Μηχανή του Χρόνου: Ο ''άσωτος'' γιος του οπλαρχηγού Κίτσου Τζαβέλλα με ολόσωμο τατουάζ το 1893 - O άνθρωπος που όλοι έτρεχαν να τον δουν από κοντά! (Φωτό)

Στα τέλη του 19ου αιώνα ένας μυστηριώδης άνδρας κίνησε την περιέργεια των Αθηναίων. Όλοι έτρεχαν να δουν τον «κατάστικτο άνθρωπο», δηλαδή τον άνθρωπο με το ολόσωμο τατουάζ, με πολλές εικόνες αγρίων ζώων και πτηνών και να θαυμάσουν την… «κινητή πινακοθήκη», με εισιτήριο 50 λεπτών σε μια αίθουσα ξενοδοχείου, δίπλα από το Ταχυδρομείο Αθηνών.

Στα τέλη του 19ου αιώνα ένας μυστηριώδης άνδρας κίνησε την περιέργεια των Αθηναίων. Όλοι έτρεχαν να δουν τον «κατάστικτο άνθρωπο», δηλαδή τον άνθρωπο με το ολόσωμο τατουάζ, με πολλές εικόνες αγρίων ζώων και πτηνών και να θαυμάσουν την… «κινητή πινακοθήκη», με εισιτήριο 50 λεπτών σε μια αίθουσα ξενοδοχείου, δίπλα από το Ταχυδρομείο Αθηνών. Ποιος όμως ήταν ο παράξενος αυτός άνθρωπος που έτρεχαν να δουν οι Αθηναίοι; Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν ο Δημήτριος Τζαβέλας, γιος του ήρωα του ’21, Κίτσου, που είχε εξαφανισθεί στο εξωτερικό πριν από σαράντα πέντε χρόνια και επέστρεψε σιωπηλά στην πατρίδα.



Το ιστορικό της εξαφάνισης

Το 1855 ο πατέρας του, Κίτσος Τζαβέλας, τον είχε καλέσει να επιστρέψει από τη Βαυαρία όπου είχε πάει για σπουδές, ενώ ταυτόχρονα τον απέκλεισε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων λόγω του ατίθασου και απρόβλεπτου χαρακτήρα του. Στη συνέχεια τον παρακίνησε να μεταβεί στο Αλγέρι, όπου μάχονταν οι Γάλλοι εναντίον του Αβδέλ Καδέρ και να προσπαθήσει όσο μπορεί να διακριθεί στο πεδίο των μαχών… Ο φιλοπόλεμος Δημήτριος υπάκουσε στην υπόδειξη του πατέρα του και αναχώρησε για το Αλγέρι. Αργότερα μαθεύτηκε ότι πήρε μέρος στην καταστρεπτική μάχη της Κωνσταντίνης, ότι πληγώθηκε σοβαρά και πέθανε. Η οικογένεια του έκτοτε δεν είχε καμία πληροφορία γι αυτόν και έχασε τα ίχνη του.

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη, akontogiannidis@yahoo.gr *το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Real News

Μετά από πολλά χρόνια, επιστρέφει ο 65χρονος πλέον, Δημήτρης Τζαβέλας στην Αθήνα με το ψευδώνυμο «Σουλιώτης», επιδεικνύει τα τατουάζ που έχει στο κορμί του. Tο περιοδικό «Εστία» σπεύδει να κάνει ένα ρεπορτάζ που θα συζητηθεί. Το σκίτσο με το γυμνό σώμα που δημοσιεύτηκε το 1893 αποδεικνύει το μέγεθος και την έκταση των τατουάζ του Τζαβέλα. Ο ίδιος όμως, προσπαθεί να μην αποκαλυφθεί για να εισπράξει τα 50 λεπτά που έχει μεγάλη ανάγκη…

Ξαφνικά όμως, μπροστά του βρέθηκε ένα ζευγάρι που του προκάλεσε έντονη συγκίνηση και τον ανάγκασε να μιλήσει για την πραγματική του ταυτότητα. « Καλλιόπη!» αναφώνησε κι έτρεξε να αγκαλιάσει την αδελφή του, κυρία πλέον Κριεζώτου, τον γαμπρό του και την έγγαμη θυγατέρα τους και αρχίζει μετά την γνωριμία να διηγείται την 45χρονη περιπετειώδη ιστορία του. Πώς διεσώθη από τον πόλεμο στην Αλγερία, πώς γύρισε όλο τον κόσμο, πώς εστιγματίσθη όλο το κορμί του υπό αγρίων Ινδών και πώς απέκρυπτε το ηρωικό του όνομα, νομίζοντας ότι θα το κηλιδώσει, γιατί ζούσε «βίον αλήτη»!



Οι ανακρίσεις για την ταυτότητά του

Όλοι πείστηκαν ότι ο κατάστικτος άνθρωπος που θαύμαζαν, δεν ήταν άλλος από τον Δημήτριο Τζαβέλα, γιο του ήρωα Κίτσου. Κάποιοι που είχαν υποψίες ότι ενδέχεται να είναι ο περιβόητος δήμιος Νταή Γιώργης, επικαλούμενοι μαρτυρίες παλιών φίλων του Δημήτρη Τζαβέλα, κάλεσαν την Αστυνομία για να πεισθούν. Μάλιστα, τα άτομα αυτά πίστευαν ότι τα μέλη της οικογενείας του πλανήθηκαν από έναν επιδέξιο τυχοδιώκτη και αναζητούσαν πληροφορίες, τις οποίες πίστευαν ότι θα δώσει η αστυνομική έρευνα.

Την ανάκριση ανέλαβε ο τότε διευθυντής της Αστυνομίας Δημήτρης Μπαϊρακτάρης με μίαν και μόνη ερώτηση, κοιτάζοντάς τον στα μάτια: «Είσαι ο Δημήτρης Τζαβέλλας; Ντόμπρα πράματα, μιλάμε αντρίκια οι δυο μας…» Η απάντηση ήταν καταφατική, με νέες πειστικές πληροφορίες.



Σημειωτέον, ότι το τατουάζ εμφανίζεται στα τέλη του 18ου αιώνος, όταν σε ταξίδι του Τζαίημς Κούκ στην Αμερική, μέλη του πληρώματος ζωγράφισαν σύμβολα στο κορμί τους στη Νέα Γουϊνέα στα κορίτσια όταν είναι σε ηλικία γάμου, στις γυναίκες της Ινδίας με στίγματα ανάμεσα στα φρύδια και τον αγκυλωτό σταυρό στο χέρι, ως σημάδι της γονιμότητας και σε Ασιάτες για να διώξουν τα …κακά πνεύματα.

Έρωτες και περιουσία Ο Δημήτρης Τζαβέλλας, εκτός από τα στίγματα στο κορμί του, κυρίως άγρια ζώα και πτηνά, έφερε τραύμα στο δεξί του μάτι όταν μονομάχησε με τον Γερμανό οπλοδιδάσκαλο Μύλλερ για τα μάτια μιας πανέμορφης Αλγερινής. Είχε ασθενή μνήμη, ήταν απότομος, βάναυσος και δεν μιλούσε καλά ελληνικά. Είχε περιουσία 200.000 δρχ. που την κληροδότησε με διαθήκη σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και επιθυμία του ήταν να αποσυρθεί και να μονάσει στο Άγιον Όρος. Αναχώρησε αμέσως για τη Χαλκίδα, όπου παρέμεινε κοντά στον γαμπρό του Δ. Κριεζή, ο μόνος που πείσθηκε από την αρχή ότι ήταν ο κουνιάδος του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr