Πως αλλάζουν οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας καθώς μεγαλώνουμε; - Η μοναξιά & η κατάθλιψη
Κάθε εποχή της ζωής φέρνει αλλαγές και προσαρμογές στο σώμα σας
Η κατανόηση τους θα σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο των απαιτήσεων της διατροφής σας.
Μεταβολισμός: Κάθε χρόνο και όταν περνάμε την ηλικία των σαράντα, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνει, και συχνά γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι σωματικά. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την άσκηση για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους.
Αποδυναμωμένες αισθήσεις: Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να χάνουν την ευαισθησία στην αλμυρή και πικρή γεύση πρώτα, έτσι έχουν την τάση να βάζουν περισσότερο αλάτι το φαγητό. Χρησιμοποιήστε βότανα, μπαχαρικά, και ελαιόλαδο στη αντί για αλάτι.
Φάρμακα και ασθένειες: Ορισμένα προβλήματα υγείας ή φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όρεξη ή τη γεύση, οδηγώντας τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να καταναλώνουν πάρα πολλή ζάχαρη ή αλάτι.
Πέψη: Λόγω της επιβράδυνσης του πεπτικού συστήματος στους υπερήλικες , παράγετε λιγότερο σάλιο και γαστρικό οξύ, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα να επεξεργαστεί ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά : όπως Β12, Β6 και φολικό οξύ, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της νοητικής εγρήγορσης και της καλής κυκλοφορίας.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τη διατροφή
Η μοναξιά και η κατάθλιψη: Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που αισθάνονται μοναξιά και αποξένωση οδηγούνται είτε στην ανορεξία είτε στην υπερκατανάλωση τροφής. Tα οικογενειακά τραπέζια και τα τραπέζια με φίλους λειτουργούν αποτελεσματικά ως αντίδοτο στη μοναξιά τους .
Θάνατος ή διαζύγιο: Στις περιπτώσεις αυτές το μαγείρεμα δεν γίνεται με ενθουσιασμό . Αλλά το μαγείρεμα μπορεί να σας βοηθήσει να απασχολείται το μυαλό σας . Το κλειδί είναι να είστε δημιουργικοί στην παρασκευή γευμάτων που λειτουργούν προς όφελός σας.
Περιορισμένος προϋπολογισμός: Με τις σωστές συμβουλές και λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να απολαμβάνετε υγιεινά τρόφιμα με σχετικά φθηνό κόστος. Εάν κόψετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να μειώσετε αρκετά τον προϋπολογισμό σας και ταυτόχρονα να απολαμβάνετε πιο υγιεινά και καλύτερης ποιότητας τρόφιμα.
Υποσιτισμός
Ο υποσιτισμός είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την υγεία των ηλικιωμένων που προκαλεί την μειωμένη κατανάλωση τροφής, την μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, καθώς και την εμφάνιση πεπτικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση. Ο υποσιτισμός προκαλεί κόπωση, κατάθλιψη, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, αναιμία, αδυναμία και καρδιακά προβλήματα.
Για την πρόληψη του υποσιτισμού ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
- Σνακ μεταξύ των γευμάτων
- Φάτε με φίλους η οικογένεια όσο το δυνατόν περισσότερο
- Λάβετε βοήθεια για την παρασκευή τροφίμων
Απώλεια όρεξης
- Ελέγξτε με το γιατρό σας αν η απώλεια της όρεξης οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή, και αν το φάρμακο ή δοσολογία του μπορεί να αλλάξει.
- Δοκιμάστε φυσικά ενισχυτικά γεύσης: όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το ξύδι, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το τζίντζερ, και μπαχαρικά για να ενισχύσετε την όρεξή σας.
Δυσκολία στην μάσηση
- Κάντε το μάσημα πιο εύκολο με ένα smoothie με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι.
- Τρώτε λαχανικά στον ατμό και μαλακά τρόφιμα: όπως κουσκούς, ρύζι και γιαούρτι.
- Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η οδοντοστοιχία σας έχει τοποθετηθεί σωστά.
Ξηροστομία
- Πίνετε 8-10 ποτήρια νερό κάθε μέρα.
- Πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε μπουκιά φαγητού.
- Προσθέστε σάλτσες για να υγράνετε το φαγητό σας, σύμφωνα με το logodiatrofis.gr.
- Αποφύγετε τα εμπορικά στοματικά διαλύματα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr