Ντίνα Νικολάου: Σπετζόπιτες με φέτα και τυρί κρέμα - μία λαχταριστή πρόταση
Σπετζάκια λένε στο Πήλιο, τις μικρές, καυτερές πιπερίτσες (από κει έχει πάρει το όνομά του το διάσημο σπετζοφάι)
Οι πιτούλες αυτές έχουν διάφορες πιπεριές αλλά και μικρές καυτερές τις οποίες μπορείτε να αυξομειώσετε ανάλογα με τα γούστα σας και τις αντοχές σας!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι άσπρο, δυνατό (ζητήστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας)
- 320 γρ. νερό
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. μέλι
- 20 γρ. βούτυρο
- 10 γρ. αλάτι ψιλό
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 40 γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη
- αρκετό σουσάμι, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
- 1 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε μικρά καρέ
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε μικρά καρέ
- 1 πιπεριά πορτοκαλί, κομμένη σε μικρά καρέ
- 2-3 σπετζάκια (καυτερές πιπερίτσες), ψιλοκομμένες
- 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω όλες τις πιπεριές και σοτάρω για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην μαυρίσουν. Αλατοπιπερώνω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω τις πιπεριές να κρυώσουν και προσθέτω τη φέτα και το τυρί κρέμα. Ανακατεύω καλά.
Για τη ζύμη
Βάζω στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το μέλι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνω με τον γάτζο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσουν το αλάτι και η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ, προσθέτω την θρυμματισμένη μαγιά και συνεχίζω το ζύμωμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί η μαγιά στη ζύμη. Σταματάω το μίξερ και σκεπάζω τη ζύμη με μια πετσέτα. Την αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ή 6 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλω να έχουν οι πιτούλες μου). Με ένα χοντρό πλάστη, ανοίγω το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο, όχι πολύ λεπτό. Μοιράζω τη γέμιση φροντίζοντας να μην είναι πολύ απλωτή επάνω στο φύλλο, αλλά κυρίως στο κέντρο. Αλείφω την περιφέρεια του φύλλου με νερό και σηκώνω με προσοχή τις άκρες της ζύμης, φέρνοντάς τες προς το κέντρο, καλύπτοντας τη γέμιση.
Μεταφέρω τις πιτούλες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο αλείφω ολόγυρα με νερό. Πασπαλίζω με αρκετό σουσάμι και αφήνω τις πιτούλες για 20-25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Ψήνω τις πιτούλες για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr