«Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000»: Όταν το περιβάλλον συναντά τον πολιτισμό - Η διεθνής συνάντηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς

Tα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί όλο και πιο συχνά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάσωση και ανάδειξη των πολιτιστικών τοπίων. 

Tα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί όλο και πιο συχνά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάσωση και ανάδειξη των πολιτιστικών τοπίων. Προσπαθούν να μας ευαισθητοποιήσουν για την προστασία ολόκληρων περιοχών κι όχι την αποσπασματική αντιμετώπιση κάποιων μνημείων. Αλλωστε η φυσική με την πολιτιστική κληρονομιά επιβάλλει κοινή διαχείριση και από κοινού αντιμετώπιση ειδικά σε μια τέτοια εποχή όπου η ανάπτυξη είναι ζητούμενο όλων.

Έτσι, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000: προς μια νέα πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς» με τη συνεργασία τoυ Υπουργείoυ Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η Συνάντηση, που θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης και στο Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία αντίστοιχα, έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας των πολιτιστικών τοπίων, την τεκμηρίωση της διττής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής, ταυτότητάς τους καθώς και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων και των κατευθυντηρίων γραμμών για την ολοκληρωμένηδιαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στη Συνάντηση θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Τη Διεθνή Συνάντηση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Kύριος Κάρολος Παπούλιας
Από τις 9.30 το πρωί ξεκινά το πρόγραμμα των εργασιών με ομιλίες των: Σοφίας Στάικου (πρόεδρος του ΠΙΟΠ), Μαρίας Δαμανάκη (Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων στην Ε.Ε.), Κωνσταντίνου Τασούλα (υπουργός Πολιτισμού Αθλητισμού), Ιωάννη Μανιάτη (υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ), Mechtild Rossler (αναπληρώτρια διευθύντρια, Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς,UNESCO) κ.ά. Το συνέδριο έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημασίας των πολιτιστικών τοπίων, την τεκμηρίωση της διττής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητάς τους καθώς και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα πατώντας ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ