Tα λατρεύουν όλοι: Τα Σπιτικά τυροπιτάκια κουρού μας δείχνει στο βίντεο Άκης Πετρετζίκης

Φτιάξτε τα δικά σας σπιτικά τυροπιτάκια ακολουθώντας τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη.

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη ζύμη

425 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

175 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

150 γρ. σπορέλαιο

50 γρ. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

½ κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.σ. ξίδι

σουσάμι για πασπάλισμα

1 κρόκο για άλειμμα

Για τη γέμιση

230 γρ. φέτα

1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο

πιπέρι

1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

 



Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε το ξίδι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να δέσει το μείγμα. Μόλις αρχίσει να δημιουργείται το ζυμάρι συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα και την σπάμε με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, το γιαούρτι για να δέσει η γέμισή μας και ανακατεύουμε.

Για τη συναρμολόγηση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. 

Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και τη ζυμώνουμε για πολύ λίγο για να μην βγάλει λάδι.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε 16 ίσια κομμάτια.

Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας και τοποθετούμε πάνω ένα κομμάτι από τη ζύμη.

Το ανοίγουμε με τα χέρια μας και στη συνέχεια με τον πλάστη μέχρι να φτάσει σε διάμετρο 10-13 εκ.

Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο και αλείφουμε με νερό τη ζύμη περιμετρικά για να κολλήσει.

Κλείνουμε τη ζύμη με τη βοήθεια της λαδόκολλας και πιέζουμε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να κλείσει και να σχηματιστεί ένα πιτάκι.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση.

Μεταφέρουμε όλα τα πιτάκια σε δύο ταψάκια που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε όλα τα πιτάκια με έναν κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική…

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr