Story of the day: πως ένας σύγχρονος Φιλέας Φογκ θέλει 80 ημέρες & 28 εθελοντές για να φτάσει εκεί όπου δεν έχει πατήσει άνθρωπος το πόδι του ποτέ - έτοιμοι να δοκιμάσουν τα όρια της αντοχής τους!
Ο Φιλέας Φογκ χρειάστηκε 80 ημέρες για να κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Τζιμ ΜακΝίλ χρειάζεται 80 ημέρες για να φτάσει στο τελευταίο σημείο της Γης όπου δεν έχει πατήσει άνθρωπος το πόδι του. Και 28 εθελοντές. Αυτοί πρέπει να είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν τα όρια της αντοχής τους. Να εξασκήσουν το σώμα τους και να προετοιμάσουν την ψυχολογία τους για ένα μακρινό ταξίδι. Η ανταμοιβή τους; Η τελευταία πρωτιά στον Βόρειο Πόλο.
Πρόκειται για τον «Απρόσιτο Πόλο», ή αλλιώς, το κέντρο του Αρκτικού Ωκεανού, και ο βρετανός εξερευνητής, Τζιμ ΜακΝίλ, έχει ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση για τους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στην κατάκτησή του.
Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε ο φημισμένος εξερευνητής να πάρει μαζί του παρέα είναι επειδή η δεύτερη και τελευταία του σόλο απόπειρα να φτάσει στην terra incognita, το 2006, είχε άδοξη και παραλίγο μοιραία κατάληξη. Αυτή τη φορά, όμως, η θαλάσσια διαδρομή των 965 χιλιομέτρων που χωρίζει τον πόλο από κάθε σημείο στεριάς θα μοιραστεί σε τέσσερις ομάδες των επτά ατόμων. Κάθε ομάδα θα ταξιδεύει είκοσι ημέρες σε καγιάκ μέχρις ότου φτάσει στο προκαθορισμένο σημείο όπου θα δώσει τη σκυτάλη στην επόμενη, αναφέρουν τα ΝΕΑ.
Στη διάρκεια της αποστολής οι συμμετέχοντες θα είναι καταλλήλως προετοιμασμένοι ώστε να συμβάλουν στην μελέτη του πάχους του θαλάσσιου πάγου και της κατάστασης των πολικών αρκούδων που θα συναντήσουν. Εξάλλου, η ανακάλυψη και η κατανόηση του πολικού κόσμου είναι ο σκοπός της ίδρυσης του προγράμματος «Πολεμιστής του Πάγου», μέσα από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αποστολή του ΜακΝίλ.
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Δεν είναι μόνο οι συχνά φονικές αρκούδες και οι πολικές θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου και καθιστούν τον πόλο απρόσιτο. Ο μεγαλύτερος εχθρός των εξερευνητών είναι τα εκατοντάδες χιλιόμετρα απρόβλεπτου παγωμένου ωκεανού και οι ξαφνικοί άνεμοι με ταχύτητα ανεμοστρόβιλου που τον εξαγριώνουν ακόμη περισσότερο. «Δεν θέλω να ρίξω το φταίξιμο στη φύση. Αλλά αν η θάλασσα συμπεριφερθεί άσχημα τη "σωστή" ώρα στη "σωστή" στιγμή, τότε μπορεί και να μην τα καταφέρει κανένας μας», δηλώνει ο σερ Ράνουλφ Φιένες, στέλεχος του «Πολεμιστή του Πάγου».
Γι' αυτό και η αποστολή θα πραγματοποιηθεί άνοιξη, από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Μάιο, με άλλα λόγια στο φως της ημέρας, ενώ τα μέλη της θα τύχουν εκτενών εκπαιδεύσεων που θα τους μεταμορφώσουν σε δεινούς πολικούς ταξιδευτές. Και πάλι, όμως, δεν θα είναι εύκολο. «Αν ήταν, ο πόλος θα είχε κατακτηθεί μέχρι σήμερα» προειδοποιεί ο βετεράνος εξερευνητής.
Πάντως, ένα από τα μεγάλα ονόματα της «ηρωικής εποχής των εξερευνήσεων» που είχε βάλει στο στόχαστρο τον Αρκτικό Πόλο ήταν ο σερ Ερνεστ Σάκλετον, ο οποίος καθώς δεν κέρδισε ποτέ την χρηματοδότηση της κυβέρνησης συνέχισε τις αποστολές του στον λευκό Νότο όπου χάθηκε. «Την εποχή του παππού μου, ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγαλύτερος. Τα ρούχα δεν σε κρατούσαν ζεστό και αν κάτι πήγαινε στραβά, η μόνη σου ελπίδα ήταν στα χέρια του αρχηγού», σημειώνει η εγγονή του, Αλεξάντρα Σάκλετον, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους υποστηρικτές του «Πολεμιστή του Πάγου». Σήμερα, όπως τουλάχιστον επιδιώκει το πρόγραμμα του ΜακΝίλ, υπάρχει η τεχνολογία και η διάθεση ώστε να φτάσει ένας συνηθισμένος άνθρωπος στο πιο ασυνήθιστο μέρος του κόσμου.
ΔΕΟΣ. «Η σκέψη ότι θα διασχίζω ένα στρώμα πάγου μη σταθερού πάχους, που καλύπτει έναν μαινόμενο ωκεανό, και υπό την πανταχού παρούσα απειλή πεινασμένων πολικών αρκούδων με γεμίζει με δέος. Και ακριβώς γι' αυτό το κάνω» γράφει ένας από τους υποψήφιους εθελοντές. Αλλά δεν είναι μόνο η αίσθηση αδρεναλίνης που αναζητούν οι εξερευνητές. Είναι το ρίγος που θα αισθανθούν όταν κάνουν τα πρώτα βήματα στην απέραντη λευκή έκταση που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ανθρώπινο βάρος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr