Άκης Πετρετζίκης: Πατατοκροκέτες σε ξυλάκι - Αφράτες & λαχταριστές, ιδανικές για όλες τις ώρες της ημέρας (βίντεο)

Το απόλυτπο σνακ!

Συστατικά

Για τις πατατοκροκέτες

600 γρ. πατάτες, βρασμένες

100 γρ. μπέικον

½ φρέσκο κρεμμυδάκι

¼ ματσάκι άνηθο

¼ ματσάκι μαϊντανό

200 γρ. mix τυριών

1 κ.σ. μουστάρδα

1 αυγό, μεσαίο

αλάτι

πιπέρι

Για το πανάρισμα

80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

3 αυγά, μεσαία

80 γρ. πάνκο

1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το μπέικον να κρυώσει ελαφρώς. 
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε με το εργαλείο για τον πουρέ.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό, και τα ρίχνουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε το μπέικον, τα τυριά, τη μουστάρδα, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι. 
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προαιρετικά, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Πλάθουμε με τη ζύμη σε μακρόστενες κροκέτες των 50 γρ. 
  • Τοποθετούμε ένα ξυλάκι παγωτού στη μια άκρη της κάθε κροκέτας και το περνάμε μέχρι τη μέση.

Για το πανάρισμα 

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε ένα δεύτερο τα αυγά και σε ένα τρίτο το πάνκο.
  • Περνάμε την κάθε κροκέτα διαδοχικά πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από το πάνκο.
  • Μεταφέρουμε τις πατατοκροκέτες σε δόσεις στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε τις πατατοκροκέτες με μια τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr