Οκτώ λόγοι που αγαπάμε την κρητική κουζίνα, την top διατροφή στον κόσμο με τα πιο νόστιμα ''νεοελληνικά'' πιάτα!
Αν υπάρχει ένα ελληνικό νησί το οποίο να έχει αφήσει… εποχή για την κουζίνα και γενικότερα για τη διατροφή του, τότε αυτό δεν είναι άλλο από την περήφανη Κρήτη.
Η κουζίνα αυτού του λαού διαθέτει τέτοια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων που ώρες ώρες μας κάνει να σκεφτόμαστε σοβαρά το ενδεχόμενο να… μετακομίσουμε για μερικούς μήνες στο όμορφο νησί. Αν και νομίζουμε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις όσον αφορά το περιεχόμενό της, παρ’ όλα αυτά ιδού οκτώ λόγοι για τους οποίους λατρεύουμε να... αγαπάμε την κουζίνα των Κρητών.
Ωφελεί την υγεία
Η κρητική κουζίνα και διατροφή ως το πλέον αντιπροσωπευτικό και ποιοτικό παράδειγμα της… διάσημης πλέον μεσογειακής διατροφής έχει φανεί μέσα από πολυάριθμες έρευνες ότι έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Ο συνδυασμός του ελαιόλαδου με την πράσινη σαλάτα και τα λαχανικά είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό που δίνει στην κρητική διατροφή την υγιεινή της δύναμη, ενώ σύμφωνα με αυτήν εδώ τη μελέτη η οποία σύγκρινε διάφορους πληθυσμούς με βάση την διατροφή και την κατάσταση της υγείας τους, οι Κρητικοί παρουσιάζουν την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς που μελετήθηκαν.
Έχει σαν βάση το κορυφαίο ελαιόλαδο
Στις σαλάτες, στα μαγειρευτά, ακόμα και σκέτο με κρητικά, τραγανά παξιμάδια για… παρέα, το παρθένο ελαιόλαδο όχι μόνο είναι η βάση της κρητικής κουζίνας, αλλά είναι και ένα από τα πιο δημοφιλή και ποιοτικά παγκοσμίως. Χωρίς κανένα ίχνος «βιομηχανοποίησης», το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο βγαίνει από μια απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα, χωρίς βελτιωτικά γεύσης, χωρίς πρόσθετα. Αυτό φαίνεται φυσικά και στη χαρακτηριστική του γεύση, καθώς επίσης και στις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία: έχει φανεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από καρκίνους, βοηθά τη λειτουργία του ήπατος και είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.
Ο ντάκος είναι η καλύτερη σαλάτα που έχουμε φάει
Σχεδόν δεν υπάρχει εστιατόριο που να μην περιλαμβάνει στο μενού του αυτή την θρυλική κρητική σαλάτα και, αν θέλετε την γνώμη μας, μπροστά της η χωριάτικη είναι απλά… δεύτερη. Ο κρητικός ντάκος στην πιο γνήσιά του μορφή (με ξινομυζήθρα και κάππαρη) εκφράζει απόλυτα τη μεσογειακή διατροφή, περιλαμβάνει όλους τους διατροφικούς θησαυρούς της κρητικής γης με βάση φυσικά το ελαιόλαδο, είναι πεντανόστιμος, υγιεινός, μυρίζει καλοκαίρι και συνοδεύει ιδανικά το ούζο ή τη ρακή μας. Τι άλλο να ζητήσουμε από μια σαλάτα;
Το απάκι δεν είναι απλά ένα καπνιστό αλλαντικό
Πατήστε εδώ για να δείτε τη συνέχεια του άρθρου - In2life.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr