Γιατί οι επιστήμονες ασχολούνται με τα γεννητικά όργανα του Φαραώ Τουταγχαμών; Μη γελάτε...
Αν και Φαραώ, ο μικρός Τουταγχαμών δεν έχει μείνει σε ησυχία από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το μουμιοποιημένο σώμα του το 1922. Τώρα οι επιστήμονες ασχολούνται με το πέος του. Δείτε γιατί.
Αν και Φαραώ, ο μικρός Τουταγχαμών δεν έχει μείνει σε ησυχία από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το μουμιοποιημένο σώμα του το 1922. Τώρα οι επιστήμονες ασχολούνται με το πέος του. Δείτε εδώ γιατί.
Ο Φαραώ Τουταγχαμών, πέρα από το γεγονός ότι ήταν ένας πολύ νεαρός και εντελώς Φαραώ, δεν είναι η πιο κοινή μούμια που έχει βρεθεί από την σκαπάνη των αρχαιολόγων στην Αίγυπτο. Από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκε από τον Howard Carter το 1922, επισημάνθηκε ο πολύ παράξενος τρόπος που είχε ταφεί: Η καρδιά του είχε αντικατασταθεί από ένα σκαραβαίο, τον είχαν καλύψει με έλαια μαύρου χρώματος και το πέος του, είχε μουμιοποιηθεί σε στύση. Για να μην συζητήσουμε το γεγονός ότι αυτό το «ενδιαφέρον» κομμάτι των γεννητικών του οργάνων έλειπε και βρέθηκε λίγο πιο πέρα από τα δώματα που βρέθηκε η σαρκοφάγος του. Η Αιγυπτιολόγος Salima Ikram, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καϊρου, ισχυρίζεται πως βρήκε τον λόγο για τον οποίο ο Φαραώ Τουταγχαμών, είχε υποστεί τόσο «περίεργα» για την εποχή έθιμα ταφής, διαφορετικά από κάθε άλλο Αιγύπτιο.
Όπως αναφέρεται στο Live Sicence:
Το μουμιοποιημένο πέος σε στύση και άλλες παράδοξες μέθοδοι ταφείς, δεν αποτελούν ατυχήματα κατά την διάρκεια της ταρίχευσης, δηλώνει η Ikram, αλλά συγκεκριμένη προσπάθεια ώστε ο νεαρός Τουταγχαμών, να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το θεό Όσιρι, τον θεό του κάτω κόσμου. Το πέος επικαλείται τις αναζωογοννητικές δυνάμεις του Όσιρι. Η καρδιά που λείπει από τη μούμια παραπέμπει στον μύθο ότι ο θεός τεμαχίστηκε από τον αδελφό του Σεθ και η καρδιά του θάφτηκε.
Η προσπάθεια των ταριχευτών να κάνουν μετά θάνατον τον Τουταγχαμών, να μοιάζει με τον Όσιρι, ήταν στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να ανατρέψουν μία θρησκευτική επανάσταση που είχε ξεκινήσει ο Φαραώ Ακενατέν, ο πατέρας του Τουταγχαμών.
Ο Ακενατέν, προσπάθησε ώστε η Αίγυπτος να εστιάσει την θρησκευτική της λατρεία στο πρόσωπο της θεότητας Ατέν, τον δίσκο του ήλιου και προχώρησε μέχρι και στην καταστροφή όλων των ειδώλων των άλλων θεών. Ο νεαρός Τουταγχαμών προσπάθησε να αναιρέσει αυτές τις αλλαγές και να επιστρέψει την Αίγυπτο στη λατρεία των παλαιών θεών.
Μπορεί η επιχειρηματολογία της Salima Ikram να βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα της θεωρίας, καθώς πρόκειται για συμπεράσματα από την μελέτη της εποχής και όχι κάποιες συγκεκριμένες αναφορές σε Αιγυπτιακά έγγραφα που να δικαιολογούν αυτή τη μέθοδο ταρίχευσης του νεαρού Φαραώ. Δεν παύει όμως να είναι ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Σχεδόν 100 χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου και της σαρκοφάγου του Φαραώ Τουταγχαμών, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους γύρω από την ταφή του, ακόμα κι αν οι αφορμές λαμβάνονται από… τα γεννητικά του όργανα.
Διαβάστε το αναλυτικότατο άρθρο του Live Science, εδώ. Αλλά και μία ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορούσε το "άφαντο" πέος του Φαραώ που είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου το 2010, εδώ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr