της στο διαγωνισμό ομορφιάς Σταρ Ελλάς το 1955. Κατάγεται από την Κομοτηνή και υπήρξε μία από τις πρώτες "Σταρ Ελλάς" στην ιστορία του θεσμού και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος το 1955. Υπήρξε για μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάστρια του προγράμματος στην ελληνική τηλεόραση, μετά από σχετικό διαγωνισμό της ΕΙΡ για πρόσληψη τηλεπαρουσιαστρών.
Αργότερα αποχώρησε από τον καλλιτεχνικό χώρο για προσωπικούς λόγους και το 1970 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Βασίλη Κουράκο. Σήμερα ζει στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, μαζί με το σύζυγό της και τον γιο της
προκήρυξε διαγωνισμό για τη πρόσληψη τηλεπαρουσιαστριών, όπου έλαβαν μέρος περίπου 800 κοπέλες.


Νάκυ Αγάθου - η αισθησιακή και σέξυ



Η Νάκυ ή αλλιώς Αικατερίνη Αγάθου-Μιχαλοπούλου είναι παλιά παρουσιάστρια, από τις πρώτες και τις δημοφιλέστερες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Από το 1967 ως το 1988 παρουσίαζε το πρόγραμμα στην κρατική τηλεόραση. Ήταν η μοναδική παρουσιάστρια που ο αισθησιασμός που εξέπεμπε έμεινε στην ιστορία. Ο τρόπος με τον όποίο ενημέρωνε για το πρόγραμμα ήταν το κάτι άλλο, με προκλητικό και άκρως θηλυκό στυλ.
Ελάμβανε χιλιάδες ερωτικά γράμματα από θαυμαστές της, που οι περισσότεροι της έκαναν πρόταση γάμου.
Κατάγεται από την Κέρκυρα. Γεννήθηκε γύρω στη δεκαετία του 1940. Ξεκίνησε να προλογίζει το πρόγραμμα της τηλεόρασης το 1967 και τον Απρίλιο του 1969 ψηφίστηκε σε διαγωνισμό από την Ελληνική Εταιρία Προγραμμάτων Τηλεόρασης του Σπύρου Σπυρίδου, ως η δημοφιλέστερη παρουσιάστρια.
Ολόκληρη τη δεκαετία του 1970, όπως και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 παρουσίαζε τις εκπομπές που επρόκειτο να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές στο ΕΙΡΤ και μετέπειτα την ΕΡΤ και ΕΤ-1.
Το 1977 και το 1983 ήταν εκφωνήτρια (εκφωνούσε τις ψήφους της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες κατά την ψηφοφορία στο διαγωνισμό) στην συμμετοχή της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision.
Έλαβε επίσης μέρος στην επιθεώρηση του Χάρυ Κλυν "Χάρυ Κλυν και πάσης Ελλάδος" και υποδύθηκε τον εαυτό της στην ταινία του ίδιου ηθοποιού "Made in Greece" το 1987.
Έκτοτε αποσύρθηκε στην ιδιωτική ζωή, με εξαίρεση το 1996, οπότε ήταν υποψήφια βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη στην Α΄ Αθηνών, λαμβάνοντας 1.137 ψήφους.

Μακώ Γεωργιάδου - η γλωσσομαθής



Το 1970 έγινε η πρώτη εκφωνήτρια της μετάδοσης του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision για την Ελλάδα. Η Γεωργιάδου καθιερώθηκε με τη γνώριμη φωνή της στη μετάδοση του διαγωνισμού για λογαριασμό της ΕΡΤ για τα επόμενα 16 χρόνια, ως το 1986, ενώ την επόμενη χρονιά αντικαταστάθηκε από τη Δάφνη Μπόκοτα. Η αντικατάστασή της έγινε, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, επειδή ζήτησε να πάρει το ποσό των 100.000 δραχμών για τα πρόσθετα έξοδα του ταξιδιού. Μέχρι το 1976, ο σχολιασμός του διαγωνισμού γινόταν από το στούντιο της ΕΡΤ, ενώ τα επόμενα χρόνια η παρουσιάστρια ταξίδευε στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη για την επιτόπου ζωντανή μετάδοση. Από το 1985 μέχρι το 1987 παρουσίασε (ως παρουσιάστρια επί σκηνής) το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 1992 από καρκίνο, σε ηλικία 46 ετών.

Κέλλυ Σακκάκου - η χαμογελαστή



Η Κέλλυ Σακάκου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Εκεί ήταν και το πατρικό της. Πέρασε όμορφα παιδικά χρόνια ως μοναχοπαίδι. Ήταν αριστούχος στην «Ευαγγελική Σχολή» της Νέας Σμύρνης και ήθελε να περάσει στη Φιλοσοφική με σκοπό να γίνει φιλόλογος. Την τελευταία όμως στιγμή άλλαξαν τα σχέδιά της με μία παράσταση, όπου παρουσίασαν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και εκείνη πήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η ερμηνεία τής άρεσε πάρα πολύ που οι καθηγητές της τής πρότειναν να γίνει ηθοποιός. Ήταν εκείνη μάλιστα η παρότρυνση που την έκανε να πάει στη σχολή «Κατσέλη», η οποία έβγαλε πολλούς και σημαντικούς ηθοποιούς. Αποφοίτησε σκοπεύοντας να γίνει ηθοποιός, όμως, τελικά, τα σχέδιά της άλλαξαν.
Η Κέλλυ Σακάκου δήλωσε συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό για τηλεπαρουσιάστριες στην ΕΡΤ. Την πίεσε λίγο και η μητέρα της στο να κάνει αίτηση. Είχε κάνει τότε και μια φίλη της αίτηση.
Έτσι, ένα βράδυ πήγε στον οδό Ρηγίλλης, στο κτήριο της ΕΡΤ. Μπαίνοντας, συνάντησε έναν κύριο, ο οποίος την ρώτησε το λόγο της επίσκεψής της κι εκείνη του εξήγησε όμως άκουσε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είχε λήξει την προηγούμενη ημέρα.
Τον παρακάλεσε όμως να την αφήσει να κάνει αίτηση κι εκείνος δέχτηκε, λέγοντάς της ότι θα βάλει χθεσινή ημερομηνία και έτσι ήταν η τελευταία που έδωσε την αίτηση.
Από τις περίπου οκτακόσιες κοπέλες, επελέγησαν οι πέντε.
Ήταν μία από αυτές και έτσι κάπως άρχισε η πολυετής καριέρα της.

Ρίτα Ασημακοπούλου - η σοβαρή



Μια από τις γοητευτικότερες παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης, προσωποποίηση της κομψότητας, άκρως καλλιεργημένη και απαράμμιλη φινέτσα "έγραψε" όσο λίγες στο γυαλί.
στα τέλη της δεκαετίας του '80.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τα κοινά μέσα από τις δραστηριότητες του δήμου Πεντέλης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr