Story of the day: H Μάγια Τσόκλη μας παρουσιάζει τα 45 πανέμορφα χωριά της Τήνου, όπως μόνο αυτή ξέρει αλλά και τον σύντροφο της με τον οποίο δημιούργησαν την μπύρα Η Νήσος! Η Μάγια η ζυθοποιός!(Φωτό)
Από τη νέα της θέση πλέον και ως ζυθοποιού, η Μάγια Τσόκλη μας μιλά για το αγαπημένο της νησί που φέτος την άνοιξη ανθίζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά λόγω των εμπνευσμένων επιχειρηματιών που επενδύουν σε ένα ποιοτικό προφίλ τουρισμού. Και μας δίνει Πασχαλινά tips.
Από τη νέα της θέση πλέον και ως ζυθοποιού, η Μάγια Τσόκλη μας μιλά για το αγαπημένο της νησί που φέτος την άνοιξη ανθίζει, κυριολεκτικά και μεταφορικά λόγω των εμπνευσμένων επιχειρηματιών που επενδύουν σε ένα ποιοτικό προφίλ τουρισμού. Και μας δίνει Πασχαλινά tips.
Η Μάγια Τσόκλη και ο Αλέξανδρος Κουρής στο ζυθοποιείο της «Νήσος»
Σε τι έγκειται για σας η μοναδικότητα της Τήνου;
Για μένα, η γοητεία κρύβεται στην ενδοχώρα, στη φύση, στα 45 εξαιρετικά διατηρημένα χωριά, στα πέτρινα κελιά, τα κατικιά, τις πεζούλες, τα μαντριά με τους κεντρικούς μονόλιθους, στις λεπτομέρειες που κρύβουν οι περιστερώνες, στα δεκάδες χειροποίητα μονοπάτια που ακολουθούν αρχαίους αγροτικούς δρόμους μέσα σε απρόσμενα τοπία. Βρίσκεται στον Πετριάδο, στα κάθετα βράχια του Ξόμπουργου, στα άγρια κύματα της Μεγάλης Κολυμπήθρας. Η γοητεία αλλά και το μυστήριο, βρίσκονται στην Τέχνη, στους γλύπτες, τους ζωγράφους, τους διανοητές που γέννησε ή που υιοθέτησε το νησί, βρίσκεται στην πληθώρα πολιτιστικών επιλογών ποιότητας που προσφέρει, συγκεντρώνοντας ένα ένθερμο κοινό. Η γοητεία κρύβεται στις γεύσεις, στα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται διακριτικά στο χώμα της αλλά και στις νέες καινοτόμες παραγωγικές προσπάθειες που φανερώνουν μια δυναμική κοινωνία. Η γοητεία βρίσκεται στην Πίστη των ανθρώπων, στα τάματα των προσκυνητών, στις προσευχές ορθοδόξων και καθολικών, στις ανάλαφρες μορφές των μοναχών της Κυρίας των Αγγέλων και στην πνευματική εγρήγορση που προκαλούν οι βοριάδες…
Tης Δέσποινας Ζευκιλή - Athinorama.gr
Την άνοιξη τα μονοπάτια της Τήνου είναι στα καλύτερά τους
Η Τήνος μπορεί κανείς να πει ότι έχει διασωθεί από το μαζικό τουρισμό επειδή πέρα από προσκύνημα άργησε να «ανακαλυφθεί». Οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ήπιας ανάπτυξης; Τι προφίλ τουρισμού πιστεύετε ότι ταιριάζει στο νησί;
Όπως λέτε, πιστεύω πραγματικά ότι η Παναγία διέσωσε την Τήνο. Η σύνδεση με το προσκύνημα και η «επιβαρυμένη» αισθητική της Χώρας σε σχέση με άλλα κυκλαδονήσια ( μη ξεχνάμε ότι η Τήνος υπήρξε από τα πρώτα ελληνικά νησιά που «αναπτύχθηκαν» τουριστικά λόγω της εκκλησίας ) λειτούργησαν αποτρεπτικά για κάποιους, αφήνοντας το υπόλοιπο νησί σχεδόν αλώβητο από παρεμβάσεις. Σ’ ότι αφορά τους επιχειρηματίες, θα έλεγα ότι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που λοξοκοιτούν προς τη Μύκονο δημιουργώντας θλιβερά κακέκτυπα ( ευτυχώς ελάχιστα ), και σ’ αυτούς που βλέπουν τα πραγματικά χαρίσματα του νησιού που το καθιστούν έναν παράδεισο ήπιας ανάπτυξης.
Ο Μάνθος Δελαττόλας του Paesino Diving Center επί το έργον
Έχουμε πολλούς νέους επιχειρηματίες που μπήκαν σ’ αυτό που λέμε «εναλλακτικό τουρισμό»: ο Γιάννης Βιδάλης με τη σχολή σερφ στην Κολυμπήθρα, ο Μάνθος Πρελορέντζος με τη σχολή αναρρίχησης Climb Exomvourgo, ο Μάνθος Δελαττόλας με τις καταδύσεις στο Paesino Diving Center, και φυσικά ο Κάρος Μέρλιν, έμπειρος οδηγός βουνού που έχει βοηθήσει σημαντικά στην καταγραφή των εκπληκτικών μονοπατιών του νησιού. Σ’ αυτούς θα πρόσθετα μια νέα γενιά ξενοδόχων και μια νέα φουρνιά εστιατόρων που εμπλουτίζουν την ήδη άριστη παραδοσιακή γαστρονομία του νησιού.
Ο Γιάννης Βιδάλης στη σχολή σερφ στην Κολυμπήθρα
Ακόμη και στον τομέα της κατασκευής που έχει δεχτεί καίριο πλήγμα, μελετητικά γραφεία όπως της Αναστασίας Ψάλτη ή κατασκευαστικές εταιρίες όπως του Μάκη Δελατόλλα φτιάχνουν και πάλι ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική με σεβασμό στην αισθητική του τοπίου. Οι περισσότεροι νομίζω έχουν καταλάβει, ότι η Τήνος απευθύνεται σε σκεπτόμενους, καλόγουστους, ευαίσθητους ανθρώπους που εκτιμούν τον μόχθο αιώνων των Τηνιακών που φανερώνεται στο «χειροποίητο» τοπίο, την μοναδική αρχιτεκτονική, την Κυκλαδίτικη φύση, όλα τα προϊόντα πολιτισμού και φυσικά την Πίστη που ο καθένας είναι ελεύθερος να βιώσει με τον τρόπο του…΄
Μιλήστε μας για την περιπέτεια της Νήσου. Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με τη ζυθοποιία και ποιες είναι μέχρι τώρα εντυπώσεις σας; Αγκαλιάστηκε το εγχείρημα απ’ το κοινό;
Με τον σύντροφό μου Αλέξανδρο Κουρή ψάχναμε μια καλή «δικαιολογία» ώστε να ερχόμαστε πιο συχνά στο νησί και επιθυμούσαμε να συνδυάσουμε μια παραγωγική δραστηριότητα με τον τόπο που αγαπάμε. Όταν έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της ζυθοποιίας, νιώσαμε αμέσως ότι αποτελούσε την προφανή απάντηση στην αναζήτησή μας και ότι οφείλαμε να την κάνουμε πραγματικότητα.
Όλα τα μέλη της ομάδας της Μικροζοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο – που αποτελείται από τον Αλέξανδρο ( βασικό μέτοχο της επιχείρησης ), αλλά και τους φίλους μας Ελίνα και Κωστή Δάλλα- πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα και η παραγωγή ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων είναι οι μόνες υγιείς διέξοδοι ανάπτυξης για τη χώρα και τα νησιά μας. Γι αυτό και προχωρήσαμε.
Επιλέξαμε να μπούμε στο χώρο της ζυθοποιίας γιατί η μπύρα ( την οποία επιμένουμε να γράφουμε με ύψιλον ), είναι το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στον κόσμο και είναι δε, πλήρως ενσωματωμένη στον Κυκλαδίτικο τρόπο ζωής. Ταιριάζει με το περιβάλλον, με τη διάθεση, με τις συνήθειες, με τις γεύσεις των Κυκλάδων. Παρ’όλα αυτά, το προϊόν αυτό, εκπροσωπείται στα νησιά μας κυρίως από διεθνή προϊόντα, ζημιώνοντας έτσι όχι μόνον οικονομικά αλλά κυρίως πολιτιστικά το Αρχιπέλαγος. Η σκέψη μας λοιπόν ήταν ότι μία μπύρα κυκλαδίτικη, όπως το κρασί και το φαγητό θα μπορούσε να γίνει μέρος της ταυτότητάς του τόπου, να λειτουργήσει ως πρεσβευτής, να μετατραπεί με αυτό τον τρόπο, σε πολύτιμο πολιτιστικό αγαθό που θα προσφέρει χαρά στους ουρανίσκους των Κυκλαδιτών και την ίδια στιγμή επιπλέον Αξία στην Εικόνα των Κυκλάδων. Έχουμε τη ιδιαίτερη χαρά να γνωρίζουμε σήμερα, ότι η μεγάλη δημοσιότητα που συνόδευσε τη ΝΗΣΟΣ συνέβαλε σημαντικά στην περσινή καλοκαιρινή επιτυχία της Τήνου.
Με τη μπύρα ΝΗΣΟΣ επιδιώκουμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό από τις μπύρες της βιομηχανικής παραγωγής: Η ΝΗΣΟΣ είναι μια μπύρα Ελληνική, μικρής παραγωγής, χωρίς καθόλου συντηρητικά, απαστερίωτη, γεμάτη άρωμα και γεύση που παράγεται με πολλή αγάπη και απόλυτη προσήλωση στην ποιότητα. Το ζυθοποιείο μας, στεγασμένο σ’ ένα παλαιό πέτρινο κτίριο κοντά στη χώρα της Τήνου με θέα στη Μύκονο, τη Δήλο και τη Ρήνεια λειτουργεί και ως ένας σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης για τους απανταχού φίλους της μπύρας.
Σ’ ότι αφορά στην ανταπόκριση του κόσμου, δεν έχουμε παράπονο! Το καλοκαίρι του 13 που πρωτοκυκλοφόρησε η ΝΗΣΟΣ, υπήρχε τέτοια ζήτηση που δεν προλαβαίναμε τις παραγγελίες. Φέτος αυξήσαμε σημαντικά τη παραγωγή μας, αποκτήσαμε αντιπροσώπους σε όλες τις Κυκλάδες αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια. Κτυπάμε ξύλο, τα σχόλια είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά!
Η Τήνος έχει έναν πολύ ιδιαίτερο γευστικό πλούτο. Υπάρχουν νέοι αξιόλογοι παραγωγοί;
Νέοι παραγωγοί υπάρχουν τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στην μεταποίηση. Να αναφέρω τον γεωπόνο Στέφανο Γεωργιάδη που κατάφερε να καλλιεργήσει την τηνιακή κάπαρη και παράλληλα, την εκτεταμένη καλλιέργεια κάπαρης στο χωριό Αγάπη της Τήνου για λογαριασμό μεγάλης ελληνικής εταιρίας. Ο Δημήτρης Βιδάλης προχωρά τα δικτυοκήπια με τις φυσικές εποχικές καλλιέργειες με στόχο να αναπτύξει την συμβολαιακή γεωργία. Ο Μανώλης Παλαμάρης αναπτύσσει με εξαιρετικό γούστο και άριστη ποιότητα την ετικέτα Aegean Essence συγκεντρώνοντας κυκλαδίτικα προϊόντα ποιότητας. Η Ζοζεφίνα Δελατόλα έχει μπει σε πολλά μαγαζιά σε όλη την επικράτεια με το «Ντουλάπι της γιαγιάς». Οι μεγάλοι «Τηνιακοί Αμπελώνες» εξάγουν κυρίως στη Γαλλία το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, ενώ ο «μικρός» Χρήστος Φόνσος συνεχίζει με πείσμα να αναβιώνει τις παλιές ποικιλίες. Το τυροκομείο του αγροτικού συνεταιρισμού παράγει εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά, ενώ τώρα ξεκινά και ένα ιδιωτικό τυροκομείο. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες προσπάθειες στα σκαριά!
Γάλα Τήνου έχετε δοκιμάσει; (Photo credits: Έβελυν Φώσκολου)
Τι θα περιελάμβανε για σας το τηνιακό «καλάθι» που αξίζει να δοκιμάσει ή να φέρει κανείς πίσω στην Αθήνα;
Η λίστα είναι χορταστική… και γνωστή: Διάσημες είναι οι τηνιακές άγριες αγκινάρες, η κάπαρη φυσικά, ο κρίταμος,, το θυμαρίσιο μέλι. Τα κρεοπωλεία προσφέρουν νόστιμες λούζες και λουκάνικα από ντόπια ζώα. Τα γαλακτοκομικά είναι εξαιρετικά! Το γάλα του συνεταιρισμού θυμίζει στους μεγαλύτερους γεύσεις παλιές, ενώ η γραβιέρα, το πέτρωμα, το τηνιακό τυράκι συμβάλουν στον γαστριμαργικό πλούτο του νησιού. Γλυκές τυρόπιτες, ξεροτήγανα ( δίπλες ), ψαράκια ( σκαλτσούνια ) ολοκληρώνουν τα βασικά! Για ντόπια ζαρζαβατικά και φρούτα από τους παραγωγούς, αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη μικρή λαϊκή αγορά, στην είσοδο του «έξω-λιμανιού».
Εμπειρία η επίσκεψη στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη
Τι πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ο επισκέπτης που θα έρθει για Πάσχα στην Τήνο;
Το Πάσχα στο νησί δεν στερείται επιλογών: να σημειώσουμε πρώτα ότι είναι η ιδανική εποχή για περπατήματα. Η Τήνος διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες διαδρομές της νησιωτικής Ελλάδας, πόσο μάλλον που την άνοιξη είναι καταπράσινες, χαρτογραφημένες και υποστηρίζονται από έναν εξαιρετικό χάρτη της Ανάβασης. Κατά τα άλλα, τα χωριά έχουν βάλει τα καλά τους, τα μουσεία έχουν ανοίξει, όλες οι εκκλησίες, ορθόδοξες και καθολικές, συναγωνίζονται για τον ομορφότερο επιτάφιο. Στη Χώρα το βράδυ της Παρασκευής οι επιτάφιοι και των δύο δογμάτων περιφέρονται και συναντιούνται μεγαλοπρεπώς στην εξέδρα της Χώρας και στην παραλία Σπιτάλια, προς μεγάλη χαρά των παιδιών, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα, συνοδεία ψαλμωδιών, βεγγαλικών και φωτοβολίδων!
Κατανυκτική η Ανάσταση στη Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, ψιλά στο Κεχροβούνι
Σ’ ότι αφορά στην Ανάσταση τώρα, μπορεί να είναι πολυπληθής και πολύβουη, στον ναό της Ευαγγελίστριας στη Χώρα, ή σεμνή και πολύβουη (αυτό δεν το γλιτώνει κανείς ) σε μικρά χωριά. Αν κάποιος επιθυμεί κατάνυξη και απόλυτη ηρεμία, η λύση βρίσκεται στη Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, ψιλά στο Κεχροβούνι. Τις επόμενες σαράντα μέρες μετά το Πάσχα, «ανασταίνουν» όλα τα ξωκλήσια του Νησιού, με λειτουργίες και κεράσματα. Ξεκινούν τα πανηγύρια! Τη Δευτέρα του Πάσχα, η πιο τρυφερή γιορτή είναι το Τραπέζι αγάπης στον Κτικάδο (δεν σας λέω περισσότερα γιατί δεν θα χωράμε στο τέλος! ) και το πανηγύρι με την ωραιότερη θέα λαμβάνει χώρα στην εκπάγλου καλλονής Καρδιανή. Αγαπημένο πανηγύρι είναι –για όσους μπορούν να μείνουν λίγο περισσότερο- αυτό της Βωλάξ τη Πέμπτη του Πάσχα, στη Παναγία Καλαμάν που διέσωσε τους χωριανούς από Τουρκική επιδρομή…
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr