Υπό το μηδέν πολλές περιοχές - Σε κλοιό χιονιά όλη η χώρα

Αισθητή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα σημειωθεί τις πρώτες ημέρες της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Θα έχουμε χιόνια ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές και το κρύο αναμένεται να είναι τσουχτερό.

Αισθητή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών θα σημειωθεί τις πρώτες ημέρες της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Θα έχουμε χιόνια ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές και το κρύο αναμένεται να είναι τσουχτερό. Θα σημειωθεί νέα πτώση της θερμοκρασίας, ενώ ο κλοιός χιονιά σε όλη τη χώρα αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον τρεις ημέρες. Βελτίωση του καιρού θα έχουμε από την Πέμπτη με αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας.
























Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Αττική. Την ίδια ώρα από το πρωί είναι κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης, ενώ η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, με αλυσίδες διεξάγεται, λόγω του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου, ενώ κλειστός λόγω χιονόπτωσης είναι ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί από την Αρνισσα προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας του νομού Πέλλας (από το 15ο έως το 25ο χλμ.). 
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση  για την έρευνα ορειβάτη που αγνοείται στα Πιέρια Όρη από χθες, Κυριακή. Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσχερείς, λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και ορατότητας, αλλά και εξαιτίας του χιονιού που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή (Διαβάστε σχετικά εδώ). 
Τσουχτερό είναι το κρύο που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Συννεφιασμένος είναι ο καιρός από το πρωί στη Θεσσαλονίκη με το θερμόμετρο να «δείχνει» 5 βαθμούς, ενώ στην εξέλιξη της ημέρας προβλέπονται χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Νεφώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από νωρίς στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Ο υδράργυρος έπεσε στον 1 βαθμό στις Σέρρες, τη Βέροια και το Κιλκίς. «Βουτιά» στους -7 βαθμούς έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ στους -2 βαθμούς στη Δράμα.
Αρνητικές θερμοκρασίες και στη Δυτική Μακεδονία, όπου το θερμόμετρο «έδειξε» -5 βαθμούς στη Φλώρινα και -3 στην Πτολεμαϊδα. Θερμοκρασίες υπό του μηδενός και στη Θράκη, με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην Αλεξανδρούπολη (-2) και το Σουφλί (-1).
Εν τω μεταξύ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στις περιοχές όπου αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία. Ακόμη, χθες, Κυριακή,  τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν και Πηλίου έκλεισαν λόγω των θυελλωδών ανέμων. Το πρώτο, θα μείνει και σήμερα κλειστό, ενώ το δεύτερο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά. 

Αναλυτικά, σήμερα, Δευτέρα , νεφώσεις  θα σημειωθούν σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες βαθμιαία από τα βόρεια θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι και μετά θα εκδηλωθούν χιόνι ή χιονόνερο στη Θράκη και βροχές με χιόνια στα ορεινά, στη Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Χαλκιδική και το Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 8 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -1 έως 10 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 13 στη Νότια Ελλάδα, από -4 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από 0 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 4 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. 
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι και μετά σταδιακά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά , ενώ τα ξημερώματα της Τρίτης θα χιονίσει και στα βόρεια προάστια. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου αλλά από το απόγευμα θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την ίδια ώρα, κλειστή είναι από το πρωί η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης.
Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι αλλά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις.
Στη Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι με ενίσχυση από το απόγευμα σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στα νοτιοανατολικά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις με τάση ενίσχυσης από τις απογευματινές ώρες σε όλο το Αιγαίο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και από το απόγευμα τοπικά σχεδόν θυελλώδεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ