Κορωνοϊός - Ελλάδα: 27 νεκροί, 71 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 892 συνολικά

26 οι νεκροί από τον κορωνοιό....

Η διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στην αρχή της μάχης όσον αφορά τον κορονοϊό στη χώρα μας έκανε απόψε στην τακτική ενημέρωσή του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας και Ισπανίας αν τα μέτρα αρθούν, θα δούμε παρόμοια εικόνα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Θα ήταν καταστροφική τώρα η άρση των περιοριστικών μέτρων».

Ο κος Τσιόδρας είπε ότι δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά εξήγησε ότι είμαστε ακόμα στην έναρξη της μάχης με τον ιό. Μια μάχη που θα έχει τις λιγότερες απώλειες αν «ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού».

Όπως ανέφερε « δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας»

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Η εκτίμηση είναι ότι απουσία μέτρων ο κορονοϊός θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα και αυτό ήδη φαίνεται από την εικόνα που έχουμε στην Ιταλία και στην Ισπανία όπου τα πράγματα είναι πολύ άσχημα». Αναφερόμενος στη Μεγάλη Βρεττανία είπε ότι σε 14 ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 10 φορές.

Στους 26 οι θάνατοι

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας, τόνισε ότι καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στους 26.Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν από χθες μέχρι σήμερα, είναι 71 και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα, φτάνει πλέον τα 892.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται συνολικά 57 πολίτες από τους οποίους οι 54 είναι διασωληνωμένοι. Οι ασθενείς που έχουν λάβει ήδη εξιτήριο είναι 42.

Σπάνια η περίπτωση του 42χρονου καθηγητή στην Κρήτη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σ.Τσιόδρας στην περίπτωση του 42χρονου Γερμανού καθηγητή που κατέληξε στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Όπως είπε πρόκειται για σπάνιο περιστατικό γνωστής επιπλοκής όσον αφορά τον κορονοϊό. «Εμφάνισε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα γνωρίζουμε αυτή την επιπλοκή που κάνει ο κορονοϊός και γι' αυτό χορηγούμε ειδική αντιπηκτική αγωγή» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για σπάνια επιπλοκή που δεν αφορά το μεγάλο ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται.

Μένουμε σπίτι με ήπια συμπτώματα αλλά με προσοχή

Όσον αφορά το «μένουμε σπίτι με ελαφρά συμπτώματα» ο κύριος Τσιόδρας υπεραμύνθηκε αυτής της τακτικής, τονίζοντας ότι «η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Πρόκειται για μία στρατηγική που προτείνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά συμπλήρωσε: «φυσικά και οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, ιδίως αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι ηλικιωμένοι» . Στην συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι με κορονοϊό εμφανίζουν ήπια νόσο, κατέληξε.

Ανοσία για 2 με 3 χρόνια όσοι αναπτύξουν αντισώματα

Ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε τέλος, στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον κορονοϊό και τα συμπτώματά του στο σπίτι, τονίζοντας ότι ελάχιστοι από αυτούς εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία. Μιλώντας για τα τεστ όπου δείχνουν εάν κάποιος έχει χτίσει ανοσία στον κορονοϊό, είπε ότι όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό, θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. «αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» κατέληξε.

Ν. Χαρδαλιάς: Η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα

Η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει ότι η αναγκαιότητα των νέων μέτρων είναι ξεκάθαρη για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνανθρώπων μας, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, επισήμανε επίσης και τόνισε πως οι έλεγχοι καραντίνας θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι έλεγχοι καραντίνας το επόμενο διάστημα θα είναι σαρωτικοί. Σε 92 πολίτες επιβλήθηκε πρόστιμο

Οι έλεγχοι καραντίνας το επόμενο διάστημα θα είναι σαρωτικοί σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και κάλεσε όσους εμπλέκονται στη διαδικασία απομόνωσης να είναι πλήρως συμμορφωμένοι με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Όπως είπε, 5.824 πολίτες- επαφές κρουσμάτων ή ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού- βρίσκονται σε κατ οίκον καραντίνα σε όλη τη χώρα. Έχουν ολοκληρώσει το 7ημερο ή 14ημερο απομόνωσής τους, 825 πολίτες. Συνολικά έχουν γίνει 1116 μέχρι σήμερα δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 πολίτες έχουν βρεθεί εκτός του σπιτιού τους με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 5000 ευρώ και να τους ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Ανέφερε επίσης ότι στο κάλεσμα εθελοντικής προσφοράς στο Σύστημα Υγείας έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα 8.785 επαγγελματίες υγείας και γενικά άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη φάση το σύστημα.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η ελληνική κοινωνία στο μεγαλύτερο μέρος της επιδεικνύει αξιέπαινη ωριμότητα και ψυχραιμία σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι ο κορονοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, ναι μεν οι ευπαθείς ομάδες είναι πιο ευάλωτες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι είμαστε ασφαλείς», τόνισε. Ο υφυπουργός πρόσθεσε, ότι «ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα, να νικήσουμε την πανδημία, είναι περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις μας».

Επανέλαβε ότι «όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα, όσο πιο πειθαρχημένα και με συνέπεια μείνουμε σπίτι μας τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα της καθημερινότητας που αφήσαμε πίσω».

Β. Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα

Υπάρχει σχέδιο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο για τον πολίτη που δεν έχει οικογενειακό γιατρό να μπορεί να απευθυνθεί σε δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Επίσης ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία και με τους Ιατρικούς Συλλόγους, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τηλεϊατρικής, όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση που έχουν συμπτώματα κορονοϊού.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα. Τόνισε, επίσης, ότι τα τεστ για κορονοϊό στις δημόσιες δομές γίνονται δωρεάν. «Το κράτος μεριμνά έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερα σημεία που ο πολίτης να μπορεί να κάνει το τεστ χωρίς επιβάρυνση και βεβαίως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου πάλι, εφόσον απαιτείται να γίνει τεστ, θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη. Η επιβάρυνσης θα αφορά τον ΕΟΠΥΥ».

Όσον αφορά τις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, είπε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν εγκριθεί και έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού. Ενώ αρχικά όπως είπε, είχε ανακοινωθεί η πρόσληψη 2000 επαγγελματιών υγείας, ήδη έχουν ξεπεραστεί οι 3.285 εγκρίσεις. Μέχρι σήμερα περισσότερα από 1700 άτομα έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη αυτή κατάσταση και βεβαίως να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα υγείας.

Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ, είπε ότι από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση το σύστημα είχε στη διάθεση του περισσότερες ΜΕΘ, διότι «ανοίξανε στα δημόσια νοσοκομεία ΜΕΘ που ήταν κλειστές και υπήρχε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, στην αρχή του χειμώνα που ξεκινούσε η εποχική γρίπη το υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να διατεθούν επιπλέον 80 κλίνες ΜΕΘ στο κόστος που μέχρι σήμερα πληρώνονταν αναφέρει το ΑΠΕ

Όταν ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα εξασφάλισε 55 κλίνες ΜΕΘ ώστε να απελευθερωθούν ΜΕΘ στο δημόσιο για να αντιμετωπίσουν αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως είπε ο υφυπουργός, προβλέφθηκε ένα επιπλέον κόστος το οποίο αφορά το μισθολογικό κόστος που έχουν οι ιδιωτικές μονάδες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην παροχή των υπηρεσιών υγείας. Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr