Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δείχνει βήμα - βήμα πως να φτιάξουμε Χριστουγεννιάτικο stollen με πάστα αμυγδάλου
Το stollen είναι μια αυθεντική Χριστουγεννιάτικη συνταγή από τη Γερμανία.
Υλικά Συνταγής
1 φακελάκι μαγιά
160 γραμ. χλιαρό γάλα
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
80 γραμ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. κοφτό αλάτι
1/2 κ.γλ. κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
100 γραμ. βούτυρο μαλακό
350 γραμ. αλεύρι σκληρό ή για όλες χρήσεις
λίγο λιωμένο βούτυρο
λίγη ζάχαρη άχνη για άχνισμα
Για τη γέμιση
λίγο ρούμι ή κονιάκ
100 γραμ. ανάμεικτα μαύρη-ξάνθη σταφίδα και κράνμπερι
150 γραμ. κόντιτα (γλασέ κίτρινα φρούτα ψιλοκομμένα) ανάμεικτα με κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα
κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα
Για την πάστα αμυγδάλου
200 γραμ. αμυγδαλόψιχα
200 γραμ. ψιλή ζάχαρη
3-4 κ.σ. νερό ή λίγο ανθόνερο αραιωμένο με νερό
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το χριστουγεννιάτικο γλυκό stollen (στόλεν), ζεσταίνουμε σε μπρίκι λίγο ρούμι ή κονιάκ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και τα κράνμπερι. Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη. Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη. Ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10′ να αφρίσει η επιφάνεια και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε βουναλάκι πάνω στον πάγκο μας. Κάνουμε λακκούβα. Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο, τη μαγιά, λίγο από το ζεστό γάλα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
Με πιρούνι ή με τα δάχτυλα κάνουμε κυκλάκια ώστε να πάρουμε μέσα στα υλικά το αλεύρι ανακατεύοντας τα συγχρόνως.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ζυμώνοντας και αφού ενωθούν τα υλικά ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ώστε να μαζευτεί η ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική, απαλή κι ελαφρά κολλώδης.
Την κάνουμε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′. Την πατάμε στον πάγκο να ανοίξει σε χοντρό φύλλο με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τα στεγνά φρούτα.
Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη να πάρει μέσα της όλα τα υλικά.
Τη βάζουμε πάλι σε μπολ κι αφήνουμε σκεπασμένη για 30′ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει ελαφρά. Τη βάζουμε στον πάγκο με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, αφήνοντας την περίμετρο λίγο πιο χοντρή καθώς και το μισό φύλλο λίγο πιο παχύ από το άλλο μισό.
Στο λεπτότερο φύλλο ακουμπάμε το ρολό πάστα αμυγδάλου. Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια σοκολάτας. Γυρίζουμε το χοντρό φύλλο επάνω στην πάστα αμυγδάλου. Φροντίζουμε να μείνει λίγο κενό εκεί που ενώνουν τα φύλλα, το πάνω και το κάτω.
Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 40′.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10′. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40′ περίπου. Να ροδίσει ωραία. Όπως το βγάζουμε ζεστό το αλείφουμε ολόγυρα και πάνω και κάτω με λιωμένο βούτυρο.
Το αχνίζουμε με μπόλικη άχνη. Το stollen το φτιάχνουμε αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αφού το αχνίσουμε το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Έτσι γίνεται 10 φορές πιο νόστιμο κι αποκτάει υφή μαλακού μπισκότου.
Για την πάστα αμυγδάλου
Πάστα αμυγδάλου – marzipan μπορείτε να βρείτε έτοιμη στο εμπόριο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ καθώς και σε καταστήματα με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς. Για μια απλή παρασκευή στο σπίτι, βάζουμε στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό να γίνει ζύμη.
Πλάθουμε σε ρολό σαν λουκάνικο και συντηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 2-3 ημέρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Αν θέλουμε προσθέτουμε στην πάστα αμυγδάλου, κρόκο αυγού και λίγο μαλακό βούτυρο για πιο πλούσια γεύση.
Ενίοτε το marzipan αρωματίζουμε με λίγο ξύσμα ή σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλου δίνοντας του πιο έντονη γεύση.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr