Στον ''αγώνα'' παγωμένο γιαούρτι Vs παγωτό ποιός κερδίζει; Γιατί το frozen yogurt κατέκτησε το παγκόσμιο κοινό;

Tα τελευταία χρόνια το παγωμένο γιαούρτι κυριαρχεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών αντί του παγωτού, τόσο για τη γεύση του και τον ιδιαίτερο τρόπο σερβιρίσματος του όσο και γιατί θεωρείται μια περισσότερη υγιεινή εναλλακτική αντί του παγωτού. Είναι όμως πράγματι πάντα τόσο πιο "υγιεινό";

Tα τελευταία χρόνια το παγωμένο γιαούρτι κυριαρχεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών αντί του παγωτού, τόσο για τη γεύση του και τον ιδιαίτερο τρόπο σερβιρίσματος του όσο και γιατί θεωρείται μια περισσότερη υγιεινή εναλλακτική αντί του παγωτού. Είναι όμως πράγματι πάντα τόσο πιο "υγιεινό";

http://i.huffpost.com/gen/1287567/thumbs/o-FROZEN-YOGURT-facebook.jpg

Παγωμένο Γιαούρτι Vs Παγωτό

Το παγωτό είναι κατεψυγμένο επιδόρπιο το οποίο παρασκευάζεται από γάλα και κρέμα και την προσθήκη ζάχαρης και γεύσεων. Το παγωμένο γιαούρτι είναι, επίσης, κατεψυγμένο επιδόρπιο, που όμως κατά την παρασκευή του χρησιμοποιείται γιαούρτι αντί κρέμας γάλακτος. Αυτή η λεπτομέρεια αποτελεί και τη βασική διαφορά των δύο εδεσμάτων. Το παγωτό, εξ' ορισμού, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% λιπαρά για να είναι ένα απλό παγωτό γάλακτος και τουλάχιστον 8% για να έχει πιο πλούσια γεύση και υφή. Γι΄αυτό και προστείθεται η κρέμα γάλακτος. Το παγωμένο γιαούρτι, αντίθετα, έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών.

Tης Ελίνας Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc - logodiatrofis.gr

Η θρεπτική αξία των δύο επιδορπίων δε διαφέρει πολύ, με εξαίρεση τα λιπαρά τους
Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι παγωτό βανίλια περιέχει περίπου 275 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 31 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια λίπους και 9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
Ένα φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι με γεύση βανίλια περιέχει περίπου 221 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 38 γραμμάρια υδατάνθρακες, 6 γραμμάρια λίπους και 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
Και τα δύο περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Παρόλο που στα νούμερα δε διαφέρουν πολύ, το παγωμένο γιαούρτι πλεονεκτεί αφού είναι σαφώς χαμηλότερο σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά, αλλά παρέχει και λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα, λόγω ενζύμων που περιέχει διευκολύνει στην πέψη και είναι περισσότερο ανεκτό σε άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ορισμένα brands παγωμένου γιαουρτιού διατηρούν τις καλλιέργειες προβιοτικών του γιαουρτιού, κάτι που ανεβάζει τη διατροφική του αξία αφού τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα στο πεπτικό σύστημα αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Το παγωμένο γιαούρτι, επομένως, φίνεται να είναι ιδανικό για άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν το βάρος τους ή προσέχουν την πρόσληψη λιπαρών από τις τροφές. Ωστόσο, το αν αποτελεί υγιεινότερη εναλλακτική επιλογή αντί του παγωτού εξαρτάται, επί της ουσίας, από τις επιλογές μας. Όσο μεγαλύτερο μέγεθος το μέγεθος του κυπέλλου και όσο περισσότερα τα toppings τόσο περισσότερες κι οι θερμίδες και τα λιπαρά!

Δυστυχώς ή ευτυχώς, σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε toppings που μορούν να προστεθούν στο παγωμένο γιαούρτι αλλά και μεγέθη κυπέλλων. Όσο δελεαστικά και αν είναι στο σύνολο τους καλό είναι να επιλέγουμε έξυπνα αυτά που συνδυάζουν γευστική απόλαυση και υψηλή θρεπτική αξία: φρέσκα φρούτα, granola, μούσλι, ξηρούς καρπούς, ξύσματα μαύρης σοκολάτας για πγωμένο γιαούρτι πλούσιο σε αντιοξειωτικά, φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα και σχετικά χαμηλότερες θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά! Για να μην "ξεφεύγουμε" καλό είναι να προτιμάμε το μικρό ή το μεσαίο μέγεθος κυπέλλου και να μην υπερβαίνουμε τα 2 toppings στο γιαούρτι μας.

Και το παγωτό όμως, όταν είναι ένα απλό ξυλάκι, μία μπάλα απλής γεύσης, παγωτό light ή γρανίτα μπορεί εύκολα να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής αλλά και μιας προσπάθειας απώλειας βάρους.

Καιρός να γλυκαθούμε και να δροσιστούμε λοιπόν, πάντα έξυπνα με μέτρο και συνέπεια!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr