Ηλεκτρονικός «πόλεμος» και πως να προστατευτείτε στα άγνωστα «μονοπάτια» του ίντερνετ

Ζούμε στο 2014. Οι εγκληματίες και οι απατεώνες δεν χρειάζεται πλέον να μπουν στο σπίτι μας για να μας προκαλέσουν κάποια ζημιά: Υπάρχει το ίντερνετ! Σαν μικρογραφία της κοινωνίας, υπάρχουν και εκεί οικονομικές απάτες, παιδική πορνογραφία, εκφοβισμός, εκβιασμός, εξύβριση, αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων κτλ.

Ζούμε στο 2014. Οι εγκληματίες και οι απατεώνες δεν χρειάζεται πλέον να μπουν στο σπίτι μας για να μας προκαλέσουν κάποια ζημιά: Υπάρχει το ίντερνετ! Σαν μικρογραφία της κοινωνίας, υπάρχουν και εκεί οικονομικές απάτες, παιδική πορνογραφία, εκφοβισμός, εκβιασμός, εξύβριση, αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων κτλ.



Ευτυχώς το διαδίκτυο είναι κάτι αρκετά ελεγχόμενο (αν και συνήθως δεν του φαίνεται), ενώ μας δίνει και όπλα για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις – τις περισσότερες φορές αρκεί η κοινή λογική για να βγούμε από τα δύσκολα. Σώστε το μήνυμα ή τη φωτογραφία που σας τρομάζει ή σας προβληματίζει με κάποιο τρόπο και έχετε κάνει το πρώτο βήμα.
Χρησιμοποιούμε το ίντερνετ σαν εργαλείο, και αντιμετωπίζουμε τα απρόοπτα με απλές μεθόδους που περιστρέφονται γύρω από 3 άξονες:

-Δεν ανακοινώνουμε τη διεύθυνση ή τον προσωπικό μας τηλεφωνικό αριθμό σε άτομα που δεν γνωρίζουμε. Πόσο μάλλον ηλεκτρονικά συνθήματα (passwords) ή αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών! Η τράπεζα μας ΠΟΤΕ δεν θα τα ζητήσει ηλεκτρονικά, αυτό το ξέρετε βέβαια…

-Αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, ο υπολογιστής πρέπει να μένει πάντα σε κοινόχρηστο σημείο του σπιτιού. Το παιδί μπορεί να μην είναι ανώριμο, αλλά είναι σίγουρα άπειρο και μπορεί να εμπλακεί σε καταστάσεις που θα το τραυματίσουν για πάντα (σχολικό εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση, παγίδευση / ενέδρα με σκοπό τη ληστεία ή το βιασμό κτλ.). Για όσους δεν γνωρίζουν, και το smartphone υπολογιστής είναι – ο νοών νοείτο. Οι «φοβητσιάρηδες» της παρέας, αποσυνδέουν κάμερες και μικρόφωνα του υπολογιστή όταν δεν τα χρησιμοποιούν. Καλά κάνουν.

-Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμπλακούμε σε κάτι που ξεπερνά τις γνώσεις και την εμπειρία, ή πολύ απλά είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Δεν απελπιζόμαστε, δεν τρομάζουμε και δεν το βάζουμε κάτω. Καλούμε αμέσως τους ειδικούς: Η Ελλάδα είναι τυχερή στο να διαθέτει ένα άριστο και παγκοσμίως γνωστό τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος (24ωρη γραμμή βοήθειας 11012, Email ccu@cybercrimeunit.gov.gr). Επίσης υπάρχουν και οργανώσεις που εξειδικεύονται σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο διαδίκτυο, όπως η Saferinternet.gr
Τώρα πλέον γνωρίζουμε… Καλό σερφάρισμα σε όλους μας!

ΥΓ. Για όσους έχουν… αρχέγονες ορμές: Αν γνωρίσετε κάποιον ή κάποια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αποφασίσετε να συναντηθείτε, καλώς, αλλά τα πρώτα ραντεβού πρέπει να γίνουν σε πολυσύχναστα μέρη και με παρέα – όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Αν ο «κακός» ή η «μαύρη χήρα» γνωρίζει ότι κάποιοι μπορεί να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά προσώπου, θα το σκεφτεί πριν προβεί σε κάτι άσχημο. Και φυσικά είμαστε πάντα σε εγρήγορση.

amynastospiti.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr