Γιάννης Λουκάκος: Ματσάτα με μοσχάρι μαγειρευτό, φρέσκο θυμάρι και ξινομυζήθρα - ένα χορταστικό & λαχταριστό πιάτο (βίντεο)

 

Συνταγή για ματσάτα με μοσχάρι μαγειρευτό, φρέσκο θυμάρι & ξινομυζήθρα από τον Γιάννη Λουκάκο.

ΥΛΙΚΑ

Για το πιάτο

  • Ματσάτα MISKO Χρυσή Σειρά με μοσχάρι και λαχανικά
  • ξινομυζήθρα

Για το μαγειρευτό μοσχάρι με ματσάτα

  • 500 γρ. Ματσάτα MISKO Χρυσή Σειρά
  • 1,2 κιλά μοσχάρι ελιά, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, σε μεσαίο καρέ
  • 100 γρ. μπέικον, σε μεσαίο καρέ
  • 250 γρ. κρεμμύδια, σε μεσαίο καρέ
  • 150 γρ. καρότα, σε μεσαίο καρέ
  • 100 γρ. σελινόριζα, σε μεσαίο καρέ
  • 50 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες
  • 150 γρ. κόκκινο κρασί
  • 50 γρ. μαυροδάφνη
  • 30 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 850 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι  
  • μαύρο πιπέρι σε κόκους, τριμμένο
  • ξινομυζήθρα

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πιάτο

Σερβίρουμε τα ματσάτα με το μοσχάρι και τα λαχανικά και γαρνίρουμε με παρμεζάνα, ξινομυζήθρα και μαύρο πιπέρι.

Για το μαγειρευτό μοσχάρι με ματσάτα

Αλατίζουμε τα μοσχαρίσια κομμάτια από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μια άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα.

Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε  το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη σελινόριζα, το καρότο, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, και το μπέικον και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν και αυτά ένα έντονο χρώμα ανακατεύοντάς τα ανά τακτά διαστήματα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μυρίσει έντονα το σκόρδο. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2’ λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το κρέας. Δυναμώνουμε τη φωτιά, φέρνουμε πάλι σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι, για περίπου 2 ώρες.

Εναλλακτικά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο στον φούρνο στους 140°C.

Σε άφθονο και καλά αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τη Ματσάτα Χρυσή σειρά MISKO και βράζουμε 2’ λεπτά λιγότερο από το χρόνο που δίνει ο κατασκευαστής στη συσκευασία.

Μόλις το κρέας έχει μαλακώσει το αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, το κομμένο κρέας, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να χυλώσουν τα ζυμαρικά.

Who is Who

 

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America.

Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών.

Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr