Κλέφτες ποδηλάτων όλο και συχνότερα

Θύματα κλοπής πέφτουν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ποδηλάτων. Οι δράστες χτυπάνε οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα, σε εισόδους πολυκατοικιών, πιλοτές και πάρκιγνκ Η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων ποδηλάτων έφερε και μεγάλη αύξηση στις κλοπές, αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένας στους δύο έχει πέσει θύμα κλοπής του ποδηλάτου του. Συνήθως πρόκειται για ακριβά ποδήλατα των οποίων οι ιδιοκτήτες τα χρησιμοποιούν καθημερινά...

Θύματα κλοπής πέφτουν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ποδηλάτων. Οι δράστες χτυπάνε οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα, σε εισόδους πολυκατοικιών, πιλοτές και πάρκιγνκ
Η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων ποδηλάτων έφερε και μεγάλη αύξηση στις κλοπές, αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένας στους δύο έχει πέσει θύμα κλοπής του ποδηλάτου του. Συνήθως πρόκειται για ακριβά ποδήλατα των οποίων οι ιδιοκτήτες τα χρησιμοποιούν καθημερινά...

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν καταγγελθεί 353 κλοπές ποδηλάτων. Τα... «πρωτεία» κρατά σταθερά η Αττική, όπου έχουν κλαπεί 246 ποδήλατα. Δεν λείπουν βέβαια και οι εξιχνιάσεις. Τις προάλλες δύο αλλοδαποί νεαροί συνελήφθησαν γιατί είχαν κλέψει περισσότερα από 45 ποδήλατα στα νότια προάστια. Οι δύο δράστες επέλεγαν ποδήλατα μεγάλης αξίας που εντόπιζαν σε εισόδους, κλιμακοστάσια, πάρκινγκ και πιλοτές σε περιοχές των νοτίων προαστίων.

Πολλά από τα περιστατικά, πάντως, δεν καταγγέλλονται. Ισως λόγω απογοήτευσης ,επειδή δεν ελπίζουν εύκολα ότι το αγαπημένο τους ποδήλατο θα βρεθεί, μπορεί και από απαισιοδοξία, τα θύματα της κλοπής επιλέγουν να παραπονεθούν σε σχετικές ιστοσελίδες, όπου η υπόλοιπη κοινότητα θα μπορέσει να μοιραστεί τον πόνο τους. Και για τον λόγο αυτό, η δημοφιλής ιστοσελίδα podilates.gr έχει συγκεντρώσει στοιχεία και δέχεται καταχωρίσεις για κλοπές ποδηλάτων. Μέχρι σήμερα 594 κλοπές έχουν «δηλωθεί» στο σάιτ, ενώ προκύπτει ότι οι «πρωτάρηδες» ποδηλάτες έχουν τα πρωτεία στην κλοπή, αφού τον πρώτο χρόνο ιδιοκτησίας ποδηλάτου καταχωρίσθηκαν 227 περιστατικά, ενώ τον δεύτερο μόνο 57.

Οπως παρατηρείται, οι κλέφτες «προτιμούν» τα ολοκαίνουργια ποδήλατα, αφού το 55% των ερωτηθέντων που έχουν πέσει θύματα κλοπής τουλάχιστον μία φορά έχουν χάσει το μόλις ενός έτους ποδήλατό τους. Από τους ερωτηθέντες προκύπτει ότι οι «ληστές» χτυπάνε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μέρα ή νύχτα, ενώ στην ερώτηση για το σημείο κλοπής, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι δράστες διέρρηξαν σπίτια για να κλέψουν ποδήλατο, αλλά συνήθως τα «βουτάνε» από ανοιχτούς χώρους.

Πέντε τη μέρα!
Το φαινόμενο είναι έντονο και στη Θεσσαλονίκη, όπου ποδηλατικοί φορείς εκτιμούν πως τα περιστατικά κλοπών αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και υπολογίζεται ότι περίπου πέντε ποδήλατα κλέβονται καθημερινά.

Μολονότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα που τα μεταφέρουν ολόκληρα εκτός Ελλάδας σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία. Στην υποψία αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι έπειτα από σύντομες έρευνες ατόμων αλλά και ποδηλατικών ομάδων της πόλης έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι τα ποδήλατα αυτά δεν διακινούνται ξανά προς πώληση στη Θεσσαλονίκη ή σε παρακείμενες πόλεις ή νομούς.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Συμβουλές για να μην μείνετε... πεζοί

Για να να χαίρεστε το αγαπημένο σας ποδήλατο θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις, τις οποίες αν ακολουθήσετε πιστά, αυξάνετε τις πιθανότητες να παραμείνετε περήφανοι ιδιοκτήτες του δικύκλου σας. Σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες που προτείνουν η Ελληνική Αστυνομία και ποδηλατικές ομάδες για την ασφαλή φύλαξη ποδηλάτων:

•Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρό και ποιοτικό λουκέτο για το κλείδωμα του ποδηλάτου σας.
•Κλειδώστε «σφιχτά» το ποδήλατό σας, ώστε να είναι δύσκολο να μετακινηθεί, όταν είναι σταθμευμένο.
•Κλειδώστε τους δύο τροχούς και το μεταλλικό πλαίσιο σε ένα σταθερό, ακίνητο αντικείμενο, που δεν μπορεί να κοπεί.
•Ασφαλίστε την κλειδαριά σας, ώστε να μην ακουμπά στο έδαφος ή στο πεζοδρόμιο, όπου μπορεί να σπάσει ή να σφυρηλατηθεί.
•Μην αφήνετε το ποδήλατό σας στο ίδιο σημείο κάθε μέρα.
•Αν μπορείτε, προτιμήστε να παίρνετε το ποδήλατο μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας.
•Καταγράψτε τον αριθμού πλαισίου του ποδηλάτου σας, εφόσον υπάρχει.
•Κάντε κάποια τυχαία σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το ποδήλατό σας, αν κλαπεί, κοντά στο τιμόνι, κάτω από τον λαιμό της σέλας, πάνω ή κάτω από τα πεντάλ ή στην πίσω ρόδα.
•Παρκάρετε το ποδήλατό σας σε εμφανή θέση, ώστε να είναι ορατό σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να το κλέψει.
•Χρησιμοποιήστε καθορισμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.
•Να ελέγχετε αν ο στύλος οδικής σήμανσης που έχετε κλειδώσει το ποδήλατο, μπορεί να βγει από το έδαφος.
•Για να είστε σε θέση να προφυλάξετε καλύτερα το ποδήλατό σας από επίδοξους ληστές, θα ήταν καλό να γνωρίζετε τους πιο συνηθισμένους τρόπους που χρησιμοποιούν οι κλέφτες για να πάρουν τα ποδήλατα.
•Αρκετές ομάδες ποδηλατών συνιστούν την απόκτηση συσκευής GPS με την οποία θα μπορείτε να εντοπίσετε την τοποθεσία του κλεμμένου ποδηλάτου, ενώ μετά την κλοπή καλό είναι να το διαδώσετε στο Διαδίκτυο με φωτογραφία και χαρακτηριστικά.
•Συνήθως, η επιλογή ενός δικύκλου δεν είναι τυχαία, αλλά έχει «σταμπαριστεί» αρκετές μέρες πριν. Αν έχετε ρουτίνα που ακολουθείτε και αφήνετε το ποδήλατο στο ίδιο σημείο κάθε μέρα για αρκετές ώρες, γίνεται στόχος.
•Οι κλέφτες εκμεταλλεύονται τον ενδιάμεσο κενό χώρο μεταξύ της κλειδαριάς και του σκελετού για να τοποθετήσουν εργαλείο διάρρηξης.
•Εχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις που συνεργός του κλέφτη απασχολεί τον ιδιοκτήτη, ώστε να χάσει από το οπτικό του πεδίο το ποδήλατο.
•Οι κλέφτες κλέβουν μερικώς το ποδήλατο, τα διάφορα μέρη κι εξαρτήματα του ποδηλάτου τα οποία δεν κλειδώσαμε ή ξεχάσαμε επάνω. Επίσης, αφαιρώντας τις ρόδες ακινητοποιούν το ποδήλατο ώστε να επιστρέψουν αργότερα για να το κλέψουν ολόκληρο.
Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr